I. Šimonytė apie Astravo AE: viskas ten nuo pradžios iki pabaigos kelia nerimą

I. Šimonytė apie Astravo AE: viskas ten nuo pradžios iki pabaigos kelia nerimą


Kandidatė į premjerus Ingrida Šimonytė sako, kad bet kokie incidentai, įvykstantys Astravo atominėje elektrinėje (AE), kelia nerimą.


„Viskas ten nuo pradžios iki pabaigos kelia nerimą,. Mūsų pagrindinė linija ir pagrindinis argumentas per visą laiką ir buvo, kad kalbame apie nesaugų statinį ir juo labiau toje šalyje informacija vertintina absoliučiai kritiškai, nes niekada negalime pasitikėti jokia oficialia informacija, kokia yra, kokia nors dokumentacija, kuri buvo dingusi prieš pat planuojamą elektrinės paleidimą“, – LRT radijui sakė I. Šimonytė.


„Bet kokie incidentai, kurie vyksta toje vietoje, kelia nerimą ir skatina tik aktyviau imtis priemonių, kad nebūtų jokių svarstymų apie šios elektrinės plėtrą, o ir tai, kas yra padaryta, būtų kiek įmanoma sustabdyta“, – pridūrė ji.


Pasak I. Šimonytės, kai kurie klausimai dėl metodikų tarp Baltijos šalių iki šiol išlieka neatsakyti.


„Pagrindinis klausimas yra, kas finansuoja visą šitą ūkį. Lietuvoje yra įstatymas, kuris absoliučiai draudžia kaip nors įsigyti šios elektrinės gaminamą elektrą. Tuomet yra labai didelis klausimas, kaip gali veikti daiktas, kuris tiesiog negeneruoja pajamų srauto. Mes čia turime pastarąsias kelias savaites diskusiją su dabartiniu energetikos ministru apie tai, ką vis dėlto reiškia įvairūs miražai dėl metodikos, kuri buvo sutarta ir kuri puikiai Lietuvos įstatymus ir interesus atitiko, ir tie klausimai iki šiol išlieka neatsakyti“, – LRT radijui sakė I. Šimonytė.

REKLAMA


Astravo AE sprogus keliems įtampos transformatoriams viename iš agregatų, susijusiame su generatoriumi, sekmadienį Astravo AE nustojo gaminti elektros energiją, pirmadienį pranešė tut.by.


„Reaktoriaus saugumui tokie incidentai įtakos neturi. Bet jei transformatoriuje buvo gaisras, Baltarusijos AE paleidimą pramoniniam eksploatavimui teks atidėti tokiam laikui, kuris reikalingas įrangai suremontuoti“, – rašo belatom.by.


Baltarusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovas spaudai Vitalijus Novickis patikino, kad incidentas Baltarusijos atominėje elektrinėje – ne jo žinybos kompetencijoje, nes „200 proc., kad gaisro ten nebuvo“.


Baltarusijos AE informacijos centro viršininkas Eduardas Sviridas paprašė palaukti oficialaus komentaro.


„Litgrid“ Sistemos valdymo centre lapkričio 3 d. 11.06 val. užfiksavus duomenis, rodančius elektros gamybą AE, „Litgrid“ nuo 11.38 val. nustatė 0 megavatų pralaidumą komerciniam elektros srautui iš Baltarusijos.

REKLAMA


Baltarusija 2 400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, kuris yra nuo Vilniaus už 50 kilometrų. Jėgainę sudarys du 1 200 MW galios blokai.


Lietuva kritikuoja projektą, kuris, šalies atstovų nuomone, realizuojamas pažeidžiant branduolinio saugumo reikalavimus.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>