L. Linkevičius: net jei Astravo AE pradės veikti, reikalausime, kad ji būtų uždaryta

L. Linkevičius: net jei Astravo AE pradės veikti, reikalausime, kad ji būtų uždaryta


Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad, net ir paleidus Astravo atominę elektrinę (AE), bus reikalaujama, kad ji būtų uždaryta.


„Mes – prieš šitą elektrinę. Net jei ji pradės veikti, mes reikalausime, kad ji būtų uždaryta. (...). Mūsų nesikalbėjimo per tą laikotarpį labai gražiai pavaizduotas rezultatas, kad stovi pirmas reaktorius pastatytas.


Mums reikia keisti taktiką. Vienas svarbiausių tos taktikos elementų – aiški proaktyvi parama iš mūsų sąjungininkų tiek ES, tiek Jungtinėse Amerikos Valstijose“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė L. Linkevičius.


„Vieni nepakeisime situacijos“, – pridūrė jis.


Ministro teigimu, kol kas neaišku, kada pirmasis Astravo AE blokas pradės veikti.


„Jis vėluoja ir ne pirmą kartą yra atidėliojamas dėl incidentų, kaip gaisras ar kitokie sutrikimai, jie ne pirmą kartą vyksta. Todėl dabar konkrečiai niekas negali pasakyti, kada. Jie įsivaizduoja, kad kuras turi būti atvežtas pirmą ketvirtį, kas ir vyksta, kaip suprantame. Bet mūsų reikalavimai išlieka labai aiškūs, kad bet kuriais atvejais iki paleidimo jie turi sukonkretinti savo veiksmų planą ir atlikti svarbius būtinus darbus“, – sakė L. Linkevičius.

REKLAMA


Baltarusija 2400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km.


Lietuva yra priėmusi sprendimą neįsileisti elektros iš Baltarusijos, kai pradės veikti Astravo AE. Tokį sprendimą yra priėmusi ir Lenkija.


2017-ųjų birželį Seimas pripažino, kad Baltarusijoje, Astrave, statoma branduolinė elektrinė yra nesaugi ir kelianti grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)