G. Nausėda perrinktas antrai prezidento kadencijai

ELTA / Josvydas Elinskas


Šalies vadovas Gitanas Nausėda skelbia pergalę sekmadienį vykusiuose prezidento rinkimuose.


„Norėčiau išreikšti didelę, didelę padėką Lietuvos žmonėms. Jie man įteikė didelį pasitikėjimo mandatą ir šį pasitikėjimo kreditą, suprantu, kad turėsiu branginti“, –sekmadienį savo rinkiminiame štabe kalbėjo G. Nausėda.


Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, suskaičiavus balsus 1723 iš 1895 apylinkių, už G. Nausėdą balsavo 76,36 proc. rinkėjų. Tai 10,68 proc. daugiau nei prieš penkerius metus – 2019 m. prezidento rinkimų antrajame ture šalies vadovas surinko 65,68 proc. balsų.


Kaip ir 2019 m., antroje vietoje liko konservatorių kandidatė I. Šimonytė, sulaukusi 22,10 proc. palaikymo. Praėjusių rinkimų antrajame ture už politikę balsavo 33,04 proc. piliečių.


Šiek tiek anksčiau sekmadienio vakarą pralaimėjimą pripažinusi I. Šimonytę pasveikino antrai kadencijai perrinktą G. Nausėdą.

REKLAMA


Akcentavo užsienio politikos ir saugumo svarbą

G. Nausėda tvirtino planuojantis savo antrosios kadencijos prezidento pareigose metu ir toliau skirti dėmesį gerovės valstybės siekiui. Kartu, anot jo, itin svarbios tampa ir kitos dvi darbų sferos – užsienio politika ir saugumas.


„Lietuvos nepriklausomybė, Lietuvos laisvė yra kaip tas trapus indas, kurį mes privalome branginti, saugoti, neleisti jam įtrūkti ir dėl šitos priežasties tikrai reikės padaryti daug, kad kolektyvinė saugumo sistema, NATO, mūsų bendrystė su Europos Sąjungos valstybėmis veiktų ir bendrajam gėriui, ir Lietuvos naudai“, – dėstė G. Nausėda.


Jo teigimu, pagrindinėmis Lietuvos sąjungininkėmis lieka JAV, Vokietija, Lenkija, Baltijos valstybės.


G. Nausėda džiaugėsi, kad Lietuvos ir jos sąjungininkių požiūriai karo Ukrainoje, Rusijos agresijos klausimais sutampa.


„Galvoju, kad visus šituos darbus, kuriuos pavyko pradėti, reikia tęsti, gilinti ir manau, kad tiek asmeninių pažinčių, tiek politinių kontaktų prasme aš jau turiu reikiamą priemonių rinkinį, kad Lietuvos užsienio politika būtų efektyvi, kad Lietuva imtųsi lyderės vaidmens ir kad Lietuvos balsas tarptautinėje bendruomenėje būtų girdimas“, – komentavo antrai kadencijai perrinktas prezidentas G. Nausėda.

REKLAMA


Sekmadienį vykusio balsavimo metu gyventojai savo pilietinę valią reiškė gerokai pasyviau nei pirmajame rinkimų ture. Prieš dvi savaites prie balsadėžių atėjo 59,37 proc. gyventojų, o šį sekmadienį -  49,61 proc.


Prieš penkerius metus bendras aktyvumas pirmajame rinkimų ture siekė 56,46 proc., o pakartotiniame balsavime – 53,43 proc.


G. Nausėda galėtų bendradarbiauti su bet kuria partija

Pergalę antrajame prezidento rinkimų ture deklaravęs prezidentas Gitanas Nausėda pažymi, kad mato galimybę bendradarbiauti su visomis politinėmis jėgomis Lietuvoje. Visgi, kaip pabrėžė prezidentas, bendradarbiavimą jis matytų su dialogo kultūrą vystančia partija.  


„Taip, matau galimybes bendradarbiauti su daugeliu, ne tik socialdemokratų partija, nes, pirmiausia, tos galimybės atsiranda kuomet siekiama dialogo, o ne primesti savo valią arba arogantiškai mokyti prezidentą, kaip jam reikia dirbti“, – žurnalistams sekmadienį teigė G. Nausėda.


„Tai kuomet politinė kultūra yra tokio lygio, matau galimybę bendradarbiauti su visomis, be išimties, Lietuvos politinėmis partijomis“, – sakė prezidentas.


G. Nausėda apie galimus pokyčius Vyriausybėje: tai ne šiandienos klausimas


Gitanas Nausėda kol kas neatskleidžia, ar planuoja netvirtinti kai kurių ministrų, Vyriausybei grąžinus įgaliojimus po prezidento rinkimų. Anot jo, šie „procedūriniai dalykai“ bus sprendžiami po priesaikos priėmimo liepos viduryje.



„Apie tai nereikėtų kalbėti šį vakarą, kada ir rezultatai oficialiai nėra patvirtinti. Tai dar ne šiandienos klausimas, dabar aš esu prezidentas elektas, bent jau pirmoje kadencijoje toks buvau“, – sekmadienį vakare žurnalistams teigė G. Nausėda.


„Aš dar nepabaigiau savo pirmosios kadencijos, tik liepos viduryje priėmus priesaiką pradėsiu savo antrąją kadenciją ir tada kils visi procedūriniai dalykai su Vyriausybe“, – aiškino jis.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)