Seimo pirmininkė įvertino Valstybinės kalbos inspekcijos vadovo pasisakymus: turiu rimtų abejonių, ar nebuvo peržengta neetiškų pasisakymų linija

ELTA / Josvydas Elinskas


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen abejoja, ar Valstybinės kalbos inspekcijos (VKI) vadovas Audrius Valotka savo pasisakymais apie būtinybę Vilniaus rajone nuimti lenkiškas vietovardžių lenteles neperžengė raudonos linijos ir etikos normų. Pasak parlamento vadovės, tokių priežiūros institucijų kaip VKI veikla turi aprėpti pagalbą žmonėms, o ne konfliktų kurstymą.


„Nekvestionuodama VKI sprendimų, dėl kurių jau vyksta teisinis ginčas ir atitinkamos institucijos jį vienaip arba kitaip išspręs, turiu rimtų abejonių, ar neetiškų pasisakymų raudonoji linija šiuo atveju nebuvo peržengta“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.


„Laikausi nuostatos, kad nė vienas politikas ar valstybės tarnautojas neturėtų pažeisti etikos principų ar savo pasisakymais kurstyti nesantaiką, o priežiūros institucijų veikla turėtų pirmiausia orientuotis į pagalbą žmonėms, konsultavimą, ne į baudimą“, – pažymėjo Seimo vadovė.


V. Čmilytės-Nielsen manymu, A. Valotka turi paisyti savo kompetencijos ir kaip VKI vadovas teikti vertinimus „be istorinių interpretacijų“.

REKLAMA


„Todėl manau, kad ir situaciją dėl vietovardžių pavadinimų VKI vadovas turėtų vertinti griežtai savo kompetencijos ribose be istorinių interpretacijų ar kitokių nukrypimų“, – aiškino politikė.


Visgi, klausiama, ar A. Valotka, jos manymu, gali tęsti vadovavimą VKI, V. Čmilytė-Nielsen tiesiogiai neatsakė, tačiau pažymėjo, kad tai vertins Kultūros ministerijos suburta speciali komisija.


„Inspekcija yra pavaldi Vyriausybei, sudaryta komisija, kuri įvertins ir A. Valotkos pasisakymus ir jo galimybes eiti pareigas“, – teigė ji.


Praėjusią savaitę VKI viršininkas A. Valotka LRT radijo laidoje teigė, kad Vilniaus rajone esantys lenkiški vietovardžių užrašai ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus.


Po tokių A. Valotkos pasisakymų Vilniaus rajono meras Robertas Duchnevičius ketvirtadienį kreipėsi į kultūros ministrą ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkę, prašydamas įvertinti A. Valotkos teiginius apie lenkiškus vietovardžius Vilniaus rajone ir lenkų tautinę mažumą.

REKLAMA


Penktadienį kultūros ministras Simonas Kairys asmeninėje „Facebook“ paskyroje ne tik sukritikavo A. Valotką, bet ir pranešė, kad tokie kalbos inspekcijos viršininko pasisakymai bus įvertinti specialiai tam suburtos komisijos.


Lenkijos ambasadorius Lietuvoje Konstanty Radziwiłłas kreipėsi į kultūros ministrą S. Kairį, reikšdamas pasipiktinimą Valstybinės kalbos inspekcijos vadovo pasisakymais apie būtinybę Vilniaus rajone panaikinti lenkiškus vietovardžių užrašus.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)