L. Kasčiūnas apie „Wagner“ pratybas: man tai labiau primena parodomąją akciją

Paulius Peleckis/BNS


Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas mano, kad netoli Lenkijos sienos rengiamos „Wagner“ kovotojų pratybos yra ne tiesioginė grėsmė, o labiau parodomoji akcija, kuria siekiama provokuoti.


„Rizikos faktorius yra, situacija dėl dislokavimo Baltarusijoje pablogėjo, bet tiesioginės grėsmės karinės šie žmonės su tokia kovine galia, kurią dabar turi, tikrai nekelia“, – teigė L. Kasčiūnas.


„Būkime orūs ir save gerbkime. Mes kalbame apie 1-2 tūkst. lengvai ginkluotų kovotojų sąskrydį, kurie neva dabar kažką apmoko: ar imituoja mokymus, ar iš tikrųjų apmoko. Tai, be abejo, informacinį lauką šiek tiek veikia jų judesys, jų talpinami įrašai, bet tai lengvai ginkluoti asmenys“, – taip pat pažymėjo jis.


Nors L. Kasčiūnas pripažįsta, kad „Wagner“ samdinių dislokavimas Baltarusijoje kelia tam tikras galimas rizikas, tačiau, pasak jo, tai labiau išnaudojama kaip informacinė priemonė, siekiant iššaukti tam tikras reakcijas.

REKLAMA


„Tomis pratybėlėmis, kurios man labiau primena tokią parodomąją akciją, man atrodo, kad daugiau yra toks mūsų visų dirginimas, kad mes turėtume kiekvieną kartą komentuoti, kas čia vyksta“, – svarstė jis.


NSGK pirmininkas nemano, kad, reaguojant į „Wagner“ samdinių dislokavimą Baltarusijoje, Lietuva turėtų telkti pasienyje karius ar imtis kitų griežtesnių priemonių. Pasak jo, geriausias atsakas būtų didesnis NATO sąjungininkų buvimas rytiniame Aljanso flange.


„Aš visada pabrėžiu, jog geriausias atsakas į „Wagner“ dislokavimą Baltarusijoje su visais galimais scenarijais – nuo blogiausių iki paprastų scenarijų – yra kuo daugiau sąjungininkų pajėgų rytų flange“, – sakė jis.


„Bet NATO žvalgyba mato ir atskiria, kada ta grupuotė gali ir yra pajėgi kažką padaryti, o kada ne. Ar ji naudojama kažkokiam informaciniam karui ir nervų tampymui, ar rimtiems dalykams. Tai man dabar atrodo, kad tai yra skirta informacinio karo, nervų tampymo scenarijui“, – pridūrė jis.

REKLAMA


Į Baltarusiją atvykę „Wagner“ samdiniai kartu su šalies armija vykdo pratybas Bresto poligone, esančiame už 40 km nuo Ukrainos ir 30 km nuo Lenkijos sienų.


Lenkijos nacionalinės gynybos ministerija ketvirtadienį pareiškė, kad situacija stebima, o šalies sienos yra saugios. Tačiau penktadienį Varšuva nutarė perkelti karines formuotes iš šalies vakarų į rytus.


Kaip jau buvo pranešta, pastarosiomis dienomis Baltarusijoje fiksuojamas „Wagner“ samdinių karinės technikos judėjimas.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)