Seimo vicepirmininkas P. Saudargas: Stambulo konvencijos ratifikavimas Lietuvoje šiuo metu būtų perteklinis sprendimas

Teodoras Biliūnas/BNS


Seimo vicepirmininkas, konservatorius Paulius Saudargas sako, kad Stambulo konvencijos ratifikavimas ir socialinės lyties sąvokos įvedimas Lietuvoje būtų perteklinis sprendimas. Anot jo, Seimas jau sutvarkė smurto artimoje aplinkoje įstatyminę bazę, o kiti konvencijoje esantys dalykai Lietuvai nėra aktualūs.


„Paskutiniu metu net smurto artimoje aplinkoje įstatymas buvo koreguotas – įvestas ir orderis smurtaujančiam, ir akreditavimas organizacijoms, kurios padeda patyrusiems smurtą, priimta, kad savivaldybėse būtų specialios komisijos būtų šiuo klausimu. Tai Lietuvos įstatyminėje bazėje viską esame sutvarkę. Kiti dalykai, kas yra konvencijoje, jie Lietuvai neaktualūs – priverstinės santuokos ar lytinių organų apipjaustymas – mūsų visuomenėje tai neaktualu ir čia jokios pridėtinės vertės nebūtų“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė P. Saudargas.


Seimo vicepirmininkas pabrėžė, kad vienintelis pokytis, kuris būtų įvestas priėmus Stambulo konvenciją, yra socialinės lyties apibrėžimo Lietuvoje įvedimas.

REKLAMA


„Vienintelis dalykas, kuris būtų įvestas, tai – socialinės lyties apibrėžimas, „gender“ sąvoka. Ar mums to reikia ir ar dabar reikėtų tą daryti, kai visuomenėje, pagal apklausas, nėra pritarimo, man atrodytų, būtų perteklinis dalykas. O įstatymus Lietuvoje per ilgą laiką esame sutvarkę, kad turėtume įrankius kovai su smurtu, juos mūsų pareigūnai ir tarnybos turi“, – sakė P. Saudargas.


Anot valdančiųjų atstovo, Seime atsidūręs siūlymas dėl Stambulo konvencijos prieštaravimo Konstitucijai išaiškinimo, yra strateginis kai kurių politinių jėgų ėjimas.


„Tai yra žmonių, kurie siekia priimti Stambulo konvenciją, taktinis žingsnis. Tikėtina, kad KT išaiškins, kad konvencija neprieštarauja Konstitucijai, (jie sakys – ELTA), o tai kodėl jos mes nepriimame? Niekada nesakiau, kad Stambulo konvencijos reikia nepriimti todėl, kad ji prieštarauja Konstitucijai. Yra kitų argumentų, kodėl nereikia jos priimti, pats dokumentas gali neprieštarauti“, – pažymėjo Seimo vicepirmininkas.

REKLAMA


Antradienį Seimas po pateikimo pritarė parlamento vadovės Viktorijos Čmilytės-Nielsen kartu su valdančiosios koalicijos atstovais ir Seimo socialdemokratais inicijuotam parlamento kreipimuisi į KT dėl Stambulo konvencijos prieštaravimo Konstitucijai išaiškinimo.


Posėdžio metu paramą Stambulo konvencijai išsakė ir premjerė Ingrida Šimonytė.


Parlamento vadovės kreiptis į KT paprašė nevyriausybinės organizacijos.


Anksčiau Prezidentūra, vertindama aistras visuomenėje keliančios Stambulo konvencijos perspektyvą, nurodė, kad šis dokumentas ratifikuoti Seimui buvo pateiktas dar praėjusioje kadencijoje, todėl, pasak Daukanto aikštės, klausimas yra parlamentarų rankose.


Tuo metu Europos Parlamentas (EP) iniciatyvai, kad Bendrija prisijungtų prie Stambulo konvencijos, skirtos smurto prieš moteris prevencijai, pritarė įpusėjant gegužei.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)