J. Neverovičius: iš anksto turime pasiruošti biokuro rinkos pokyčiams dėl Vilniaus kogeneracinės jėgainės veiklos

Irmantas Gelūnas/BNS


Prezidento vyriausiasis patarėjas Jaroslavas Neverovičius mano, kad jau reiktų ruoštis rinkos pokyčiams, kuriuos sukels Vilniaus kogeneracinės jėgainės (VKJ) veiklos pradžia.


Pasak jo, nors esamos biokuro žaliavos pasiūlos Lietuvoje turėtų užtekti artėjančiam šildymo sezonui, jos padidinimas yra reikalingas norint išvengti biokuro kainų augimo, kuris neigiamai atsilieptų šildymo sąskaitoms.


„Visi ženklai pakankamai nuramina, tačiau, tai nereiškia, kad nereikia ruoštis pokyčiams, kurie įvyks. Ir jie ypač vyks Vilniuje, kur pradeda veikti naujas objektas – didžiulė biokuro katilinė, kuri pareikalaus didelio kiekio biokuro ir dėl kurios labai greitai pasikeis rinka.


Dėl to reikia iš anksto pasirūpinti biokuru, ne tik turint omenyje vilniečių šildymo sąskaitas, bet ir visų kitų savivaldybių, kur kainos gali pasikeisti dėl to, kad Vilniuje bus sukurta tokia didelė paklausa“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė J. Neverovičius.


„Neabejoju, kad jeigu rinkoje atsiranda didelė paklausa, kainos turi tendenciją didėti. Tai atitinkamai reikėtų pasiruošti ir užtikrinti adekvačią pasiūlą“, – pridūrė jis.  

REKLAMA


Lietuvos energetikos agentūros (LEA) prognozių, Lietuvoje ateinančiam šildymo sezonui turėtų užtekti esamos biokuro žaliavos pasiūlos. Į šiuos skaičiavimus įtraukta ir Vilniaus kogeneracinės jėgainės (VKJ) veikla.


Jų pateiktais Valstybinės miškų tarnybos duomenimis, Lietuvos biokuro pasiūla siekia 6,1 mln. kubinių metrų (4,3 mln. kub. m iš miškų, 1,8 mln. kub. m iš kitų šaltinių), tuo metu metinis poreikis energijos gamybai, įtraukus ir VKJ – 4,5 mln. kub. m.


Visgi, anot jų, Vilniuje šilumos kaina didės, nes patenkinti sostinės šilumos poreikį reikėtų daugiau biokuro, tiekiamo iš vietovių, kuriose žaliava ruošiama ir kitiems miestams.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)