E. Dobrowolska: teismo sprendimas dėl vienalytės poros prašymo registruoti partnerystę – indikacija Seimui

Žygimantas Gedvila/BNS


Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska sureagavo į penktadienį priimtą teismo sprendimą atmesti vienalytės poros prašymą registruoti civilinę asmenų partnerystę. Jos teigimu, toks teismo sprendimas yra aiški indikacija grįžti prie civilinės partnerystės įstatymo svarstymo Seime.


„Aiški indikacija Seimui prisiimti atsakomybę ir spręsti klausimą Seime, o ne siųsti savo piliečius į teismus, einant per visas įmanomas instancijas“, – asmeninėje Facebook paskyroje penktadienį pažymėjo ministrė.


Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį atmetė vienalytės poros prašymą registruoti asmenų civilinę partnerystę. Sprendimas motyvuojamas tuo, kad Lietuvoje nėra partnerystės įstatymo, todėl nėra teisės akto, kuriuo vadovaujantis būtų galima tenkinti pareiškėjų prašymą.


Teismas priminė, kad Konstitucinis Teismas yra pripažinęs, jog šeimos samprata yra neutrali lyties atžvilgiu, taip pat akcentavo, kad Seimas (įstatymų leidžiamoji valdžia) privalo įstatymais ir kitais teisės aktais sureguliuoti visų rūšių šeimų teisinius santykius ir šeimos narių teises ir pareigas. Tiesa, kaip pastebėjo teismas, Konstitucinis Teismas nenumato ankščiau minėtos pareigos teisminei valdžiai.

REKLAMA


Balandžio pradžioje trys vienos lyties asmenų poros kreipėsi į teismą, siekdamos apginti savo teisę kurti šeimą ir registruoti santuoką Lietuvoje.


Kaip LNK televizijos žurnalistams pasakojo A. Žilinskas, viena iš porų iškeltų bylų – partnerystės. Pasak advokato, tai yra šeimos, kurios nėra sudaromos per santuoką, civilinė partnerystė. Jos gali būti tiek vienos, tiek ir skirtingos lyties partnerystės.


A. Žilinsko teigimu, kitos bylos yra apie santuoką. Viena santuoka yra sudaryta Olandijoje, Lietuvos piliečio su užsieniečiu, ir norima ją įtraukti į apskaitą Lietuvoje. Trečioji yra dviejų Lietuvos piliečių – asmenys nori sudaryti santuoką, kad ji Lietuvoje būtų užregistruota ir priimta.


Porų advokatas A. Žilinskas pridėjo, kad šiomis bylomis norima ir įtvirtinti precedentą, kad vienos lyties asmenų poros santuoką Lietuvoje galėtų sudaryti ir registruoti teismine tvarka, nelaukiant politikų leidimų ir įstatymų pataisymų.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>