V. Mitalas: nemanau, kad didelių palūkanų pasaulyje įvedus NT mokestį mes pasiektume gerų efektų

V. Mitalas: nemanau, kad didelių palūkanų pasaulyje įvedus NT mokestį mes pasiektume gerų efektų


Finansų ministerijai ruošiant pateikti mokestinės sistemos peržiūros pasiūlymus, Laisvės partijos vicepirmininkas Vytautas Mitalas teigia, kad nepalaiko visuotinio nekilnojamojo turto (NT) mokesčio idėjos. Anot jo, toks pakeitimas šiuo metu sukeltų daug nepasitenkinimo ir konfliktų, bet neatneštų reikalingos naudos.


„Ties nekilnojamo turto mokesčiu esu kritiškas. Nemanau, kad šiame didelių palūkanų pasaulyje įvedus nekilnojamo turto mokestį mes pasiektume kažkokių geru efektų. Kaip tik efektai būtų neproporcingi šaršalynei, kuri kiltų“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė V. Mitalas.


„Tikrai, mano nuomone, jeigu nekilnojamo turto mokesčio modelis nebus geras Lietuvos žmonėms, aš savo nuomonės, nepriklausomai nuo kitų dalykų, nekeisiu“, – pridūrė jis


Laisvės partijos vicepirmininkas paminėjo, kad tikisi, jog šis reformos aspektas, jeigu visi pakeitimai bus siūlomi kartu, bus galimas aptarti Seime.


„Natūralu, kad dėl skirtingų mokesčių pakeitimų ir kaip tai atrodys bendrai, mes tarsimės koalicijoje. Kada prieis tam laikas, aš tikiuosi, kad jeigu Vyriausybė nuspręs, kad su šiuo paketu reikia eiti į Seimą, jie kartu bus atviri tai diskusijai“, – minėjo jis.

REKLAMA


Visgi, Mitalas teigia, kad palaiko kitus siūlomus mokestinės sistemos aspektus. Jo manymu, numatomi investicinės sąskaitos įgyvendinimo ir verslo investicijų skatinimo aspektai yra judėjimas gera kryptimi ir yra reikalingi Lietuvai.


„Aš esu didelis optimistas ir labai norintis investicinės sąskaitos Lietuvoje, kad mes galėtume paskatinti žmones kaupti, taupyti ar savo reikmėms ar tai pačiai senatvei investuojant ir ne kasmet už tai mokėti mokesčius“, – tikino partijos vicepirmininkas.


„Ten yra apie pelno mokesčio pakeitimus, kurie paskatintų įmones investuoti aktyviau į atsinaujinimą ir technologinę plėtrą. Tas, man atrodo, Lietuvos konkurencingumui yra kritiškai svarbus. Tai tikrai yra geru dalykų“, – teigė jis.


Vyriausybė praėjusią savaitę patvirtino artimiausios Seimo pavasario sesijos darbų programą, kurioje įvardyta mokesčių sistemos peržiūra.


Gegužės mėnesį Seime numatoma svarstyti mokesčių sistemos peržiūros įstatymų projektų paketą. Jame bus persvarstytos mokestiniuose įstatymuose nustatytos neterminuotos lengvatos ir kitos specialios apmokestinimo sąlygos, taip pat siekiama prisidėti prie savivaldybių finansinio savarankiškumo didinimo, nelygybės mažinimo, pažangių investicijų skatinimo ir užtikrinti mokesčių sistemos efektyvumą ir prognozuojamumą.

REKLAMA


G. Skaistė yra tvirtinusi, jog pasiūlymai mokesčių reformai jau yra pristatyti koalicijos partnerių frakcijose ir pasibaigus savivaldos rinkimams turėtų būti užbaigtos diskusijos dėl jos formos. Pasak jos, mokesčių reforma Seime tikrai turėtų atsirasti parlamento pavasario sesijos pirmoje pusėje.


Premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį teigė, kad svarbiausia, jog Vyriausybės parengti mokestiniai pakeitimai būtų sėkmingai pateikti – tam, kad Lietuva įgyvendintų visus Europos Komisijos iškeltus reformų rodiklius ir gautų pilną ES finansavimą. Kol kas, įgyvendinus 31 iš 33 rodiklių.


Kiek truks parlamento diskusijos kitose įstatymų svarstymo stadijose, anot jos, yra „visiškai antraeilis dalykas“.


Seimo pavasario sesija prasideda penktadienį.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)