SAM: sveikatos apsaugos sektorius turėtų būti skaidresnis

SAM: sveikatos apsaugos sektorius turėtų būti skaidresnis


Sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas reaguodamas į Konkurencijos tarybos paskelbtus duomenis apie Lietuvos vaistų pardavėjų susitarimą dėl kompensuojamųjų vaistų antkainio teigia, jog sveikatos apsaugos sektoriui reikia daugiau skaidrumo, ypač susitelkiant į vaistais prekiaujančias bendroves.


„Ko mes esame išmokę, dirbdami šioje ministerijoje, tai tikrai niekuo nesistebėti. Bet ką galime matyti, yra tai, kad Sveikatos apsaugos ministerijos pavaldumo sistemos objektams „skaidrumas“ yra žodis, kurio tikrai reikia daugiau. Tiek kalbant apie gydymo įstaigas, tiek kalbant ypač ir apie farmacijos sektorių“, – teigė A. Pečkauskas.


SAM viceministras taip pat paminėjo, kad iš ministerijos pusės sunku pasakyti ar Lietuvos vaistinių asociacijos teiginys, jog vaistais prekiaujančios bendrovės negalėjo tiesiogiai veikti antkainių dydžio, yra teisingas ar ne. Pasak A. Pečkausko, įprasta praktika yra įtraukti partnerius ir asociacijas, bet šiuo atveju nežinoma, kaip tiksliai vyko procesas.

REKLAMA


„Tyrimo objektas vyko 2017 m. Tai mums yra tikrai sunku pakomentuoti, kokie procesai vyko tuo metu ir kaip buvo komunikuojama bendradarbiaujama. Bet kalbant iš bendros praktikos, kalbant apie teisėkūros procesą, tai natūralu, kad visi socialiniai partneriai, neišskiriant ir vaistinių asociacijos yra įtraukiami į procesus, tiek derinant, tiek priimant teisės projektus. Bendradarbiavimas tikrai vienu ar kitu būdu vyksta“, – tvirtino jis.


Gruodžio 13 d. Konkurencijos taryba nustatė, jog Lietuvos vaistinių asociacija (LVA) ir 8-ios vaistais prekiaujančios bendrovės susitarė dėl kompensuojamųjų vaistų antkainių.


Taryba aiškina, kad 2017 m. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), nusprendusi įvertinti, ar reikia keisti vaistinių preparatų mažmeninės ir didmeninės prekybos antkainius, paprašė LVA pateikti ekonominiais skaičiavimais pagrįstus antkainių pasiūlymus. Tarpininkaujant asociacijai, vaistais prekiaujančios bendrovės tarpusavyje suderino ministerijai pateiktus kompensuojamųjų vaistų antkainius, tariamai pagrįstus įmonių veiklos kaštais.

REKLAMA


Už Konkurencijos įstatymo ir Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo pažeidimą iš viso skirta baudų už daugiau kaip 72 mln. Eur.


Tuo metu „Gintarinė vaistinė“ ir „Limedika“ atstovai antradienį išplatino pranešimą, kad toks sprendimas neturi teisinio pagrindo, esą įmonės niekada nėra sulaukusios SAM kvietimo ar prašymo pateikti pasiūlymus dėl antkainių. Bendrovės tikina, kad formuodamos savo pasiūlymus neperžengė konfidencialumo ribų, nesikeitė jautria komercine informacija su savo konkurentais, nesitarė dėl antikonkurencinių veiksmų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 19 (2024)

    Savaitė - Nr.: 19 (2024)



Daugiau >>