A. Anušauskas: JAV už 495 mln. dolerių Lietuvai perduoda HIMARS rakėtų sistemas

A. Anušauskas: JAV už 495 mln. dolerių Lietuvai perduoda HIMARS rakėtų sistemas


JAV Valstybės departamentas pritarė už 495 mln. dolerių sumą Lietuvai įsigyti raketines artilerijso HIMARS sistemas, teigia krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.


„JAV Valstybės departamentas pritarė JAV MLRS M142 HIMARS raketų sistemų ir su jais susijusios įrangos su amunicija pardavimui Lietuvai už 495 mln. USD“, – feisbuke rašė A. Anušauskas.


„Tai visiškai naujas ir galingas pajėgumas, kurio Lietuva niekada neturėjo. Lietuvos kariuomenėje šio pajėgumo atsiradimas vers kelti ir žvalgybos, ir elektroninės kovos, ir kitus pajėgumus į dar aukštesnį lygį. Bus pristatytos kelių tipų raketos, įskaitant operatyvines-taktines ATACMS, kurios pasiekia taikinius iki 300 kilometrų atstumu“, – pridūrė jis.


Ministras nurodo, kad JAV administracija apie savo sprendimą oficialiai pranešė Kongresui. Anot jo, dabar įstatymų leidėjas turi 30 dienų apsvarstyti galimą sandorį su Lietuva.


„Mums tai reikšmingas žingsnis, link kurio ėjome visus metus“, – pažymi ministras.


HIMARS sistemos Lietuvą pasieks 2025-2026 m.


Lietuvai gavus patvirtinimą, kad Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Valstybės departamentas pritarė HIMARS raketų sistemų pardavimui, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, jog tokią ginkluotę įsigys ir kaimyninės Latvija bei Estija. Anot ministro, raketų sistemos Lietuvą turėtų pasiekti 2025-2026 m.

REKLAMA


„HIMARS mobili raketinė sistema, kuri naudojama Ukrainoje, parodė savo efektyvumą. Šiuo atveju, mes visus metus ėjome link šio susitarimo. Ėjome ne vieni – kartu su latviais ir estais. Ir latviai, ir estai įsigys analogiškas sistemas – šiek tiek mažiau nei Lietuva, bet tai bus Baltijos šalių pajėgumas, kurį mes galėsime naudoti ir savo gynybai, be abejonės, ir naudoti, jeigu iškiltų grėsmė mūsų sąjungininkų saugumui“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams teigė A. Anušauskas.


Jis atkreipė dėmesį, kad tokia moderni ginkluotė skatins modernizuoti ir jau turimus Lietuvos kariuomenės pajėgumus.


„Tai yra ginkluotė, kuri vers Lietuvos kariuomenę savo kitus pajėgumus kilstelti į kitą lygį – ir elektroninės kovos, ir kovos su dronais, ir žvalgybinius pajėgumus be jokios abejonės, nes šios ginkluotės efektyvumas, taiklumas priklauso būtent nuo reikalingos žvalgybinės informacijos“, – aiškino A. Anušauskas.

REKLAMA


Paklaustas, ar toks įsigijimas galėtų gausinti Lietuvos teikiamą karinę paramą Ukrainai, ministras akcentavo, jog HIMARS sistemos šalį pasieks po kelerių metų.


„Mes ją gausime 2025-2026 metais“, – nurodė jis.


JAV Valstybės departamentas pritarė už 495 mln. dolerių sumą Lietuvai įsigyti raketines artilerijos HIMARS sistemas bei su jomis susijusios įrangos su amunicija. Ministro A. Anušausko teigimu, į Lietuvą bus pristatytos ir kelių tipų raketos, įskaitant operatyvines-taktines ATACMS.


JAV administracija apie savo sprendimą oficialiai pranešė Kongresui. Anot A. Anušausko, dabar įstatymų leidėjas turi 30 dienų apsvarstyti galimą sandorį su Lietuva.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)