G. Landsbergis sako, kad nesuderinti biudžetiniai pasiūlymai yra pavojingi – jie gali apversti vyriausybes

G. Landsbergis sako, kad nesuderinti biudžetiniai pasiūlymai yra pavojingi – jie gali apversti vyriausybes


Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad biudžeto projekto palaikymo klausimas yra ir klausimas, ar konservatoriams pakeliui su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partija.


„Esminis pasirinkimas yra tai, ar pakeliui su šia bendruomene, kuri yra nenauja, kuri tokias tradicijas bei atsakomybes yra turėjusi ne pirmą kartą, ne vienerius metus, nuolatos“, – interviu „Info TV“ sakė G. Landsbergis, komentuodamas konservatorių priežiūros komiteto rekomendaciją partijos nariams atsiimti parašus po su Vyriausybe nesuderintais pasiūlymais.


Kaip pažymima antradienį paviešintame dokumente, nesutikus to padaryti Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkui Mykolui Majauskui, konservatorių frakcijai būtų siūloma išsirinkti ir deleguoti naują BFK pirmininką, o pačiam politikui apleisti partijos gretas.


TS-LKD gretose užvirusias diskusijas dėl PVM lengvatų G. Landsbergis, panašu, regi per pasitikėjimo dešiniųjų Vyriausybe prizmę. Pasak jo, su Ministrų kabinetu nesuderintos partiečių iniciatyvos dėl PVM lengvatų gali „Vyriausybės laivą“ pavojingai išjudinti.

REKLAMA


„Aš manau, kad tam tikra prasme mes kalbame ir apie pasitikėjimą Vyriausybe ir jai suteiktu mandatu (...), įvertinant visas rizikas, kurios egzistuoja, vesti valstybės finansų laivą per šias audringas jūras. Jeigu kažkam yra noras pamėginti tą laivą išsiūbuoti – mes matome kitose valstybėse kaip staigiai atsitinka ir kokia būna greita finansinių rinkų reakcija į nepamatuotus pažadus. Ir ta reakcija netgi apverčia Vyriausybes“, – sakė G. Landsbergis, pridurdamas, kad dėl neatsakingų sprendimų nereikėtų atmesti ir Ingridos Šimonytės vadovaujamos Vyriausybės griūties galimybės.


„Visko galima tikėtis ir, manau, kad ta situacija, kaip ją įvertino Priežiūros komitetas, ji yra rimta ir ją taip reikėtų vertinti“, – sakė G. Landsbergis.


Be to politikas atmetė priekaištus, esą TS-LKD valdžios struktūros partijos nariams primeta savo valią. Jo teigimu, vertybiniais klausimais konservatoriai nėra varžomi ar ribojami. Tuo tarpu biudžeto klausimai, akcentavo jis, savo reikšme valstybei yra ypatingi.

REKLAMA


„Biudžetas yra svarbiausias įstatymų rinkinys valstybei, kuris yra priimamas kartą per metus. Geopolitinių neramumų lauke mes esame priartėję prie ganėtinai grėsmingų raudonųjų ribų. Pavyzdžiui, kokį deficito lygį gali sau leisti Valstybė“, – sakė G. Landsbergis.


Pirmadienį priimtame TS-LKD priežiūros komiteto nutarime deklaruota aiški rekomendacija į ginčus dėl PVM lengvatų su Vyriausybe įsivėlusiam M. Majauskui. Politikui rekomenduojama atsiimti savo parašus, kurie buvo padėti po su Vyriausybe nesuderintais pasiūlymais. Kitu atveju, pažymima dokumente, konservatorių frakcijai būtų siūloma išsirinkti ir deleguoti naują BFK pirmininką, o pačiam politikui apleisti partijos gretas.


BFK pirmininkas Mykolas Majauskas reaguodamas į priežiūros komiteto ultimatumą tvirtina, kad partinė drausmė yra svarbi ir reikalinga priimant biudžetą, tačiau svarstymo stadijoje norėtųsi dalykinės diskusijos dėl priimamų mokestinių sprendimų.


Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos prezidiumas spalio viduryje įpareigojo konservatorių frakciją Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų kitų metų valstybės biudžeto projektui. Visgi ne visi TS-LKD frakcijos Seime nariai pakluso šiam įpareigojimui.


Praeitą trečiadienį BFK pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama neterminuotai pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM taikymą maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui bei atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms.



Už įstatymo projektą balsavo 9 BFK posėdyje dalyvavę Seimo nariai, susilaikė vienintelis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys Matas Maldeikis.


Tarp įstatymo projektą registravusių Seimo narių yra ir Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Mykolas Majauskas, Kazys Starkevičius, Mindaugas Skritulskas ir Antanas Čepononis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)