G. Nausėda apie Valstybės tarnybos reformą: matome susirūpinusius politikų veidus, kaip dar labiau pasididinti sau algas

G. Nausėda apie Valstybės tarnybos reformą: matome susirūpinusius politikų veidus, kaip dar labiau pasididinti sau algas


Nors prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad Valstybės tarnybos reforma yra reikalinga, visgi, pasak jo, piktina kai kurių politikų susirūpinimas, kad joje būtų numatytas jų atlyginimų didėjimas. Šalies vadovas tikina reformą palaikysiąs, jei valdantieji atsižvelgs į Prezidentūros pateiktas pastabas.


„Pati reforma yra reikalinga, tikrai valstybės tarnyba, visas sektorius reikalauja didesnio dėmesio, nes viena vertus mes skundžiamės viešųjų paslaugų kokybe, kita vertus, mes matome, kad perspektyvūs, geri darbuotojai palieka sektorių ir dažnai negrįžtamai palieka, jeigu jie pereina į privatų sektorių. Reforma reikalinga, tik aš ko bijau, kad kartu su vandeniu ir vonelės neišpiltume ir kūdikio“, – žurnalistams Klaipėdoje pirmadienį teigė G. Nausėda.


Prezidentas atkreipia dėmesį, kad tos laisvės arba teisės, kurias įgyja įmonių, įstaigų vadovai, kartais gali būti panaudotos ir ne visai geriems tikslams. Todėl, pasak jo, reikia susidėti labai aiškius saugiklius, kurie leistų rizikas sumažinti.


„Prezidentūra yra pateikusi savo visą pluoštą pastabų šiai reformai, tikiuosi, kad į tas pastabas bus įsiklausyta. Ir jeigu bus įsiklausyta, aš manau, mes remsime“, – akcentavo šalies vadovas.

REKLAMA


Visgi G. Nausėda kritiškai vertinai kai kurių politikų susirūpinimą, kad ši reforma užtikrintų jų algų kilimą.


„Man labai nepriimtina, kad iš viso šito reformos paketo šiuo metu matome tik susirūpinusius politikų veidus, kaip jiems dar labiau pasididinti sau algas. Tai visiškai nemorali situacija, žvelgiant į tai, su kokiomis problemomis šiandieną susiduria mūsų žmonės ir kaip jie skaičiuoja pinigus, kaip reikės išgyventi artimiausiais mėnesiais, o kai kurie politikai leidžia sau pasamprotauti apie tai, kad iš Seimo nario atlyginimo neįmanoma išgyventi“, – sakė G. Nausėda.


„Teks išgyventi, jeigu kitaip nemoka skaičiuoti. Taip, iš tikrųjų visi turime skaičiuoti, visi turime taupyti ir tas taupymas yra ne tik finansinių išteklių, bet ir energijos taupymas ir mes visi tai turime daryti“, – pridūrė jis.


Vidaus reikalų ministerija rengia Valstybės tarnybos pertvarką, kurioje siūloma nauja valstybės tarnautojų atlygio politika, pareiginę algą apskaičiuojant pagal vidutinį šalies darbo užmokestį.

REKLAMA


Siūloma mažinti atotrūkį tarp valstybės tarnybos reglamentavimo ir Darbo kodekso nuostatų, valstybės tarnybą priartinti prie darbo santykių, darbo užmokestį susiejant su darbuotojų kompetencijomis, gebėjimais ir veiklos rezultatais.


Atlyginimų didėjimas yra numatytas etapais – politikams atlyginimai būtų didinami tik nuo naujos kadencijos pradžios, t.y., ne anksčiau nei 2025 m. Pirmiausiai atlyginimai kiltų teisėjams, valstybės įstaigų vadovams ir valstybės pareigūnams, o nuo 2024 m. – statutiniams pareigūnams.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)