Prezidentūra: NPD kitais metais turėtų būti didinamas bent 100 eurų

Prezidentūra: NPD kitais metais turėtų būti didinamas bent 100 eurų


Norint, kad neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) galiausiai būtų suvienodintas su minimalia mėnesine alga (MMA), jį būtina didinti bent jau tokiu pačiu tempu, pabrėžia prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius.


„Strateginis Lietuvos tikslas yra prilyginti NPD minimaliai algai. Klausimas, per kokį laikotarpį. Paskutiniu metu, diskutuojant dėl minimalios algos, įsivyravo tikrai racionali kryptis, kad NPD turėtų didėti ne mažiau, nei auga minimali alga, arba net šiek tiek sparčiau.


Tam, kad prisivijimas įvyktų. Nes niekada NPD neprisivys MMA, jeigu neapmokestinamų pajamų dydis neaugs sparčiau, nei minimali alga“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė V. Augustinavičius.


Todėl, Prezidentūros Socialinės ir ekonominės politikos grupės patarėjo teigimu, NPD nuo dabar nustatytos 540 eurų ribos kitais metais turėtų būti padidintas bent iki 640 eurų.


„Jeigu pagal suderėtą formulę mes matome, kad minimali alga turėtų didėti apie 18-19 proc., tai šiuo atveju NPD kitais metais turėtų išaugti nemažiau 100 eurų“, – tikino V. Augustinavičius.

REKLAMA


Iš Vyriausybės, darbuotojų ir verslo atstovų suformuota Trišalė taryba apsisprendė, kad kasmet, siekiant depolitizuoti minimalios algos didinimo procesą, šis dydis nustatomas nuo 45-50 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU).


Pagal sutartą metodiką, MMA dydis 2023 m. turi būti nustatomas atsižvelgiant į kitų metų prognozuojamą vidutinį darbo užmokestį be priedų ir premijų. Šis skaičius dauginamas iš 5 didžiausią MMA ir VDU santykį 2018–2020 m. turėjusių ES šalių MMA ir VDU santykio vidurkio – 48,9 proc.


Būtent remiantis šiais skaičiavimais, birželio męnesį vykusiame Trišalės tarybos posėdyje Lietuvos bankas (LB) pasiūlė nuo 2023 metų MMA padidinti nuo 730 iki 867,67 euro, o tai sudaro 18,9 proc.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)