A. Kubilius nemato Vyriausybės kaltės dėl „Perlas Energija“ sukurtos situacijos: kviečia įvertinti oponentų atsakomybę

A. Kubilius nemato Vyriausybės kaltės dėl „Perlas Energija“ sukurtos situacijos: kviečia įvertinti oponentų atsakomybę


Europarlamentaras ir buvęs premjeras Andrius Kubilius sako, kad diskusija dėl Ingridos Šimonytės vadovaujamos Vyriausybės atnaujinimo nėra rimta. Jo teigimu, ministrai nėra padarę tokių klaidų, kurios verstu juos atstatydinti. Ne išimtis ir energetikos ministras Dainius Kreivys. A. Kubiliaus manymu, Vyriausybės kaltės dėl susiklosčiusios situacijos, kada nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ vienašališkai pakeitė klientų planus, tiesiog nėra.


„Man atrodo, kad tai (Vyriausybės sudėties atnaujinimas – ELTA) nelabai rimta diskusija. Be abejo premjerė pati sprendžia dėl ministrų darbo, be abejo ministrai susilaukia kritikos, padaro ir klaidų. Bet kiekvienas atvejis yra individualus atvejis. Aš, pavyzdžiui, nematau klaidų šioje Perlo istorijoje, kad būtų Vyriausybės klaidos“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė A. Kubilius.


Politikas svarsto, kad analizuojant situaciją dėl rekordinių elektros kainų Lietuvoje, reikėtų neužmiršti konservatorių oponentų, prieš dešimtmetį sutrukdžiusių Lietuvoje pastatyti Visagino atominę elektrinę.


„Aš pasakysiu paprastą dalyką. Kokią situaciją matome Lietuvoje: augančias kainas. Tai yra pasekmė, kad ypač Lietuvoje mes turime labai didelį elektros generacijos trūkumą. Esame priklausomi nuo situacijos kitose šalyse – Lenkijoje, Švedijoje ar Baltijos valstybėse. Tada aš galėčiau pasakyti labai paprastai.

REKLAMA


Galbūt nereikėjo balsuoti tame garsiajame referendume prieš Visagino atominę elektrinę. Šiandien būtume turėję kitokią situaciją. Tie klausimai „galbūt“ gali nueiti labai giliai ir toli, kodėl šiandien turime tokią situaciją kokią turime.


Tada kelkime klausimą, kas už tai atsakingas, kad mes neturime generacijos. Tai gera diskusija, galime padiskutuoti, tame tarpe ir su opozicija, kuri kažkada buvo labai entuziastingai nusiteikusi balsuoti prieš Visagino elektrinę“, – teigė A. Kubilius.


Nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ penktadienį paskelbė, kad nuo rugsėjo 5 d. visų elektros tiekimą fiksuota kaina pasirinkusių įmonės klientų sutartys bus pakeistos ir tiekimo kaina nustatoma pagal elektros kainą biržoje.


Visgi, pirmadienį Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pateikė savo nuomonę, esą nepriklausomo elektros tiekėjo „Perlas Energija“ sprendimas yra neteisėtas. „Perlas Energija“ atvejį nagrinėja Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, Anot VERT pirmininko Renato Pociaus, įmonei gali grėsti iki 10 proc. metinių pajamų siekianti bauda arba leidimo vykdyti veiklą nutraukimas.

REKLAMA


Kiek anksčiau į situaciją sureagavusi premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad ne Vyriausybė į liberalizacijos procesą įtraukė esančius dalyvius, todėl, leido suprasti ji, „Perlo Energijos“ vienašališki sprendimai nėra valdžios atsakomybė.


Tuo tarpu opozicija prakalbo, kad rudenį dėl susiklosčiusios situacijos, jei energetikos ministras Dainius Kreivys neatsakys į visus klausimus, gali būti svarstoma ir dėl dar vienos interpeliacijos, mat, pažymi jie, tiekėjo „Perlas Energija“ sprendimas yra valdžios atsakomybė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>