Opozicija dar nesulaukė žinių dėl bendradarbiavimo su Vyriausybe rengiant „antiinfliacinius“ siūlymus: laukiam kitos savaitės

Opozicija dar nesulaukė žinių dėl bendradarbiavimo su Vyriausybe rengiant „antiinfliacinius“ siūlymus: laukiam kitos savaitės


Nors Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen dar birželio pabaigoje tvirtino, kad jau kitą savaitę bus aptarta, kaip turėtų atrodyti opozicijos bendradarbiavimas su Vyriausybe dėl „antiinfliacinių“ pasiūlymų rengimo, tačiau opozicinės Socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas tikina, jog žinių iš valdančiųjų parlamento mažuma kol kas nesulaukė.


„Laukiam. Nei raštu, nei žodžiu kol kas Seimo pirmininkė neinformavo nei apie laiką, kada turėtume rinktis, nei kokiu formatu. Matyt, tai bus padaryta kitą savaitę, per neeilinę sesiją. Aš to labai tikiuosi“, – penktadienį sakė G. Paluckas.


Socialdemokratas viliasi, kad kitą savaitę opozicijai bus aišku, kada tiksliai prasidės opozicijos ir Ministrų Kabineto dialogas bei kada į šias diskusijas įsitrauks premjerė Ingrida Šimonytė. Pasak parlamentaro, pradėti tartis, kokie sprendimai galėtų būti priimti Seimo rudens sesijoje, būtina jau dabar.


„Mes matome infliaciją galimai pereinančią į recesiją. Ekonomikos susitraukimas reiškia mažiau gaminamų produktų ir teikiamų paslaugų, o tai reiškia mažiau darbo vietų. Kai turi infliaciją ir sunkų šildymo sezoną bei žmones, kurie gali netekti darbo, tai yra sprogstamas mišinys. Tokius dalykus reikia skaičiuoti, žiūrėti“, – tikino jis.

REKLAMA


Be to, LSDP frakcijos seniūnas akcentuoja, kad Vyriausybės ir opozicijos atstovai turėtų diskutuoti ne tik apie konkrečias „antiinfliacines“ priemones, tačiau ir apie bendrus šalies ekonomikos laukiančius iššūkius.


„Prie viso to dar brangsta paskolos. Ne tik individualios, bet ir valstybės skolos obligacijos buvo platinamos už 0 proc., o dabar jau artėja link 3 proc. Viskas veda prie to, kad pinigų reikės, pasiskolinti bus brangu, o ekonomikos problemėlių ateityje matome visi. Tiek ekonomistai, tiek politikai“, – pabrėžė G. Paluckas.


Iš opozicijos ir Vyriausybės atstovų suformuotos darbo grupės poreikis kilo po to, kai kelias savaites dėl progos pateikti savo „antiinfliacinius“ siūlymus Seimo posėdžius boikotavusi opozicija galiausiai pristatė keturis parengto paketo projektus.


Tačiau jau po pateikimo buvo atmestos visos keturios opozicijos iniciatyvos. Toks valdančiųjų sprendimas buvo palydėtas aštria opozicijos kritika. Teigta, kad vykusios derybos Dialogo grupėje buvo tik butaforinės, kad valdantieji pažemino opoziciją ir pamynė demokratines vertybes.

REKLAMA


Opozicinių frakcijų parengtame pakete teikiami siūlymai dėl lengvatinio PVM taikymo maisto produktams, šildymui, mažint akcizus kurui, taip pat neapmokestinamąjį pajamų dydį sulyginti su minimalia mėnesine alga, atidėti elektros rinkos liberalizavimą ir nuo dabar galiojančio 6 mėnesių iki 12 mėnesių pratęsti terminą, kada įsigaliotų nauji mokestiniai pakeitimai.


Valdantiesiems atmetus opozicijos parengtus „antiinfliacinius“ siūlymus, parlamentarai užsiminė vasarą ketinantys parengti naujas iniciatyvas. Seimo pirmininkė praėjusio mėnesio pabaigoje teigė, kad apie tai, kaip atrodys parlamentarų darbas su premjere Ingrida Šimonyte, bus aptarta jau kitą savaitę.


„Kaip ir kada vyktų opozicijos darbo grupės susitikimai su premjere, bus aptarta kitą savaitę, kai bus pasibaigusi sesija ir aiškiau matysis vasaros perspektyva“, – Eltai tuomet sakė V. Čmilytė-Nielsen.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)