G. Nausėda: Suomijos ir Švedijos priėmimas į NATO patvirtins Aljanso atvirų durų politiką

G. Nausėda: Suomijos ir Švedijos priėmimas į NATO patvirtins Aljanso atvirų durų politiką


NATO viršūnių susitikime prezidentas Gitanas Nausėda išreiškė paramą Suomijos ir Švedijos prašymams dėl narystės Aljanse ir pakvietė NATO toliau vykdyti atvirų durų politiką visoms transatlantines aspiracijas puoselėjančioms Europos valstybėms.


„Suomijos ir Švedijos sprendimas siekti narystės NATO yra strategiškai svarbus Baltijos jūros regionui. Šių šalių narystė NATO reikšmingai sustiprins ir Aljansą, ir saugumą Europoje.


Kartu tai yra ir NATO atvirų durų politikos gyvybingumo patvirtinimas, kuris itin svarbus transatlantinę ateitį norinčioms kurti Europos valstybėms kaip Ukraina ir Sakartvelas", - NATO viršūnių susitikime sakė prezidentas.


Kartu Lietuvos vadovas pabrėžė, kad nereikėtų manyti, jog Suomijos ir Švedijos narystė NATO savaime išspręs Baltijos regiono saugumo iššūkius.


„Militarizuota Kaliningrado sritis ir Rusijos bei Baltarusijos karinė integracija kelia papildomų įtampų, todėl NATO privalo priimti skubius sprendimus, kurie reikšmingai sustiprintų regiono gynybinius pajėgumus ir stiprintų mūsų saugumą jau dabar", - teigė Lietuvos vadovas.


Popietinėje NATO viršūnių susitikimo Madride sesijoje prezidentas su Aljanso valstybių, Australijos, Japonijos, Pietų Korėjos, Naujosios Zelandijos, Suomijos, Švedijos, Sakartvelo, Europos Vadovų Tarybos bei Europos Komisijos vadovais taip pat aptarė globalią geopolitinę situaciją, įskaitant augančią Kinijos galią ir jos implikacijas saugumui.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)