Lietuvos ambasadorius ES: Rusijos reakcija yra visiškai neproporcinga ir neatspindinti jokios realybės

Lietuvos ambasadorius ES: Rusijos reakcija yra visiškai neproporcinga ir neatspindinti jokios realybės


Lietuvos ambasadorius Europos Sąjungoje (ES) Arnoldas Pranckevičius dar kartą atkreipia dėmesį, kad Lietuvos taikomi apribojimai per jos teritoriją į Rusijos Kaliningrado eksklavą gabenti prekes, kurioms taikomos sankcijos, nėra Kaliningrado blokada. Todėl, pažymi jis, Rusijos reakcija ir pasipylę grasinimai neatspindi realybės.


„Rusijos reakcija be jokios abejonės yra visiškai neproporcinga ir neatspindinti jokios realybės. Labai svarbu toliau visur viešai komunikuoti, kad keleivių, prekių tranzitas vyksta toliau. Kad plienas, kuris yra ketvirto sankcijų paketo dalis, sudaro labai nedidelę tranzito iš Rusijos į Kaliningradą dalį ir kad jis be jokios abejonės gali pasiekti Kaliningradą kitais, tarkim, jūrų keliais. Nėra jokios Kaliningrado blokados“, – trečiadienį Briuselyje žurnalistams teigė A. Pranckevičius.


Taip pat, pridūrė Lietuvos ambasadorius ES, Briuselyje yra jaučiamas didelis ES institucijų palaikymas Lietuvai dėl priimto sprendimo.


„Mes tikrai čia jaučiame Briuselyje didelį Europos Sąjungos institucijų, Europos Komisijos, Vadovų Tarybos, valstybių narių palaikymą. Tikimės, kad ir Europos Vadovų taryba, kuri susitiks Briuselyje, taip pat išreikš tą solidarumą. Manau, kad šiandien ir dabar nereikėtų žiūrėti kas buvo ar nebuvo, bet koncentruotis į bendrą veiksmą ateityje, į pagalbą visoms valstybėms narėms, kurios gali susidurti su šiomis problemomis, kad jos nebūtų paliktos vienos“, – komentavo A. Pranckevičius.

REKLAMA


Kita vertus, nors A. Pranckevičius paragino nepasiduoti Rusijos grasinimams, vis tik, pažymėjo jis, tiek Lietuva, tiek kitos šalys narės turėtų būti pasiruošusios bet kokiems Kremliaus veiksmams.


„Aš manau, kad mes neturėtumėme pasiduoti Rusijos naratyvui ir kartoti jų skleidžiamą propagandą, dezinformaciją ar jų skleidžiamus grasinimus. Minėdami juos, kalbėti, svarstydami juos mes duodame jiems legitimumą, rimtumą, solidumą. Nemanau, kad tai yra geras kelias. Taip, visoms valstybėms narėms, įskaitant Lietuvą reikia būti pasiruošusiems bet kokiems galimiems veiksmams, bet tikrai nenorėčiau viešai vertinti vieno ar kito Rusijos politiko pasisakymo“, – pridūrė jis.


Rusijos saugumo tarybos vadovas Nikolajus Patruševas antradienį perspėjo Europos Sąjungos ir Lietuvą „rimtais“ padariniais dėl ES sankcionuotų prekių tranzito geležinkeliu apribojimų į Maskvos eksklavą Kaliningradą. Tačiau Lietuvos politikai propaganda vadina Rusijos reiškiamus priekaištus.

REKLAMA


Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje (URM) pirmadienį vyko susitikimas su Rusijos laikinuoju reikalų patikėtiniu Sergejumi Riabokoniu. Rusijos diplomatui įteikta nota, kurioje paaiškinamas ES ribojamųjų priemonių taikymas Kaliningrado tranzitu gabenamoms tam tikros kategorijos prekėms.


URM nurodo, kad susitikimo metu paneigta Rusijos atstovų skleidžiama informacija, esą Lietuva uždraudė Kaliningrado srities tranzitą.


Taip pat ministerijos pranešime teigiama, kad per Lietuvos teritoriją toliau vyksta keleivių ir prekių, kurioms netaikomas ES sankcijų režimas, gabenimas į Kaliningrado sritį ir iš jos. Šiam tranzitui Lietuva nėra įvedusi jokių vienašališkų, individualių ar papildomų ribojimų. Lietuva nuosekliai įgyvendina ES sankcijas, kurios turi skirtingus pereinamuosius laikotarpius bei įsigaliojimo terminus.


Kaip numatyta 2022 metų kovo 15 dieną priimtame 4-ajame ES sankcijų pakete, 2022 metų birželio 17 dieną galutinai įsigaliojo ES ribojamosios priemonės rusiško plieno ir kitų juodųjų metalų produktų importui į ES ir pervežimui per ES teritoriją.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>