I. Šimonytė: jokia Kaliningrado blokada nevyksta

I. Šimonytė: jokia Kaliningrado blokada nevyksta


Maskvai reikalaujant panaikinti ribojimus sankcionuotų prekių tranzitui geležinkeliu per Kaliningradą premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžia, kad Lietuva tiesiog įgyvendina Europos Sąjungos (ES) lygmeniu priimtus sprendimus. Ministrė pirmininkė atkreipia dėmesį, kad Lietuvą tarptautinės teisės principų pažeidimu kaltinantis Kremlius šių principų niekada veikiausiai nesilaikė ir pats.


„Rusijos retorika yra nieko naujo, ir tą retoriką turbūt ne pirmą dieną girdime. Ironiška girdėti retoriką apie tarptautinių sutarčių pažeidimus iš valstybės, kuri, nežinau ar yra kokia nors tarptautinė sutartis, kurios ji yra nepažeidusi“, – antradienį Seime atsakydama į žurnalistų klausimus kalbėjo I. Šimonytė.


Premjerė akcentuoja, kad tranzitas geležinkeliu apribotas tik sankcijų sąraše esančioms prekėms, o kitų produktų pervežimas ir keleivių tranzitas vyksta kaip anksčiau.


„Jokia Kaliningrado blokada nevyksta. Tiesiog nuo praėjusio savaitgalio įsigaliojo sankcijos daliai prekių, kurios yra įtrauktos į sankcijų paketą. Konkrečiai plienui ir juodiesiems metalams. Atitinkamai apie tų sankcijų taikymą buvo informuoti Geležinkelių klientai ar sutarčių šalys“, – tvirtino I. Šimonytė.

REKLAMA


Rusijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pareikalavo nedelsiant panaikinti Lietuvos „atvirai priešiškus“ apribojimus Europos Sąjungos sankcionuotų prekių tranzitui geležinkeliais į Maskvos eksklavą Kaliningradą, įsispraudusį tarp Lietuvos ir Lenkijos.


Ministerija pranešė iškvietusi Lietuvos reikalų patikėtinį Maskvoje protestuodama prieš „provokuojamas“ ir „atvirai priešiškas“ priemones.


Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje (URM) pirmadienį vyko susitikimas su Rusijos laikinuoju reikalų patikėtiniu Sergejumi Riabokoniu. Rusijos diplomatui įteikta nota, kurioje paaiškinamas ES ribojamųjų priemonių taikymas Kaliningrado tranzitu gabenamoms tam tikros kategorijos prekėms.


URM nurodo, kad susitikimo metu paneigta Rusijos atstovų skleidžiama informacija, esą Lietuva uždraudė Kaliningrado srities tranzitą.


Taip pat ministerijos pranešime teigiama, kad per Lietuvos teritoriją toliau vyksta keleivių ir prekių, kurioms netaikomas ES sankcijų režimas, gabenimas į Kaliningrado sritį ir iš jos. Šiam tranzitui Lietuva nėra įvedusi jokių vienašališkų, individualių ar papildomų ribojimų. Lietuva nuosekliai įgyvendina ES sankcijas, kurios turi skirtingus pereinamuosius laikotarpius bei įsigaliojimo terminus.


Kaip numatyta 2022 metų kovo 15 dieną priimtame 4-ajame ES sankcijų pakete, 2022 metų birželio 17 dieną galutinai įsigaliojo ES ribojamosios priemonės rusiško plieno ir kitų juodųjų metalų produktų importui į ES ir pervežimui per ES teritoriją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)