G. Šimkus: yra tam tikros faktinės sąlygos, dėl kurių Lietuvos bankas siūlys didesnį MMA dydį

G. Šimkus: yra tam tikros faktinės sąlygos, dėl kurių Lietuvos bankas siūlys didesnį MMA dydį


Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus tvirtina, kad antradienį vyksiančioje Trišalėje taryboje pristatys skaičiavimus, kuriais remiantis minimali mėnesinė alga (MMA) turėtų būti padidinta.


„Tikrai turime paskaičiavimą, ir darbo užmokestis augo sparčiau negu buvo skaičiuojama anksčiau. Yra tam tikros faktinės sąlygos, kodėl ta suma bus paskaičiuota į didesnę pusę“, – pirmadienį atsakydamas į žurnalistų klausimus, teigė G. Šimkus.


Tačiau, pasak jo, kartu yra įvairios aplinkybės, kurios reikalaus konstruktyvios ir sudėtingos diskusijos tarp darbdavių, darbuotojų ir Vyriausybės, nes gyvename neapibrėžtu laikotarpiu.


„Iš vienos pusės turime labai sparčiai augantį darbo užmokestį, iš kitos pusės turime sunkumus su išorės paklausa galimus kilti sunkumus, turime realias rizikas, rizikų balansą į neigiamą pusę, tai konkurencingumo aspekto išsaugojimas yra taip pat labai svarbus. Lauks sudėtinga diskusija“, – tvirtino LB valdybos pirmininkas.


Tikslų LB siūlomą MMA dydį G. Šimkus teigė pirmiausia pristatysiantis Trišalėje taryboje.


„Skaičius turėtume pateikti pirmiausia ten, kur jie turėtų būti pateikti Trišalėje taryboje, o paskui galėtume diskutuoti ir viešai apie pačius kiekinius įverčius“, – tikino jis.


Nuo šių metų pradžios įsigaliojo didesnė minimali mėnesinė alga (MMA). Ji šiemet didėjo iki 730 eurų prieš mokesčius. Numatyta riba yra 13,7 proc. didesnė nei 2021-aisiais. Taip pat nuo 3,93 iki 4,47 euro buvo padidintas ir minimalus valandinis atlyginimas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)