Ūkininkų lauko technikai – padidintas gaisro pavojus

Ūkininkų lauko technikai – padidintas gaisro pavojus


Anksti prasidėjusi javapjūtė ūkininkų aruodus pildo nauju derliumi. Tačiau draudimo ekspertai perspėja, kad pačiame žemės ūkio darbų įkarštyje stipriai išauga žemės ūkio technikos gaisrų rizika. Draudėjų duomenimis, vienas toks incidentas gali padaryti net 150 tūkst. eurų nuostolių, todėl ūkininkai raginami prisiminti elementarias technikos priežiūros taisykles ir atidžiau rūpintis jos saugumu.


„Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis pastebi, kad nors tokio pobūdžio žalos nėra itin dažnos, tačiau jų nuostoliai būna išskirtinai dideli. Bendrovės duomenimis, vidutinė žala žemės ūkio technikos gaisro atveju siekia 25 tūkst. eurų, be to, kasmet fiksuojama net po keletą atvejų, kai nuostoliai perkopia 150 tūkst. eurų ribą.


„Pirmiausia nuostolis yra prarasta ar sugadinta technika, o modernios žemės ūkio mašinos šiandien kainuoja ne vieną dešimtį ar šimtą tūkstančių eurų. Tačiau tuo nuostoliai neapsiriboja: dėl tokių incidentų ūkininkai dažnai nebegali tęsti darbų, stoja derliaus nuėmimas, tenka skubiai nuomotis techniką, o juk per javapjūtės įkarštį rasti pakaitinį kombainą yra itin sudėtinga“, – sako A. Juodeikis. Jo pastebėjimu, būtent pagrindinių žemės ūkio mašinų – kombainų ir traktorių – gaisrai ūkininkams pridaro didžiausių nuostolių. Šiemet bendrovė jau fiksavo keletą traktorių gaisrų žalų.

Patarimas - technika turi pailsėti

REKLAMA


Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento specialistai teigia, kad tokios žalos yra tarsi įspėjimas žemdirbiams, kad techniką reikia nuolat tikrinti ir kruopščiai prižiūrėti. Primenama, kad per įtemptą darbymetį privaloma skirti laiko pertraukoms, kad mechanizmai atvėstų, būtų nuvalyti ir sureguliuoti.


Pasak ugniagesių, kombainai dažniausiai užsidega dėl netvarkingos degalų tiekimo sistemos, pažeistos elektros įrangos ir laidų izoliacijos, taip pat riziką sukelia įkaitę besisukantys kombaino mechanizmai. Todėl prieš išvažiuodami į laukus ūkininkai pirmiausia turėtų užtikrinti, kad kibirkščių gesikliai būtų tvarkingi, degalų tiekimo sistema sandari, besisukantys mechanizmai gerai sutepti, elektros laidai izoliuoti ir apsaugoti nuo trinties ar kito išorės poveikio.


Ugniagesiai primena, kad kombaine privalo būti du gesintuvai ir nedegus audeklas, rekomenduojama turėti ir kastuvą, kad ugnį būtų galima nuslopinti žemėmis ir neleisti gaisrui plisti į ražienas ir nenupjautų javų laukus.

REKLAMA


Žemės ūkio technika domisi ir vagys


A. Juodeikis pabrėžia, kad žemės ūkio technikai vagys kelia ne ką mažesnį pavojų negu gaisrai. Tokį turtą vagiantys ilgapirščiai dažnai veikia kaip gerai organizuotos grupuotės, savo veiklą išplėtojusios tarptautiniu mastu – vienoje šalyje pavogtą techniką nusikaltėliai stengiasi realizuoti kitur.


„Iš angarų ir garažų į laukus išriedėjusią techniką vagims paprasta apžiūrėti ir įvertinti. Dažniausiai jie taikosi į naujus, dar stipriai nenusidėvėjusius traktorius ir įvairiausią papildomą įrangą, pavyzdžiui, krautuvus, priekabas“, – pastebi ekspertas. „Lietuvos draudimo“ duomenimis, vidutinė žemės ūkio technikos vagystės žala siekia daugiau kaip 17 tūkst. eurų. Didžiausios fiksuotos žalos, kai pavagiamas ir traktorius, ir prie jo prikabintas žemės ūkio padargas, siekia ir 100 tūkst. eurų.


Draudikai primena, kad įvykus žemės ūkio technikos vagystei labai svarbu apie tai kuo greičiau pranešti policijai ir užregistruoti įvykį draudimo bendrovėje, kurioje kasko draudimu apdraustas šis turtas. Tai padidina tikimybę, kad technika bus surasta ir grąžinta jos teisėtam savininkui.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)