Skaitmenizacijos virusas: kompiuterių pirkome kaip niekad daug, į stalčius gulė seni telefonai

Skaitmenizacijos virusas: kompiuterių pirkome kaip niekad daug, į stalčius gulė seni telefonai


Praėję metai ne vieną privertė dar labiau susidraugauti su technologijomis ir netgi sukėlė tikrą skaitmenizacijos pandemiją. 2020 metais Lietuvoje kompiuterių ir programinės įrangos pardavimai augo kaip niekad, ir, kaip parodė šalies gyventojų elgsenos tyrimas, net trečdalis mūsų įsigijome naujus telefonus. Apklausos metu taip pat paaiškėjo, kad didžiuliai kiekiai panaudotos elektronikos įrangos liko namų ūkiuose arba dėl jaučiamo finansinio nesaugumo, arba dėl to, kad „atsarga gėdos nedaro“.


Naujas telefonas – kas trečiam, televizorius – kas penktam


„Iš Lietuvos statistikos departamento ataskaitos matyti, kad dėl COVID-19 pandemijos pernai labiausiai – net 50,2 proc. – augo užsakomasis pardavimas paštu arba internetu, o kompiuterių, jų išorinės ir programinės įrangos mažmeninė pardavimai specializuotose parduotuvėse padidėjo 44,3 proc. Skaitmeninių technologijų poreikį 2020 metais atskleidė ir mūsų asociacijos inicijuotas tyrimas, parodęs, kad naują telefoną pernai įsigijo net 33 proc. respondentų, televizorių – 18 proc., o kompiuterį – 17 proc. apklausos dalyvių. Netenka abejoti, kad skaitmenizacijos virusas palietė ne tik namų ūkius, bet ir ne vieną organizaciją“, – sako tyrimą inicijavusios Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) projektų vadovė Laura Jurevičienė.

REKLAMA


Tyrimas taip pat atskleidė, kad stambesnę elektronikos įrangą pirkome ne tiek dažnai, kaip kompiuterius ir telefonus. Naują šaldytuvą teigė įsigiję 9 proc., elektrinę viryklę ar orkaitę – 7 proc., vandens ar patalpų šildymo įrangą – 5 proc. respondentų. Jokių elektronikos prietaisų tvirtino neįsigiję 35 proc. apklausos dalyvių.


Daugiau kaip pusė senų prietaisų neišmetė


Elektronikos atliekų surinkimą šalyje organizuojanti EPA tyrimu taip pat siekė išsiaiškinti, kiek senos elektronikos dėl kokių nors priežasčių nepateko į šios rūšies atliekoms skirtą specialų surinkimo tinklą. Kaip paaiškėjo, senų telefonų į elektronikos atliekų konteinerius neišmetė net 41 proc. apklausos dalyvių, panaudoti kompiuteriai liko neišmesti 20 proc. atvejų, o seni televizoriai į šį tinklą nepateko 12 proc. atvejų. Nebenaudojamų prietaisų pernai savo namų ūkiuose teigė nepasilikę tik mažiau nei pusė – 44 proc. respondentų.

REKLAMA


Apklausa taip pat parodė, kad pagrindinė priežastis, kodėl namuose liko tai, kas galėtų būti priskirtina elektronikos atliekoms, buvo gyventojų jaučiamas finansinis nesaugumas arba tiesiog nuostata, kad tai kada nors dar gali praversti. Šį motyvą nurodė net 46 proc. apklausos dalyvių. Kitiems 28 proc. tiesiog pritrūko laiko ar noro pasirūpinti.


Surinko rekordiškai daug elektronikos atliekų


„Džiugu, kad dalis nebenaudojamų prietaisų tapo antrinio panaudojimo daiktais – 19 proc. tyrimo dalyvių juos teigė nutarę padovanoti, o 11 proc. nusprendė parduoti. Tokia nuostata padeda mažinti atliekų srautą. Akivaizdu, kad rezultatų duoda ir nuosekli mūsų asociacijos komunikacija bei edukacija, kviečianti atsakingai šalinti elektronikos atliekas. Nors didelė dalis elektronikos prietaisų ir panaudotų baterijų į mūsų surinkimo tinklą neatkeliavo, vis dėlto pernai, palyginti su keletu pastarųjų metų, per asociacijos konteinerinę sistemą surinkome rekordiškai didelį kiekį – net 2300 tonų – elektronikos atliekų“, – pastebi L. Jurevičienė.


Remiantis tyrimu, nežinoję, kur išmesti elektronikos atliekas, teigė tik 7 proc. apklausos dalyvių.


EPA atstovė atkreipia dėmesį, kad smulkiosios elektronikos atliekas ir panaudotas baterijas galime išmesti šalies prekybos centruose esančiuose konteineriuose, o vėliau jos perduodamos įgaliotiems tvarkytojams. Gyventojai taip pat turi galimybę saugiai ir nemokamai atsikratyti stambiomis elektronikos atliekomis – nebenaudojamais šaldytuvais, elektrinėmis viryklėmis, skalbimo mašinomis, televizoriais, mikrobangų krosnelėmis ir pan. Ši paslauga suteikiama užsiregistravus telefonu 8 695 55 111 arba užpildžius specialią formą interneto svetainėje (www.epa.lt).


EPA iniciatyva rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Spinter tyrimai“ sausio mėnesį vykdytame šalies gyventojų elgsenos tyrime buvo apklausta 1013 respondentų, kurių amžius – 18–75 metai.


Partnerių turinys.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)