Rinkti elektronikos atliekas – kovoti už švarią aplinką, tvarumą ir knygas

Rinkti elektronikos atliekas – kovoti už švarią aplinką, tvarumą ir knygas


Už kiekvieną naudingą darbą dauguma norime atlygio – nebūtinai apčiuopiamo, tai gali būti ir geras žodis, padėka. Atsižvelgdama į pozityvios paskatos efektą, už 87 proc. visų šalyje susidarančių elektronikos atliekų surinkimą atsakinga Elektronikos platintojų asociacija (EPA) šešerius metus iš eilės vykdė projektą „Atsakingas skaitytojas“, kviesdama šalies bibliotekas dalyvauti elektronikos atliekų rinkimo konkurse, o aktyviausioms iš jų dovanojo skaitytojų mėgstamiausias knygas. 2020 metai nebuvo išimtis – nesutrukdė net pandemija, o per du konkurso etapus išryškėjo dvi sėkmės formulę įvaldžiusios bibliotekos.


Surinko daugiau kaip 23 tonas elektronikos atliekų


„Visoje Lietuvoje turime gerai išvystytą sugedusiai, nebenaudojamai elektronikai, baterijoms ir dujošvytėms lempoms skirtą surinkimo sistemą, stambiagabaritės elektronikos atliekas surenkame iš namų ūkių nemokamai. Tačiau daugeliui gyventojų tai nėra labai motyvuojanti galimybė – vis dar nemažai aplinkai ir sveikatai kenksmingų atliekų atsiduria ne joms skirtuose konteineriuose, o vėliau ir sąvartynuose. Projektas „Atsakingas skaitytojas“, skatinant bibliotekas vertingų knygų krepšeliais, o bibliotekininkes – specialiais prizais, puikiai atspindi, kad geriau tvarkytis gali padėti kultūringas tikslas ir kultūros darbuotojų įsitraukimas “, – sako EPA projektų vadovė Laura Jurevičienė.

REKLAMA


Konkurso „Atsakingas skaitytojas“ antrajame 2020 m. etape, vykusiame rugsėjo–gruodžio mėnesiais, dalyvavo 84 bibliotekos, iš viso surinkusios daugiau kaip 23 tonas elektronikos atliekų. Kaip ir pirmajame konkurso etape, labiausiai pasižymėjo Šakių rajono savivaldybės viešoji biblioteka ir Jurbarko rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Viešvilės filialas. Pirmoji iš jų surinko 7696 kg, antroji – 4236 kg elektronikos atliekų, abi jos pelnė 500 eurų vertės skaitytojų mėgstamiausių knygų krepšelius.


Teko pakovoti, o rezultatas pranoko lūkesčius


„Labiausiai mus motyvavo tikslas papildyti bibliotekas skaitytojų mėgstamiausiomis knygomis. Bibliotekos kaimo padalinių darbuotojos ėjo pas žmones, pačios vežė elektronikos atliekas net į savo namus. Ir kolegoms, ir savo namiškiams juokavau, kad gal kiek persistengėme: surinkome net per daug – šiame etape prizui gauti būtų pakakę ir gerokai mažesnio rezultato“, – pasakoja Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotoja Genė Dičpinigaitienė.

REKLAMA


Ji neslepia, kad jos koleges labai įkvėpė pirmajame 2020 m. konkurso etape pasiektas rezultatas – ir tada jų biblioteka elektronikos atliekų surinko daugiausia. „Galima sakyti, lipome žmonėms ant kulnų. Galbūt paskatino ir žinios, kurias gavome seminare apie tvarią Lietuvą. Laimėjimas nėra mano vienos nuopelnas. Esu dėkinga visam viešosios bibliotekos kolektyvui bei aktyviausioms padalinių darbuotojoms – Astai, Rimutei, Valerijai, Ilonai, Marytei“, – sako G. Dičpinigaitienė.


Ji įvardija ir bibliotekos sėkmės formulę: neužtenka žmonėms parašyti ar pasakyti vieną kartą, reikia kviesti ne sykį ir asmeniškai – tas pats pasakytina tiek apie skaitytojus, tiek ir apie kaimo bibliotekininkes: kai kurie žmonės atliekų savo kaime ar net savo namuose surado tik pakartotinai paraginti. „Kadangi kaime yra kur laikyti, tai dažnai gyventojai tiesiog turi prisikaupę ir neskuba tų atliekų atsikratyti“, – aiškina bibliotekininkė.


Atgabeno pamiškėje rastą televizorių


„Mūsų biblioteka šiame konkurse pradėjo dalyvauti 2018 metais, kai daugumai žmonių galimybė saugiai apsivalyti nuo elektronikos atliekų buvo naujiena. Tais metais teko daug aiškinti apie abipusę atsakingos elgsenos naudą, raginti, kai kuriuos skatinau dar ir asmeninėmis dovanėlėmis. Vėliau viskas ėmė rutuliotis savaime“, – sako Jurbarko rajono savivaldybės Viešvilės filialo vyriausioji bibliotekininkė Vilija Platonovienė.



Jos sėkmės receptas nesikeičia, kaip ir pozityvus požiūris į daugelį dalykų. Ji išnaudoja visas savo pažintis ir bičiulystes, ne vienam asmeniškai primena apie projektą. Bibliotekininkė nuoširdžiai džiaugiasi, kad daugeliui miestelio žmonių elektronikos atliekų ir panaudotų baterijų rūšiavimas tapo geru įpročiu. Į Viešvilės biblioteką atkeliauja elektronikos atliekos ir iš Eržvilko, Skirsnemunės ar net Kauno. Kai kurie atvejai nustebina: sugedusį telefoną atnešęs pradinukas, pamiškėje rastą televizorių atgabenęs miškininkas.


Atskleidė, kokias knygas skaito mieliausiai

Knygų pasaulis Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojai G. Dičpinigaitienei –svarbi gyvenimo dalis. Net savo namuose ji turi sukaupusi didžiulę biblioteką, o knygoms jau ir vietos pristinga – tenka dovanoti jas savivaldybės bibliotekai.


„Išskirti mūsų skaitytojų mėgstamiausius autorius nebūtų lengva, bet į lietuvių autorių dešimtuką greičiausiai patektų K. Sabaliauskaitė, S. Parulskis, A. Ruseckaitė, G. Viliūnė, I. Buivydaitė, R. Sepetys, o iš užsieniečių mėgstamiausi yra S. Montefiore, K. Hannah, D. Chamberlain, J. Picoult, M. H. Clark, L. Riley. Man įsimintiniausios praėjusiais metais buvo neabejotinai M. Abramovič „Eiti kiaurai sienas“, A. Pataki „Imperatorienė Sisi“ ir „Sisi: vienišoji imperatorienė“, D. Feldman „Neortodoksiška“, P. Mc Lain „Ledi Afrika“, J. Cummis „Amerikos purvas“, S. Collins „Franės Langton išpažintis“ ir, be abejo, K. Sabaliauskaitės „Petro imperatorienė“, – knygas ir autorius vardija G. Dičpinigaitienė.


Viešvilės bibliotekoje praėjusiais metais didžiausio skaitytojų dėmesio sulaukė K. Hannah, L. Riley, J. McNaught, R. Sepetys, J. Nesbo, K. Sabaliauskaitės, K. Hughes kūryba. Tarp bibliotekos darbuotojos V. Platonovienės praėjusių metų favoritų – K. Hannah „Namų frontas“ ir „Nakties kelias“, K. Hughes „Laiškas“, „Paslaptis“ ir „Raktas“, T. de Rosnay „Saros raktas“.

REKLAMA


V. Platonovienę džiugina, kad birželio–rugpjūčio mėnesiais Lietuvoje vykstant konkursui „Vasaros skaitymo iššūkis“, Viešvilės miestelio biblioteka pirmauja rajono mastu. „Stengiuosi, kad lentynas papildytų knygos, skaitomos su malonumu. Lietuvos mastu buvome papuolę į dešimtuką, pritraukę skaitytojus dalyvauti konkurse 2020 metų vasaros mėnesiais, nes bibliotekoje yra daug ir puikių knygų, kurių gavome pagal projektą „Atsakingas skaitytojas“, – aiškina bibliotekininkė. Ji nuolat klausia skaitytojų nuomonės apie perskaitytas knygas: jei 7–8 skaitytojai apie knygą atsiliepia puikiai, tokią knygą rekomenduoja ir kitiems. V. Platonovienė nuolat domisi ir knygų apžvalgomis, įvertinimais.


Be abejonės, į konkurso „Atsakingas skaitytojas“ prizininkams skirtus knygų krepšelius pateks tik mėgstamiausios skaitytojų knygos.


Partnerių turinys.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)