Kokie kvapai tinka Kalėdoms ir kaip pasigaminti namų kvapą šventėms

Kokie kvapai tinka Kalėdoms ir kaip pasigaminti namų kvapą šventėms


Kaip šventinį laikotarpį sutinka ir kokias tradicijas puoselėja kvapų ekspertė, Erika Daugėlaitė. Kokie kvapai tinka Kalėdoms ir kaip pasigaminti namų kvapą šventėms.


Gruodžio mėnuo dažnai yra pilnas šurmulio ir kupinas pakylėtų džiaugsmingų akimirkų, kuomet visi dalinamės gerumu, ieškome dovanų ir skleidžiame šventinę nuotaiką. „Provanso kvapai“ įkūrėjai Erikai Daugėlaitei kalėdinis laikotarpis yra išskirtinis metų laikas, susijęs su šeimos tradicijomis, eglės puošimu ir šventinių kvapų kūrimu. Nors šiuo laikotarpiu turime laikytis socialinės atskirties, Erika ragina nenusiminti ir į šventes pažiūrėti iš teigiamos pusės, išlaikant kalėdinę dvasią savo širdyje.


Kaip atrodo Jūsų Kalėdos?


Tai šilčiausias laikas metuose. Man tai yra šeimos ir pačių artimiausių draugų šventė. Gruodžio mėnesį kartu su šeima ir draugais turime besitęsiančių tradicijų, susijusių su laukimu, bendryste, draugystės stiprinimu ir eglės puošimu.


Kokias tradicijas puoselėjate draugų rate?


Su draugais jau keletą metų turime tradiciją, kurią norisi išlaikyti ir tęsti – tai Kalėdinės eglės puošimas. Kiekvienais metais į namus atkeliauja plačių šakų, skarota ir aukšta eglė. Tada draugai kviečiami eglės puošimo ceremonijai ir karštam gėrimui. Tiesa, yra viena sąlyga, kad kiekvienas atėjęs svečias turi atsinešti savo kalėdinį žaisliuką ir jį palikti ant eglės. Būna labai smagu, kada draugai atsimena savo atsineštus žaisliukus prieš keletą metų. Jų vis daugėja ir daugėja, tad ir eglė kiekvienais metais aukštėja ir platėja.

REKLAMA


Ar kvapų pasaulis per šventes atkeliauja į Jūsų namus?


Šiais metais mažame draugų ratelyje turėjome gražią šventinę vakarienę namuose, kurios metu kūrėme asmeninius, individualius ir organinius kvepalus, į kuriuos lašindami taurius jazminų, kardamonų, kvapiųjų kanangų, pačiulių ir kitus aliejus kartu linkėjome vienas kitam meilės, laimės, harmonijos ir sveikatos.


Kokius kvapus ir receptus galėtumėte rekomenduoti šventiniu laikotarpiu?


Kvapnią ir aromatingą pramogą gruodžio mėnesį galime drąsiai pasidaryti ir su savo namiškiais. Savo rankomis siūlyčiau pasigaminti šventinį kvapą iš apelsinų ir mandarinų aliejų, tai yra mano mėgstamiausi tradiciniai kvapai kalėdiniu laikotarpiu. Namai pakvipę oranžiniais aromatais, sukuria džiugią atmosferą ir praskaidrina tamsius vakarus.


Šventinio kvapo receptas


5 ml eterinio aliejaus sumaišykite su 10 ml alkoholiu ar dezinfekciniu skysčiu ir visą mišinį supilkite į 50 ml talpą su distiliuotu vandeniu. Prieš purkšdami kvapą, būtinai jį suplakite.

REKLAMA


Kalėdinis gėrimas su kardamonais


Aštrius prieskoninius kvapus rekomenduoju naudoti ruošiant šventinius gėrimus. Kardamonas sutrintas į kakavą suteikia gėrimui šiek tiek aštrumo, o kūną užlieja maloni šiluma. Jei gaminu karštą šokoladą lašelis kardamonų ar cinamonų aliejaus suteikia nepakartojamą skonį ir pakelia nuotaiką.


Kada Jūsų Kalėdos prasideda darbe?


Šventinis šurmulys darbe jau prasideda rugsėjo mėnesio pabaigoje spalio pradžioje, kada planuoju Kalėdinius prekių užsakymus, komunikuoju su tiekėjais kokius pasiūlymus ar dovanų rinkinius galėsiu pateikti klientams. Lapkričio ir gruodžio mėnesiai, ko gero, pats maloniausias ir šilčiausias laikotarpis per visus metus. Su kolegėmis jaučiamės tarsi būtume atidariusios snieguolių dirbtuves, kuriose daug aromatingų tikrų kvapų, šilkinio popieriaus, šventinių juostų ir dar daugiau mažų dėžučių paruoštų siuntimui.


Ar šiais metais galėjote klientams pasiūlyti išskirtinių šventinių kvapų?


Kiekvienais metais „Provanso kvapai SPA“ klientus stengiamės nustebinti naujais nematytais kvapais. Pavyzdžiui, šiais metais pasiūlėme limituotą leidimą šventinių žvakių, difuzorių ir purškiamų namų kvapų su biskvitinių sausainių, karamelizuotos druskos, kalėdinės rožės, kepintų lazdynų riešutų aromatais. Malonus ir tikras kvapas nuteikia mus pozityviai nuotaikai ir pakylėtai emocijai.


Socialinėje erdvėje šiuo laikotarpiu pastebime įvairių labdaros projektų, skirtų socialinėms grupėms, kurioms reikia finansinės ir moralinės paramos. Ar tenka dalyvauti panašiose veiklose?



Šiais metais kartu su keliomis bendramintėmis, turinčiomis smulkųjį verslą, taip pat sugalvojome gražų projektą, skirtą Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namams – pagalbos centrui „Šeimos slėnis“. Labai smagu ir gera prisidėti prie tokio projekto matant jog kelių žmonių sinergija ir bendras darbas gali turėti apčiuopiamą rezultatą.


Ar turite šeimos tradicijų, kurias išlaikote iki šių dienų?


Vaikystėje Kalėdų kartu broliu laukdavau jau nuo gruodžio pirmosios savaitės, kada iš mokyklos grįžę namo bėgdavome tikrinti savo kojinės, kurioje kiekvieną dieną rasdavome po mažą dovanėlę iki pat didžiųjų švenčių. Taip pat su šeima Kūčių išvakarėse puošiame kalėdinę eglę. Traukiame iš senovinės dėžės mažus stiklinius paukščiukus ar įdomių formų stiklo varveklius. Šiemet, ko gero, dėl susiklosčiusių aplinkybių šeimyninio kalėdinės eglės puošimo nebus, tačiau neverta nusiminti, o tikėtis, kad kitais metais šventės ateis su dideliu šurmuliu ir pozityvia banga. Mūsų pačių kuriamos ir puoselėjamos tradicijos sukuria labai šiltas ir gražias emocijas, kurių norisi laukti ištisus metus.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)