Kalėdinių dovanų gyventojai dairosi pas mobiliojo ryšio tiekėjus, Kalėdos skatina grąžinti skolas  

Kalėdinių dovanų gyventojai dairosi pas mobiliojo ryšio tiekėjus, Kalėdos skatina grąžinti skolas  


Šių metų lapkritį-gruodį beveik 3 kartus išaugęs užklausų skaičius iš telekomunikacijų bendrovių apie asmenų kreditingumą liudija tai, kad lietuviai suskubo pirkti kalėdines dovanas. Nauji išmanieji telefonai, planšetės ir kompiuteriai išlieka populiariausios kalėdinės dovanos, o galimybė jas įsigyti iš karto tik pagreitina „Kalėdų senelių“ apsisprendimą, ką padėti po eglute artimiesiems.


Kredito biuro „Creditinfo Lietuva“ statistika rodo, kad kiekvienais metais lapkritį-gruodį įprastai padaugėja telekomunikacijų bendrovių užklausų apie gyventojų kreditingumą. Šiais metais dėl išpopuliarėjusio nuotolinio mokymo ir darbo stiliaus pastebimas beveik 3 kartus didesnis susidomėjimas išmaniaisiais įrenginiais. Pvz., pernai lapkritį iš telekomunikacijų bendrovių kredito biuras gavo 84,2 tūkst. užklausų, o tokiu pačiu laikotarpiu šiemet – 221,3 tūkst. Pernai gruodį tokių užklausų skaičius buvo pakilęs iki 100,4 tūkst., o šiemet prognozuojamas augimas iki 300 tūkstančių.     


Artėjančios Kalėdos paskatina grąžinti skolas


„Creditinfo Lietuva“ vadovas Aurimas Kačinskas sako, kad artėjant didžiosioms metų šventėms noras pradžiuginti šeimos narius vertinga dovana atneša papildomą naudą – paskatina grąžinti pamirštas skolas. Mat kreipęsi dėl brangesnio daikto įsigijimo išsimokėtinai, pardavėjai pirmiausia patikrina pirkėjo patikimumą ir informuoja, ar sutinka kredituoti telefono ar kompiuterio įsigijimą. 

REKLAMA


„Informacija apie kiekvieno gyventojo finansinius įsipareigojimus bei pradelstas skolas kaupiama ir nuolat atnaujinama kredito biure, o kai žmogus nutaria įsigyti kurią nors prekę išsimokėtinai, patikrinamas jo -kreditingumas. Jei yra negrąžintų skolų, pardavėjai gali paprašyti už naują pirkinį visą sumą pakloti iš karto, – aiškina A. Kačinskas. – Tokiais atvejais lieka dvi galimybės – sumažinti turimų skolų sumą arba išties – už brangią prekę sumokėti tuoj pat.“


„Creditinfo Lietuva“ duomenimis, šių metų lapkritį gyventojų turimos skolos, palyginti su spaliu, sumažėjo nuo 506,7 mln. Eur iki 485,5 mln. Eur. Pernai taip pat artėjant šv. Kalėdoms ir Naujiesiems metams, gyventojų skolų sumos mažėjo nuo 613,6 mln. Eur spalį iki 550 mln. Eur lapkritį ir 531,4 mln. gruodį.


„Sutikti šv. Kalėdas su kuo mažiau skolų – sena lietuviška tradicija, kurią greičiausiai tik sustiprina noras pradžiuginti artimuosius geromis dovanomis“, – svarsto kredito biuro vadovas.

REKLAMA


Išmaniųjų įrenginių pirkimą paskatino nuotolinis darbas ir mokslai


„Nemaža dalis gyventojų šiemet perėjo prie nuotolinio darbo, iš namų mokosi vaikai ir studentai, todėl išmaniųjų įrenginių poreikis nuolat auga. O kalėdinis laikotarpis tik pagreitina apsisprendimą, kurią dovaną pasirinkti, – teigia  didžiausios telekomunikacijų bendrovės šalyje „Telia Lietuva“ pardavimų vadovas Aurimas Karnejevas. – Prieš Kalėdas klientai perka brangesnius išmaniuosius įrenginius nei įprastai, tačiau tokius pirkinius atidėlioja iki pat paskutinės savaitės, per kurią pardavimai išauga net kelis kartus.“


„Telia“ statistika rodo, kad gruodį tradiciškai stipriai auga brangesnių mobiliųjų telefonų, išmaniųjų laikrodžių pardavimas, dvigubai pakyla ausinių ir kompiuterių pardavimai, o šiemet per kalėdinį laikotarpį prisidėjęs karantinas televizorius padarė viena iš labiausiai augusių prekių kategorijų. Vis dėlto absoliučiais šių metų rekordininkais galima laikyti rinkoje jau prekiaujamas žaidimų konsoles, jų pardavimai augo 4 kartus ir būtų buvę gerokai didesni, jei visame pasaulyje nebūtų jaučiamas naujųjų konsolių trūkumas.


Kredito biuro vadovas A. Kačinskas sako, kad prieškalėdiniu laikotarpiu beveik trečdaliu išauga ir kitų kreditorių užklausų skaičius – aktyviau savo klientų duomenimis domisi lizingo ir paskolų bendrovės, technikos ir baldų pardavėjai.


„Kad gyventojams nereikėtų keletą kartų kreiptis į pardavėjus, o norimą prekę išsimokėtinai galėtų įsigyti iš karto, patariame pasidomėti savo kreditingumu iš anksto ir patikrinti asmeninius duomenis kredito biure“, – pataria A. Kačinskas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)