„SpaceX“ raketa su keturiais astronautais sėkmingai pakilo skrydžiui į TKS

„SpaceX“ raketa su keturiais astronautais sėkmingai pakilo skrydžiui į TKS


Keturi astronautai sėkmingai pakilo skrydžiui į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) privačios bendrovės „SpaceX“ erdvėlaiviu „Crew Dragon“. Tai yra pirmoji iš, tikėtina, daugelio reguliarių misijų į TKS po bandomojo skrydžio pavasario pabaigoje.


Trys amerikiečiai – Michaelas Hopkinsas, Victoras Gloveris ir Shannon Walker – ir japonas Soichi Noguchi iš Kenedžio kosmoso centro Floridoje pakilo 19.27 val. vietos laiku (2.27 val. Lietuvos laiku) ir taip užbaigė beveik dešimtmetį trukusią užsienio šalių priklausomybę nuo Rusijos skrydžių „Sojuz“ raketomis.


„Tai yra puiki diena Jungtinėms Amerikos Valstijoms ir puiki diena Japonijai“, – po raketos pakilimo sakė NASA administratorius Jims Bridenstine'as.


Praėjus 12 minučių po pakilimo, 200 km aukštyje ir skrendant 27 tūkst. km/h greičiu, įgulos kapsulė sėkmingai atsiskyrė nuo antros raketos pakopos.



„SpaceX“ patvirtino, kad „Crew Dragon“ yra teisingoje orbitoje, o TKS kapsulė pasieks per daugiau nei 27 valandas, apie 6 val. antradienio rytą Lietuvos laiku. Keturi astronautai prisijungs prie TKS šiuo metu esančių dviejų rusų kosmonautų ir vienos amerikiečių astronautės ir stotyje gyvens pusę metų.


Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas tviteryje pasveikino mokslininkus su šiuo pasiekimu, pavadindamas tai „mokslo galios ir to, ką mes galima pasiekti inovacijomis, išradingumu ir ryžtu, liudijimu“, o dabartinis prezidentas Donaldas Trumpas pavadino sėkmingą pakilimą „puikiu“.


„Crew Dragon“ kapsulė anksčiau šią savaitę tapo pirmuoju NASA sertifikuotu erdvėlaiviu nuo „Space Shuttle“ prieš beveik 40 metų. Kapsulę į kosmosą iškelia daugkartinė „SpaceX“ raketa „Falcon 9“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)