Lietuva ir JAV šią savaitę ketina pasirašyti sutartį dėl naujos sraigtasparnių platformos įsigijimo

Lietuva ir JAV šią savaitę ketina pasirašyti sutartį dėl naujos sraigtasparnių platformos įsigijimo


Lietuva šią savaitę planuoja pasirašyti sutartį dėl naujos sraigtasparnių platformos įsigijimo iš Jungtinių Amerikos Valstijų Vyriausybės. Pagal šią sutartį Lietuvos kariuomenė įsigis 4 sraigtasparnius UH-60M „Black Hawk“ su papildoma įranga, atsargines dalis, mokymų, remonto bei logistinį paketą, pranešė Krašto apsaugos ministerija.


Už platformą Lietuva JAV Vyriausybei per penkerius metus sumokės 181 mln. eurų (213 mln. JAV dolerių).


JAV Vyriausybė taip pat skyrė 30 mln. JAV dolerių (maždaug 26 mln. eurų) finansinę paramą projektui. Lietuva taip pat turi JAV Kongreso pritarimą ateityje, prireikus, papildomai įsigyti dar du sraigtasparnius.


Planuojama, kad pirmieji „Black Hawk“ sraigtasparniai Lietuvą galėtų pasiekti 2024 m. pabaigoje, kai Lietuvos kariuomenė turės su pilnai naująja platforma dirbti parengtą personalą – pilotus ir antžeminio aptarnavimo specialistus, taip pat aptarnavimo bei antžeminę įrangą.


Sprendimas pereiti prie modernios, visus kriterijus ir reikalavimus atitinkančios, vakarietiškos technologijos priimtas, siekiant užtikrinti tinkamą kariuomenės pasirengimą bei gerą sąveiką ir suderinamumą su sąjungininkais. Naujoji sraigtasparnių platforma visiškai pakeis iki šiol Lietuvos kariuomenėje naudojamus Mi-8T. Ketvirtą dešimtmetį pradedančių skaičiuoti sovietinių sraigtasparnių eksploataciniai resursai yra išeikvoti, o eksploatacija yra sudėtinga: išlaikymas brangus, dažnai genda, remontas rizikingas dėl komplikuoto atsarginių dalių tiekimo iš Rusijos.

REKLAMA


„Šis įsigijimas – vienas svarbiausių Lietuvos kariuomenės modernizavimo ir stiprinimo elementų, bei ryškus kokybinį šuolis aprūpinant kariuomenę šiuolaikine ir pajėgia ginkluote. Atsisakydami paskutinio sovietinio relikto ir pereidami prie vakarietiškos sraigtasparnių platformos, pradedame visiškai naują Lietuvos karinių oro pajėgų etapą ir žengiame koja kojon su JAV ir kitomis moderniausiomis NATO sąjungininkių kariuomenėmis“, – sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.


„Black Hawk“ yra manevringi, greiti ir patikimi karinės paskirties universalūs sraigtasparniai, geriausiai užsirekomendavę daugelyje karinių operacijų. Jie sudarys sąlygas Lietuvos kariuomenei daug efektyviau vykdyti karinį rengimą, naudoti juos pėstininkams paramai iš oro teikti, nedidelių karinių vienetų greitam permetimui, medicininei evakuacijai ir kitoms užduotims. Taip pat galėsime efektyviau vykdyti taikos meto užduotis, tokias kaip asmenų paieška ir gelbėjimas, skubus organų transplantacijai pergabenimas, gaisrų gesinimas“, – sako kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys.

REKLAMA


Būsimieji kariuomenės sraigtasparniai – vidutinio dydžio, vieni iš universaliausių, bene plačiausiai pastarojo dešimtmečio konfliktuose naudojamų ir geriausiai užsirekomendavusių tokio tipo sraigtasparnių. Įvertinus keturių skirtingų gamintojų pasiūlymus, „Black Hawk“ buvo pasirinkti kaip geriausiai atitinkantys visus dabartinius Lietuvos kariuomenės poreikius. Jie reikšmingai padidins kariuomenės kovinę galią, užtikrins karinio rengimo kokybę bei padės atlikti taikos meto ir kovines užduotis greičiau, saugiau ir tiksliau.


Naujoji platforma taip pat pagerins sąveiką su strateginiais ir regioniniais sąjungininkais. To paties gamintojo platformą yra įsigiję trisdešimties pasaulio šalių ginkluotosios pajėgos, pvz., Danija, Latvija, Lenkija, Švedija. Tai praplės galimybes vykdyti pratybas ir bendras operacijas didesnėmis karių grupėmis kartu su partneriais, kurių arsenale taip pat yra „Black Hawk“.


Greiti, manevringi ir ekonomiški „Black Hawk“ sraigtasparniai UH-60M taip pat padės Lietuvos kariuomenei žymiai sparčiau reaguoti į pagalbos prašymus ir suteikti reikiamą paramą, vykdant paieškos ir gelbėjimo užduotis. 24/7 režimu budintys Karinių oro pajėgų sraigtasparniai pasitelkiami gelbstint jūroje į nelaimę patekusių asmenų gyvybes, ieškant pasiklydusių ar dingusių žmonių, pergabenant transplantacijai reikalingų donorų organus ar gesinant gaisrus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)