Moksleivių akademija gabiuosius šlifuoja kaip deimantus

Moksleivių akademija gabiuosius šlifuoja kaip deimantus


Norėdami lavinti gabumus ir turiningai praleisti nuo pamokų likusį laiką moksleiviai dairosi papildomo ugdymo įstaigų. Penkioliktus metus itin gabūs ir žinių godūs šalies vyresniųjų klasių mokiniai renkasi Nacionalinę moksleivių akademiją (NMA).


Jurga SAJENKIENĖ


NMA laikas matuojamas sesijomis. Pirmoji vyksta Vilniuje per žiemos moksleivių atostogas, vasaros – Nidoje rugpjūčio viduryje. Šiemet akademikai į Kuršių neriją iš visos Lietuvos sugužėjo rugpjūčio 16-ąją, išsiskirstė 26-ą dieną. Kur kas anksčiau pradėti naujus mokslo metus NMA nariams nėra atgrasu, atvirkščiai, vasaros sesijos jie laukia su didžiausiu nekantrumu.


Dukart Lietuvos mokinių biologijos olimpiados nugalėtojo Konstanty Kedos žodžiais, dukart per metus vykstančios sesijos vilioja, nes jų metu susitinkama su bendraminčiais, tokiais pat, kaip ir jis, smalsiais, viskuo besidominčiais jaunuoliais. Draugystės, užsimezgusios kartu mokantis, pramogaujant, nesibaigia vos atsisveikinus. Nuolat bendraujama socialiniuose tinkluose ir gyvai, organizuojami susitikimai. Keturiose vasaros ir trijose žiemos sesijose dalyvavęs molekulinę biologiją Vilniaus universitete pasirinkęs studijuoti vaikinas neslėpė, kad jam visą laiką norėjosi pasiklausyti būsimų savo dėstytojų paskaitų, išgirsti jų nuomonę.

REKLAMA


Kauno technologijos universiteto gimnaziją baigęs ir studijas Kembridžo universitete pradėjęs Justas Janickas pritarė minčiai, jog NMA daro nemažą įtaką čia besimokančiųjų ateičiai. „Iš pradžių mokiausi matematikos sekcijoje, o paskui perėjau į chemijos. Akademija tikrai prisidėjo prie mano pasiekimų, nes nuolatos mokslus krimtau papildomai“, – kalbėjo Justas. Vasaros sesijoje vaikinas dalyvavo jau penktąjį kartą. Anot jo, į Nidą atvažiuoti pirmiausia traukia kompanija, čia prabėga dešimt gražiausių ir geriausių vasaros dienų. Visi akademikai labai smagūs, įdomūs ir ypatingi žmonės.


Mokiniai garsėja pasiekimais


Girdėti gerus atsiliepimus NMA direktorius Leonas Narkevičius jau įpratęs. „Džiugu, kad vaikai noriai važiuoja į sesijas ir dienas, praleistas Nidoje, vadina gražiausiomis ir turiningiausiomis, – kalbėjo L.Narkevičius. – Kasmet ir mano dešimt vasaros dienų Nidoje taip pat yra pačios įsimintiniausios, tik, gaila, taip greitai prabėga.“

REKLAMA


Akademijos vadovo teigimu, jas tokiomis padaro čia susirenkantys žmonės, kuriuos drąsiai galima vadinti pačiais pačiausiais. Į sesijas atvažiuoja protingiausi, labiausiai motyvuoti, smalsiausi ir viskuo besidomintys jaunuoliai, galintys diskutuoti įvairiausiomis temomis.


Nuo 2004 m. NMA ugdymo programas baigė daugiau nei 1 300 talentingų vaikų iš įvairių Lietuvos kampelių. Dauguma jų garsėja savo pasiekimais. Chemijos sekcijos absolventas Rokas Elijošius yra 49-osios tarptautinės chemijos olimpiados aukso medalio laimėtojas. Tokį patį apdovanojimą jis taip pat pelnė 51-ojoje tarptautinėje Dmitrijaus Mendelejevo chemijos ir 13-ojoje Europos Sąjungos gamtos mokslų olimpiadose. Muzikos sekcijos absolventas Adomas Gražinis tapo 4-ojo tarptautinio Rosarijos Marsijano pianistų konkurso Vienoje diplomantu, Čekijoje vykusiame konkurse „Virtuosi per musica di pianoforte“ iškovojo laureato vardą. Juodu buvo vieni iš akademijos vadoviukų.


Sėkmės istorijas būtų galima vardyti ir vardyti, jų apstu. Tai patvirtina ir naujausia žinia. Visi keturi šių metų Pasaulinės informatikos olimpiados Lietuvos komandos dalyviai yra NMA mokiniai.


Baigę akademiją moksleiviai dažnai išvyksta studijuoti į garsiausius pasaulio universitetus. 2015 m. NMA oficialiai tapo akredituotu Europos talentų centru, kuriam skirtas European Council For High Ability (ECHA) apdovanojimas.



Moksleivių akademija gabiuosius šlifuoja kaip deimantus


Intelekto sankaupa


Pasak akademijos vadovo L.Narkevičiaus, sesijų metu vienoje vietoje būna didžiausia intelekto sankaupa. „Antrus metus nuo ryto iki vakaro būdamas su vaikais negirdėjau nė vieno keiksmažodžio. Net ši maža detalė patvirtina, kokia šauni akademijos publika ir kiek ji nušlifuota lyg koks deimantas. Žinoma, nesustojame ir stengiamės šlifuoti toliau“, – sakė pašnekovas.


NMA moksleiviais gali tapti gabūs bet kurios Lietuvos mokyklos 7–11 klasių mokiniai. Priėmimas prasideda rugsėjį. Interneto puslapyje reikia susirasti ir užpildyti anketą ir prašymą. Įstoję į pasirinktą sekciją, mokiniai pradeda visus mokslo metus trunkantį intensyvų nuotolinio mokymosi kursą – periodiškai elektroniniu būdu gauna užduočių iš mokytojų ir dėstytojų. Studijos akademijoje trunka nuo 3 iki 6 metų. Geriausiai besimokantys, respublikinių ir tarptautinių olimpiadų bei konkursų laureatai kviečiami dalyvauti žiemos ir vasaros sesijose. Jų metu moksleivių akiratį plečia ir teminius užsiėmimus veda ekonomikos, chemijos, biochemijos, matematikos, informatikos, literatūros, muzikos profesionalai.


Užaugę akademijos nepamiršta


NMA iš kitų neformaliojo ugdymo įstaigų išsiskiria ne tik mokslui ir muzikai gabiais auklėtiniais, žinomais dėstytojais, bet ir gausiu savanorių būriu. Sekcijų vadoviukais labai dažnai tampa akademijos absolventai, gerai išmanantys virtuvę ir šios mokymo įstaigos specifiką. „Jie neraginami ir neprašomi sustyguoja visą dienotvarkę, sutvarko kitus reikalus. Nežinau, ar dar įmanoma turėti nuostabesnę komandą. Dažnai net pasijuntu bedarbiu, nes visi darbai būna nudirbti entuziastingųjų vadoviukų“, – pasakojo L.Narkevičius. Užaugę mokiniai į sesijas atvažiuoja skaityti paskaitų bei dalytis savo patirtimi.


NMA direktorius apgailestavo, kad gabių Lietuvos moksleivių neremia jokia ministerija. Už mokslą, sesijas turi mokėti (ir gana nemažai) tėvai. Tiesa, finansinę naštą šiek tiek lengvina rėmėjai. Prieš porą metų, siekiant, kad gabūs ir talentingi vaikai iš socialiai remtinų ir mažas pajamas gaunamų šeimų galėtų dalyvauti akademijos gyvenime, NMA prisijungė prie iniciatyvos aukok.lt. Labai gelbsti ir įsteigtos stipendijos.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)