Kaip šiemet puošime namus Kalėdoms? Interjero dizainerė pristato naujausias tendencijas

Kaip šiemet puošime namus Kalėdoms? Interjero dizainerė pristato naujausias tendencijas


Štai ir vėl atėjo laikas atsigręžti į savo namus ir pripildyti juos tamsiuoju metų sezonu taip trokštamo jaukumo ir šventinės nuotaikos. O kartu – ir laikas atverti duris draugų bei giminės susibūrimams. Šia proga interjero dizainerė pristato naujausių kalėdinių tendencijų trejetuką ir dalijasi patarimais, kaip pritaikyti jas savo namuose.


1. Saikinga raudona neutralių spalvų fone

Raudona spalva neatsiejama nuo Kalėdų ir šiais metais ją matysime gana dažnai. Vis tik šiemet ji mus lydės labai subtiliai. Šilti ir ryškūs raudonos spalvos akcentai pasirodys šalia grafinių raštų, bus derinami su ramesniais neutralios paletės tonais, gamtos motyvais ir natūraliomis medžiagomis.


Kaip pritaikyti šią tendenciją namuose? „Įvertinkite savo namų interjerą ir pagalvokite, kur galėtumėte pridėti ryškesnių akcentų, kad bendras vaizdas išliktų harmoningas. Viena dažniausiai daromų klaidų dekoruojant namus – noras turėti visko ir daug: papuošimų, indų, patiekalų, spalvų. Jei prie viso šio rinkinio dar pridėsite ir raudonų detalių, namai gali atrodyti perkrautai ir netvarkingai. Tad šiemet raudonos spalvos akcentus geriausia taikyti neutralių spalvų interjere, juos atkartojant įvairiose namų vietose: tai gali būti raudonos spalvos žaisliukai ant eglutės, raudonos servetėlės ar akcentinės lėkštės ant vaišių stalo, pagalvėlės ar užtiesalai ant sofos ir pan. Norint sukurti skoningą dekorą, eglutės ir šventinio stalo papuošimai turėtų derėti tarpusavyje ir atsikartoti“, – pataria IKEA interjero dizainerė Morta Bučinskienė.

REKLAMA


2. Jaukūs ir netikėti kaimiški motyvai

Kaimiškas stilius iš interjero tendencijų nesitraukia jau keletą metų. Tačiau šią žiemą jis sugrįžta kiek kitu kampu: tradicijos pateikiamos šiuolaikiškai, derinant rankų darbo kokybę su natūraliomis tekstūromis, neutraliais ir baltos spalvos tonais, pripildančiais namus ramybės ir jaukumo. „Šių metų žiemos sezono naujienose vyraus minkšti natūralios sudėties audiniai, šiltos žemiškos spalvos ir senieji Švedijos kaimų amatai – viskas, ko reikia, kad namai virstų jaukia ir patogia užuovėja“, – sako interjero dizainerė.


Kaip pritaikyti šią tendenciją namuose? Jei norite sušildyti namus šventiniu laikotarpiu, pasitelkite skandinaviško folkloro raštais siuvinėtas pagalvėles, minkštus vilnonius užtiesalus ir pintus krepšius. O dengdami stalą – indus, atrodančius lyg rankų darbo, ir ryškių spalvų, švedų liaudies motyvais puoštą stalo tekstilę.


3. Natūralumas

Natūralumas taip pat vis dar išlieka madingas. Namų tekstilė ir aksesuarai, pagaminti iš vilnos, medvilnės, akmens keramikos ar medienos, sušvelnina interjerą, daro jį jaukesnį ir laikui bėgant tik gražėja.

REKLAMA


Kaip pritaikyti šią tendenciją namuose? „Kuriant šį įvaizdį, ypač pravers įvairios rankų darbo dekoracijos. Įnešti natūralumo į namus galima puošiant juos medžiagomis iš gamtos, žalumynais, kankorėžiais. Vertinantiems natūralumą taip pat turėtų patikti Kalėdų eglutės žaisliukai, pagaminti iš šiaudų, audinio skiaučių, popieriaus ar imbierinių sausainių“, – sako M. Bučinskienė.


Kurkite savitą šventės stilių

„Vis tik, puošdami namus Kalėdoms pirmiausia sekite savo asmeniniu skoniu ir tomis tendencijomis, kurios artimos jūsų širdžiai. Drąsiai eksperimentuokite ir leiskite savo kūrybiškumui skleistis. Dengiant šventinį stalą ar puošiant kalėdinę eglę, taip pat galima atsipalaiduoti: norint nustebinti išskirtinumu, dažnai indus ir papuošimus, kuriuos jau turite namuose, tereikia papildyti keliais naujais elementais ir senieji taip pat atrodys visai kitaip“, – sako interjero dizainerė.


Artėjant šventėms, ji pataria išsitraukti turimus papuošimus ir sugrupuoti, kuriuos iš jų ketinate pasilikti, kuriuos jau laikas perleisti kam nors kitam, kas sulūžę ir ką galima pataisyti, o ką reikėtų įsigyti naujai. Taip pat svarbu patikrinti, ar visos lempučių girliandos veikia tinkamai – o galbūt atėjo metas pakeisti senas naujomis, taupesnėmis?


„Šviečiančios dekoracijos – ko gero, lengviausias būdas pripildyti namus jaukumo, šviesos ir šilumos tamsiuoju metų laiku. Norint pasirinkti elektros energiją taupančius sprendimus – tą užtikrins LED lemputės ir girliandos. Šviesos diodai tarnauja ilgiau ir suvartoja kur kas mažiau elektros už kaitinamąsias lemputes. Standartinė 250 liumenų LED lemputė, veikdama visą parą, per mėnesį suvartos vos 1,31 kWh elektros ir jums tekainuos keliasdešimt euro centų, priklausomai nuo pasirinkto tiekėjo tarifų“, – sako interjero dizainerė.


Kitas taupus apšvietimo sprendimas yra LED lempučių girliandos su baterijomis – pasirinkus įkraunamąsias baterijas, turima girlianda džiugins ilgai ir be didelių išlaidų. O kai kurie girliandų modeliai turi ir dar vieną praktišką savybę – įmontuotą laikmatį, kuris automatiškai įjungia šviesą tuo pačiu metu kasdien ir išjungia po šešių valandų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)