Trys gudrybės, kurias privalote žinoti prieš taisant rūbą

Trys gudrybės, kurias privalote žinoti prieš taisant rūbą


Vasara, impulsinis drabužių pirkimo metas, kai vilioja tiek dailūs spalvoti audiniai, tiek nauji modeliai, tiek ir viliojantys vidurvasario išpardavimų pasiūlymai. Tiesa, daugelis tik grįžę iš parduotuvių kritiškiau įvertiname pirkinį: per didelis, per trumpas, išryškėja mažytis siuvimo brokas, neatitinka mūsų kūno standartų ar dar kažkas, kas kliūna ir neleidžia rūbo dėvėti jo nepataisius.


„Linos artelė“ siuvyklų tinklo vadovė Lina Liutkevičienė sako, kad žinant tam tikras rūbų taisymo gudrybes, pirkti rūbą per išpardavimą su viltimi jį pasitaisyti, įmanoma net namų sąlygomis. Šios srities specialistė taip pat įspėja ir į ką reikėtų atkreipti dėmesį prieš perkant rūbą.

Trumpinkite be siūlų

Pasak L. Liutkevičienės, turinčios siuvyklas beveik visuose didžiuosiuose šalies prekybos centruose, pas juos dažnai atnešami rūbai su prašymu patrumpinti ir šiek tiek susiaurinti.


Lina sako, kad tokius rūbų taisymo žingsnius, turint laiko ir šiek tiek įgūdžių, daugeliu atvejų galima atlikti ir patiems savo namuose.

REKLAMA


„Matuojantis patinkančias kelnes parduotuvėje ir matant, kad jas reikės trumpinti, siuvimo reikmenų parduotuvėse galima įsigyti lipnią juostelę, tuomet rūbą bus galima palenkti tiesiog namuose net be siuvimo mašinos, naudojant lygintuvą. Klijuojama juostelė būna padengta klijų tinkleliu iš abiejų pusių ir prie audinio prisiklijuoja lyginant lygintuvu. Tačiau, noriu atkreipti dėmesį, kad toks patrumpinimas nėra ilgalaikis, jis tarnaus iki pirmo skalbimo“, – vieną iš gudrybių kaip greitai pritaikyti naują rūbą sau, atskleidžia siuvyklų tinklo vadovė.


Prieš siaurindami išskalbkite

Specialistė taip pat įspėja neskubėti trumpinimui kirpti rūbo neišanalizavus jo etiketės ir audinio savybių, arba nepasitarus su šios srities specialistais, mat kai kurie natūralūs audiniai, tokie kaip linas, medvilnė po skalbimo traukiasi, tad iš anksto nukirpus gaminio ilgį, vėliau po skalbimo gali tekti vaikščioti per trumpomis kelnėmis ar suknele.

REKLAMA


„Jeigu įsigyjate kiek per didelius neskalbto lino gaminius, juos sumažinti galima išskalbus. Apimtis mažėja ir per ilgį, ir per plotį", – vieną iš labiausiai besitraukiančių vasaros audinių įvardija L. Liutkevičienė.


Dar viena gudrybė, palengvinsianti greitų apsipirkimų klaidų taisymą – audinio rašto įvertinimas.


„Jeigu jau pirkdami rūbą žinote, kad jį reikės taisyti, vadovaukitės viena auksine taisykle - margo audinio taisymas visada yra mažiau matomas. O jeigu namuose neturite audinio spalvos atitinkančio siūlo, visada geriau rinkitės tamsesnį atspalvį“, – pataria „Linos artelė“ įkūrėja.


Platinkite persiūdami sagutes ir tinkamai džiovindami

Dažnai nusipirkus per mažą rūbą norint jį praplatinti teks keliauti pas profesionalią siuvėją, kuri gali tai padaryti per rūbo nugaros vidurio siūlę ar paties rūbo siūlių sąskaita, arba išleidžiant įsiuvus. Tiesa, L. Liutkevičienė atskleidžia, kad norint praplatinti rūbą vienoje vietoje, jį visą gali tekti išardyti per siūles ir vėliau susiūti pagal naujas apimtis, todėl rizikuoti taip platinti rūbą namuose patiems, nepataria.


Tačiau, pasak specialistės, yra keletas atvejų, kai rūbą galite praplatinti ir namų sąlygomis.


„Mažoką palaidinę ar suknelę su sagutėmis galima šiek tiek praplatinti persiuvus sagutes arčiau krašto. Taip pat yra viena gudrybė, kuri leidžia šiek tiek praplatinti džinsų juosmenį: išskalbus džinsus, per juosmenį juos reikia užmauti ant gyvatuko, jei reikia panaudoti papildomą daiktą reikiamam ištempimui ir palikti išdžiūti, kad užsifiksuotų nauja apimtis“, – pasakoja L.Liutkevičienė.



Įvertinkite audinio kaprizingumą

Lina atvira, ne visus rūbus galima pirkti tikintis, kad juos pavyks pataisyti namuose ar net nunešus į siuvyklą. Visų pirma, specialistė pataria labai kritiškai įvertinti savo galimybes ir įgūdžius prieš perkant šilkinį rūbą, nes tai labai lepus ir sudėtingas audinys. Jei norite jį persiūti namų sąlygomis, galite tiesiog sugadinti negrįžtamai, tad geriau tokias korekcijas iš karto patikėti specialistams.


„Iš ilgametės savo patirties ir matydama klientų užklausas, galiu iš karto patarti susilaikyti perkant mažoką rūbą, pasiūtą iš audinio su pūku, nes jį platinant lieka siūlų žymės. Taip pat sportinius impregnuotus drabužius geriau pirkti iš karto tinkamo dydžio, nes jų negalima taisyti nepažeidžiant hermetizavimo. Ir dar vienas svarbus patarimas – nepirkti rūbo, jei pastebime medžiagos plyšimą ne per siūlę, o matomoje vietoje, nes tokiu atveju, priklausomai nuo drabužio ir skylės dydžio profesionaliai ir nepastebimai pašalinti tokį broką gali ne visuomet pavykti net siuvimo ekspertams“, – praktiškais patarimais dalijasi Lina.


Tiesa, specialistė sako, kad atsiradus skylei matomoje vietoje, ją galima išspręsti ir namų sąlygomis pasitelkus kūrybiškumą. Pavyzdžiui siuvinėjimą, aplikaciją, prisiuvus kišenėlę ar lopą.


Klaidos, po kurių nepadės net specialistai

Rūbų taisymas namuose yra sveikintinas dalykas, nes tai prisideda prie tvarumo principų ir tekstilės gaminių naudojimo pratęsimo. Tačiau Lina sako, kad neturint reikiamų įgūdžių, rūbo patiems taisyti nevertėtų, nes po to, ištaisyti klaidų gali nepavykti net specialistams.


„Dažnai gauname rūbų po namudinės ilgių korekcijos ar siaurinimo, dėl kurio paprasta korekcija tampa sunkesnė ir daugiau kainuojanti. Nes būtent po bandymų taisyti namie, dėl įvairių mazgų, persiuvimų ir kitokių ne vietoje pridarytų sprendimų, audinys būna pažeistas, sugadintas, jo tiesiog trūksta, todėl ne visada pavyksta tokį rūbą prikelti naujam gyvenimui net mūsų siuvėjoms“, – pasakoja siuvyklų tinklo „Linos artelė“ įkūrėja Lina Liutkevičienė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)