Pervargę palieka darbus: kol vieni skaičiuoja nuostolius, kiti ieško išeičių

Pervargę palieka darbus: kol vieni skaičiuoja nuostolius, kiti ieško išeičių


Darbuotojų atostogos per trumpos – tą supranta ir papildomas trijų dienų sveikatinimosi atostogas siūlantys Seimo nariai, ir darbuotojai, sakantys atvirai: problemos darbe ramybės neduoda nei laisvadieniais, nei per atostogas.


Dalis darbdavių, kuriems rūpi darbuotojų emocinė ir fizinė sveikata jau dabar apmoka sanatorijų ar privačių gydymo įstaigų paslaugas, ypač IT sektoriuje, o kitiems tenka laviruoti tarp grėsmės perdegti ir tikslo nepriekaištingai dirbti.


Dirbti ir ilsėtis protingai

Kad darbo ir poilsio balansas – svarbus, patvirtina ir psichologė, lektorė, verslo konsultantė Laura Rimkutė. Lankydamasi įmonėse ir skaitydama paskaitas jų darbuotojams, psichologė jau nebesistebi situacijomis, kuomet darbuotojai prisipažįsta nebemokantys ilsėtis, atsiriboti nuo darbo, dirbantys praktiškai visą laiką, kol nemiega, o kartais net nebegalintys miegoti – jų galvoje nuolat sukasi įkyrios mintys.


Net ir išjungę kompiuterį, dar kurį laiką galvoja apie darbą, sėkmes ir nesėkmes jame, problemas, tokiems žmonėms tampa sudėtinga kokybiškai leisti laiką su šeima.

REKLAMA


Pastebėję, kad mažėja darbuotojų efektyvumas, jie nebesusitvarko su užduotimis, kreipiasi į psichologus – šiems tenka mokyti žmones ilsėtis ir išlaikyti balansą tarp poilsio ir darbo.


Problema, anot L. Rimkutės, dar ir ta, jog daugybė žmonių, net ir negalvodami apie darbą, neišjungia išmaniųjų telefonų, nuolat mato priminimus, įspėjimus, kolegų žinutes ar laiškus – tuomet atsiriboti dar sunkiau.


Galiausiai, net ir nusprendę, kad jau laikas ilsėtis, nebesupranta, ką reiškia aktyvus poilsis ir kaip ilsėtis kokybiškai.


Pastangas vertina

Darbdavių iniciatyvos suteikti sveikatinimo atostogas, anot pašnekovės, nėra naujovė. Žinoma, tuo svarbu pasirūpinti laiku, prevenciškai, o ne gesinti gaisrus, kuomet situacija tampa komplikuota.


„Man atrodo, bendrovėse, kurios konkuruoja dėl darbuotojų, sveikatinimo atostogos nėra naujiena. Pavyzdžiui, IT sektoriuje darbuotojai lepinami kone labiausiai. Ne viena įmonė jiems siūlo poilsį sanatorijose ar kitas sveikatinimosi procedūras. Vis daugėja įmonių, kuriose nereikia emociškai perdegti, kad gautum sveikatinamojo poilsio – jis tampa darbo dalimi“, – kalbėjo psichologė.

REKLAMA


Pervagęs žmogus daro daugiau klaidų, atlieka mažiau užduočių, jo produktyvimas kritęs, darbo valandos vis ilgėja, arba laikas išnaudojamas neefektyviai. Galiausiai, emociškai perdegę žmonės išeina iš darbo, kas reiškia dideles išlaidas, ieškant naujų darbuotojų ir juos apmokant. Vykstant darbuotojų kaitai, sunkiau užtikrinti įmonės stabilumą, įsitraukimą ir lojalumą.


Be to, jei komandoje du pervargę darbuotojai, tačiau nesiimama priemonių, po kelių mėnesių pusė komandos jausis panašiai – emocijos užkrečiamos.


Asmeninė pervargimo kaina – dar rimtesnė nei bendrovės finansai – juk kalbama apie žmogaus sveikatą, sumažėjusį pasitikėjimą savimi, įsitikinimą, kad jis niekam tikęs, nieko vertas ar yra nevykėlis.


Ilsėtis – tik kokybiškai

Reabilitologė Jadvyga Velžienė pabrėžia: pervargus, patiriant kasdienį stresą, nerimą, veiksminga pagalba – psichoterapija ir vandens procedūros: baseinas, perlinės vonios, pripildytos įvairių žolelių, kurios veikia raminamai, tonizuoja. Maudynės jūroje – puikus būdas atsipalaiduoti.


Sveikatinimuisi įprastai skiriama iki dešimties dienų, to, pašnekovės žodžiais, dažniausiai pakanka norintiems efektyviai pailsėti.


Medikė sutinka: daug dirbantys, nepakankamai pailsintys, nuolatinį stresą darbe patiriantys žmonės itin dažnai skundžiasi įvairiais negalavimais: negali užmigti, vargina galvos skausmai ar svaigimas, dažnai paaštrėja lėtinės ligos. Tokiais atvejais labai svarbi specialistų pagalba ir bent dvi savaitės poilsio.



Kartais žmonės, net ir išgirdę gydytojo rekomendacijas išbandyti tam tikras, būtent jam pritaikytas, procedūras, stebisi, kad nepakaks vien tik porą savaičių negalvoti apie darbą, išjungti telefoną ar daugiau laiko praleisti baseine.


„Jei gydytojai mato, kad žmogaus pirštai neišsitiesia, nors dažnas to nė nepastebi, skiria parafino voneles. Kartais stebisi, kam to reikia? Reikia, nes tik po kelių procedūrų pastebimas pokytis. Dalis stebisi, esą muzikos terapija tikrai nereikalinga, nors yra priešingai, jei žmogus atvažiuoja įsitempęs – jo nerimą ar įtampą išsyk pastebi medikai. Kai kurie įsitikinę, kad užtenka masažo, pirties ir baseino, bet pasivaikščiojimas prie jūros – taip pat labai svarbi sveikatinimosi atostogų dalis: jodas naudingas skydliaukei, medžiagų apykaitai", – kalbėjo sveikatos centrui vadovaujanti Justė Matulevičiūtė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)