80 metų senumo žemėlapis sukėlė nacių lobių paieškos karštinę Nyderlanduose

80 metų senumo žemėlapis sukėlė nacių lobių paieškos karštinę Nyderlanduose


Beveik 80 metų senumo žemėlapis paskatino žmones Nyderlanduose ieškoti nacių lobio, tariamai paslėpto šalies pietryčiuose netoli Vokietijos sienos.


Teigiama, kad po Antrojo pasaulinio karo Omereno mieste trijų tuopų papėdėje vokiečių kariai užkasė keturias dėžes, pilnas brangenybių, monetų ir juvelyrinių dirbinių. Nyderlandų nacionalinis archyvas neseniai paskelbė slėptuvės eskizą ir visą su byla susijusią medžiagą.


Vokiečių kareivis Helmutas Sonderis 1946 m. liudijo radęs lobį ir 1945 metų pavasarį su bendražygiais jį užkasęs. Jo vertė gali siekti kelis milijonus eurų, pranešė Nacionalinis archyvas.


Olandijos valdžia dar 1946 m. įsakė ieškoti tariamo lobio, kaip rodo dosjė, bet nieko neaptiko. 1947 m. lobio ieškojo ir pats H. Sonderis, tačiau visos paieškos, taip pat ir vėlesnė tarptautinė paieška, buvo bergždžios.


Istorikai ir valdžia abejoja, kad brangenybės yra Omerene, juolab kad per beveik 80 metų niekas nepranešė praradęs brangenybes.


Pasikeitė ir kraštovaizdis, trijų tuopų nebėra. Policija perspėjo mėgėjus, kad kasinėti ir ieškoti su metalo ieškikliais draudžiama, nes gali pasitaikyti vokiškų minų.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)