Prasideda 19-asis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis

Prasideda 19-asis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis


Rugsėjo 22 dieną prasidėjo Vilniaus dokumentinių filmų festivalis, kviečiantis pasinerti į kino pasaulį bei, kaip sako patys organizatoriai, „permąstyti tikrovę“.


Lukas Kodis


Nors festivalio pavadinimas sufleruoja, kad filmus žiūrėti galima bus tik Vilniuje, tačiau iš tikrųjų festivalis vyks trijuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune ir Alytuje. Šių metų festivalio tema – realybės rekonstrukcijos.


Kaip teigia viena iš filmų programos sudarytojų Vilma Levickaitė, šį kartą norima pakviesti žiūrovą apsvarstyti, realybės supratimą dokumentiniuose filmuose: „Dokumentinis kinas nėra tiesioginė tikrovės refleksija. Jis yra režisieriaus ar pagrindinių personažų konstruojama realybė, savotiška jų kuriama tikrovės architektūra. Nusprendėme šiais metais žiūrovus pakviesti susimąstyti, kur prasideda ir kur baigiasi realybė dokumentikoje, kartu – ir žiūrovo (pa)sąmonėje.“


Festivalio programoje sau tinkamą filmą ras kiekvienas, festivalyje bus rodomi įvairių šalių kūrėjų filmai nuo Lietuvos iki Italijos. Tuo tarpu neliks nuskriausti ir muzikos mėgėjai, kadangi jų laukia ypatingas siurprizas – filmas-koncertas. Festivalio metu bus organizuojami specialios Eitvydo Doškaus filmo „Čia buvo Vilnius“ peržiūros Lietuvos medicinos bibliotekos senojoje kino salėje, kurių metu filmo garso takelis bus atliekamas gyvai.

REKLAMA


Pristatys ir šeimyninius filmus


Norintiems festivalį patirti nemokamai taip yra galimybė tai padaryti. Mėgėjiško kino programoje rodomas „Apie namus ir draugus“ seansas bei ekspozicija leis nemokamai susipažinti su XX a. 7-9 deš. Lietuvoje užfiksuota kasdienybe namų filmuose.


„Eklektiškoje, namų kino formų spektrą pristatančioje, programoje judama tarp kūrybinių eksperimentų su kino kamera ir istoriją pasakojančių dokumentinių šeimyninių filmų. Žiedai ir žolynai, žiemos šventės, darbai ir kasdienybė, treniruoti kūnai ir bučiniai – visa tai įrašyta laiko pažeistose, susibraižiusiose kino juostose, kurios saugo atmintį ir 8 dešimtmečio kasdienybės nuotaiką“,– programą „Apie namus ir draugus“ pristato festivalio organizatoriai.


19-asis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis vyks tik kino salėse: rugsėjo 22 – spalio 2 d. – Vilniuje: Skalvijos kino centre bei Lietuvos medicinos bibliotekoje; rugsėjo 28–30 d. Kaune: „Romuvos“ kino teatre; rugsėjo 26 d. – Alytuje: Alytaus miesto teatre.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>