6 dažniausiai pasitaikančios klaidos fotografuojant išmaniuoju telefonu – kaip jų išvengti?

6 dažniausiai pasitaikančios klaidos fotografuojant išmaniuoju telefonu – kaip jų išvengti?


Fotografavimas išmaniuoju telefonu iš pažiūros gali atrodyti paprastas ir per daug pastangų nereikalaujantis veiksmas, tačiau jis turi savų iššūkių. Jei jums nepavyksta išgauti norimų kadrų fotografuojant telefonu, verta atkreipti dėmesį, ar tai darote tinkamai. Mobiliųjų telefonų ekspertas Andrius Mateika pateikia 6 esmines fotografavimo klaidas bei patarimus, kaip jų išvengti.


1. Nešvarus telefono kameros objektyvas


Prieš fotografuodami visada nuvalykite objektyvą – per dieną telefono paviršius pasidengia pirštų atspaudais ir dulkėmis, o dėl nešvaraus objektyvo nuotraukos bus neryškios. Įpraskite greitai telefono kamero objektyvą nušluostyti šluoste arba švelnaus drabužio kraštu, kai tik įjungiate fotoaparato programą – taip paprastai pagerinsite nuotraukos kokybę.


2. Nesufokusuotas vaizdas


Nesuteikę telefono kamerai pakankamai laiko prisitaikyti, gausite nesufokusuotą vaizdą. Fotografuojant išmaniuoju telefonu, viską, įskaitant fokusavimą, geriau reguliuokite ekrane patys. Todėl, kai rasite norimą nufotografuoti vaizdą, bakstelėkite pirštu į ekrane esantį objektą, kurį norite išryškinti. Kai objektas bus sufokusuotas, galėsite fotografuoti. Žinoma, taip pat galite naudoti AE/AF užraktą – tai funkcija, kuri užfiksuoja fotoaparato ekspoziciją bei fokusavimą ir taip objektas nufotografuojamas itin kokybiškai.

REKLAMA


Nepamirškite, kad, esant nepakankamam apšvietimui, fotoaparatas gali užtrukti ilgiau nei įprastai, kol sufokusuos vaizdą. Taigi, kai fotografuojamoje vietovėje gana tamsu, tiesiog luktelėkite kiek ilgiau, kad telefono kamera automatiškai išryškintų objektus. Arba galite paieškoti geriau apšviestos vietos, kad telefonas greičiau prisitaikytų. Moderniausi išmanieji telefonai siūlo naktinio fotografavimo kameros funkciją, kuri sumažina objektyvo blyksnį ir paverčia kadrus aiškius bei ryškius, o didelis pikselių jutiklis pritraukia daugiau šviesos ir paverčia naktis epinėmis.


3. Blykstės naudojimas


Daugelis žmonių linkę manyti, kad blykstės naudojimas yra protingas sprendimas fotografuojant prasto apšviestomo sąlygomis. Deja, blykstė dažnai blogą nuotrauką paverčia dar blogesne. Ji atrodo nenatūraliai, yra per ryški, dėl jos paraudonuoja akys, vaizdas atrodo plokščias ir nepatrauklus. Tiesiog ieškokite vietos su geresniu apšvietimu ir problema bus išspręsta.

REKLAMA


4. Apkrautas fonas


Apkrautas fotografuojamo objekto fonas gali lengvai sugadinti bendrą nuotraukos vaizdą. Šiuo metu išmaniųjų telefonų gamintojai yra įdiegę specialią funkciją, kuri išsklaido ir sulygina foną. Tačiau jei neturite galimybės išsklaidyti fono, geriausia išeitis – pasirinkti paprastą foną, kad išskirtumėte objektą. Tinka bet kas, kas turi pakankamai neutralios erdvės, pavyzdžiui, siena ar dangus.


Kai už objekto nėra jokių dėmesį blaškančių dalykų, žiūrovas gali lengvai nustatyti pagrindinį objektą. Jei turite telefoną su dviguba kamera, taip pat galite pabandyti naudoti portreto režimą, kad išskirtumėte objektą. Sujungus dviejų kamerų vaizdus, telefonas sukuria gylio žemėlapį, kuris atitinkamai foną išlieja ir išryškina priešais jį esantį pagrindinį objektą.


5. Naudojamas priartinimas


Nuotraukos, kurių užfiksavimo metu yra naudojama priartinimo funkcija, dažnai nedžiugina savo kokybe, ypač, jei fotografuojama senesnės kartos mobiliuoju telefonu. Tokiu atveju, jei būtina nufotografuoti tikslų objektą, paprasčiausia išeitis – tiesiog pakankamai prie jo priartėti.


Kita vertus, per pastaruosius kelerius metus mobilioji fotografija tapo tokia pažangi, kad naujausiuose išmaniuosiuose telefonuose dabar yra net optinio priartinimo funkcija. Dabar priartinti vaizdai yra daug ryškesni nei prieš keletą metų.


Įdomu tai, kad išmaniojo telefono kamera siūlo iki 100 kartų priartinimo funkciją, kuri priartina objektą ar vaizdą, jums nežengus nė žingsnio. Įrenginyje įdiegta automatinio kadravimo funkcija užtikrina, kad jūsų kamera visada fokusuotų tik tai, ką norite.



6. Netinkamas nuotraukų redagavimas


Nors filtrai ir palengvina nuotraukų redagavimą, jie naudojami taip dažnai, kad sugadina tikrai neblogas nuotraukas. Dar blogiau, kai persistengiama su „Instagram“ filtrais, dėl kurių nuotraukos tiesiog atrodo pernelyg apdorotos.


Geriausios nuotraukų redagavimo programos, kurias šiuo metu galima naudoti mobiliajame telefone, yra „VSCO“ ir „Adobe Photoshop“. „VSCO“ geriausiai tinka kokybiškiems filtrams taikyti ir ekspozicijos nustatymams pakeisti. Jei norite naudoti sudėtingesnius įrankius, pavyzdžiui, dėmių šalinimą, tuomet tam puikiai tiktų „Photoshop“ programėlė. Nors redagavimo procesas kiekvienoje nuotraukoje yra skirtingas, visada išlaikykite pusiausvyrą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)