Aukcione už 43 mln. dolerių parduotas originalus JAV konstitucijos egzepliorius

Aukcione už 43 mln. dolerių parduotas originalus JAV konstitucijos egzepliorius


Itin retas originalus JAV Konstitucijos egzempliorius ketvirtadienį buvo parduotas aukcione už daugiau nei 43 mln. dolerių. Tai istorinio dokumento pardavimo pasaulio rekordas, o kriptovaliutų konsorciumą, kuris norėjo įsigyti dokumentą, nurungė kitas investuotojas.


Aukcionų namai „Sotheby‘s“, surengę pardavimą, nurodė, kad šis dokumentas yra vienas iš 13 žinomų išlikusių JAV chartijos, kurią 1787 metų rugsėjo 17 dieną Filadelfijos nepriklausomybės salėje pasirašė JAV įkūrėjai – George‘as Washingtonas, Benjaminas Franklinas ir Jamesas Madisonas, egzempliorių.


Laimėjęs aukciono dalyvis nebuvo iš karto įvardytas.


Kriptovaliutų investuotojų grupė buvo surinkusi 40 mln. dolerių, kad pabandytų įsigyti dokumentą, tačiau jai nepasisekė, pranešė konsorciumas.


„Konstitucijos negavome, bet vis dėlto įėjome į istoriją“, – socialiniame tviterio tinkle pareiškė grupė „ConstitutionDAO“.


„Mes sumušėme didžiausio sutelktinio finansavimo fiziniam objektui rekordą ir per 72 valandas surinkome didžiausią sumą pinigų, kurie, žinoma, bus grąžinti visiems dalyvavusiems“, – sakė grupė.

REKLAMA


„Sotheby‘s“ atstovas žiniasklaidai sakė, kad pardavimas už 43,2 mln. dolerių, įskaitant komisinius, yra pasaulio rekordas už aukcione parduotą istorinį dokumentą.


„Sotheby‘s“ rankraščių ir senovinių knygų ekspertas Selby Kifferis rugsėjo mėnesį sakė, kad šis egzempliorius tikriausiai priklausė 500 egzempliorių tiražui, kuris buvo išspausdintas pasirašymo išvakarėse, 1787 metų rugsėjo 16 dienos vakarą.


Tekstą su garsiuoju įžanginiu žodžiu „Mes, Jungtinių Valstijų žmonės, siekdami sudaryti tobulesnę Sąjungą“ vėliau ratifikavo atskiros valstijos, pradedant Delaveru 1787 metų gruodį ir baigiant Rod Ailendu 1790 metų gegužę.


Oficialiai Jungtinių Valstijų steigiamąja chartija ji tapo 1788 metų birželio 21 dieną, kai Naujasis Hampšyras tapo devintąja iš 13 ją ratifikavusių valstijų.


Ketvirtadienį parduotas originalus egzempliorius – vienas iš dviejų, kurie vis dar yra privačiose rankose, šiuo atveju pas JAV kolekcininkę Dorothy Tapper Goldman – praėjusį rugsėjį buvo įvertintas 15-20 mln. JAV dolerių.

REKLAMA


Galiausiai jis buvo parduotas vos per aštuonias minutes ir už daugiau nei dvigubai didesnę sumą, nes aukciono dalyviai Niujorko aukcionų namuose ir telefonu iš viso pasaulio didino siūlomas sumas.


Kriptovaliutų konsorciumas, siekęs reto dokumento, pasivadino „ConstitutionDAO“, o paskutinės trys raidės reiškia „decentralizuota autonominė organizacija“.


Per kelias dienas iki aukciono ji buvo surinkusi apie 40 mln. dolerių kriptovaliuta ethereumu, tačiau aukcione jų pritrūko. Jos tviterio paskyros duomenimis, ji turėjo daugiau nei 17 tūkst. rėmėjų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)