Debiutinio Lauryno Bareišos filmo „Piligrimai“ pasaulinė premjera įvyks Venecijos kino festivalyje

Debiutinio Lauryno Bareišos filmo „Piligrimai“ pasaulinė premjera įvyks Venecijos kino festivalyje


Vakar vykusios Venecijos kino festivalio spaudos konferencijos metu buvo pristatyta šių metų programa. Transliacijos metu paskelbta, kad konkursinėje programoje „Horizontai“ šiemet varžysis ir lietuvių filmas – Lauryno Bareišos pilnametražis debiutas „Piligrimai“. Filmo pasaulinė premjera įvyks rugsėjo 8 d.


Vienoje iš dviejų pagrindinių prestižinio Venecijos kino festivalio konkursinių programų „Horizontai“ kasmet dalyvauja kelios dešimtys filmų iš viso pasaulio. Joje ypatingas dėmesys skiriamas jauniesiems kino kūrėjams ir talentams, kurių juostos pasižymi drąsa, originalumu ir naujomis estetinėmis kino raiškos formomis.


Laurynas Bareiša seniausio pasaulyje kino festivalio žiūrovams jau pažįstamas – 2017 m. Venecijoje buvo pristatytas jo trumpametražis „Pirtis“.


„Man labai smagu sugrįžti. Kartu man labai daug reiškia ir tai, kad mes, kaip šalis, grįžtam į konkursinę programą – anksčiau dalyvaudavome su trumpo metro filmais, o dabar jau su pilnametražiais. Džiaugiuosi, kad lietuvių kinas darosi vis labiau matomas, kad naujosios kartos kūryba yra pastebima“, – dalijasi režisierius.


Tai ne pirmas kartas, kai L. Bareišos filmus pastebi tarptautinė kino bendruomenė. Ankstesnių režisieriaus trumpametražių premjeros taip pat vyko A klasės festivaliuose: 2016 m. „Kupranugaris“ buvo pristatytas San Sebastiano kino festivalyje, 2018 m. Lokarno kino festivalyje buvo parodytas „Kaukazas“, o 2020 m. filmo „Atkūrimas“ premjera įvyko Berlyno kino festivalyje.

REKLAMA


„Oficialų pakvietimą dalyvauti konkursinėje programoje gavome labai anksti, dar praėjusių metų gruodį. Viešėdama kitame kino festivalyje Vokietijoje susipažinau su vienu iš Venecijos kino festivalio programos sudarytojų. Pasiūliau jiems pažiūrėti Lauryno filmą ir beveik iškart sulaukėme kvietimo. Programos sudarytojų teigimu, „Piligrimai“ buvo pirmasis filmas, patvirtintas ateinančių metų „Horizontų“ programai“, – pasakoja „Piligrimų“ prodiuserė, viena kino gamybos kompanijos „Afterschool“ įkūrėjų Klementina Remeikaitė.


Pasak jos, prisistatymas A klasės festivalyje garantuoja, kad filmą pamatys didelė tarptautinė auditorija, o vėliau tai suteiks daugiau galimybių jam apkeliauti ir kitus festivalius.


„Filmui tai yra lyg įvertinimas dar prieš išeinant į didįjį ekraną. Smagu, kad lietuvių darbai bent kartą per metus pasirodo A klasės festivaliuose, mūsų šaliai tai didelis laimėjimas“, – sako K. Remeikaitė.

REKLAMA


„Piligrimų“ premjera Lietuvoje – šį rudenį


Filmas pasakoja apie du žmones, važiuojančius aplankyti miestelio, kuriame buvo nužudytas jiems artimas žmogus. Jame persipina atminties, netekties ir keršto temos, o siužetas turi sąsajų su ankstesniais L. Bareišos filmais.


„Kaukazas“ ir „Atkūrimas“ yra labai artimi šiam filmui. „Kaukazą“, kaip ir „Piligrimus“, filmavome Karmėlavoje, o „Atkūrimas“ yra tarsi „Piligrimų“ priešistorė. Visi trys jie yra susiję ir pasakoja panašias istorijas“, – dalijasi filmo režisierius ir scenarijaus autorius L. Bareiša.


Pagrindinius vaidmenis „Piligrimuose“ sukūrė kylančios ir jau žinomos jaunosios kartos žvaigždės – Gabija Bargailaitė, Giedrius Kiela, Indrė Patkauskaitė ir Paulius Markevičius, o prie filmo kūrimo prisidėjo žinomi Lietuvos kino profesionalai – operatorius Narvydas Naujalis, dailininkė Sigita Šimkūnaitė ir kiti.


Filmo premjera Lietuvoje numatoma šių metų rudenį. Tarptautinis Venecijos kino festivalis šiemet vyks rugsėjo 1–11 dienomis.


Filmo „Piligrimai“ sukūrimą dalinai finansavo Lietuvos kino centras.


Partnerio turinys.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)