Septyniolikmečio sėkmės istorija: savo verslą kuriantis vaikinas pataria imtis svajonių jau dabar

Septyniolikmečio sėkmės istorija: savo verslą kuriantis vaikinas pataria imtis svajonių jau dabar


Septyniolikmetis vilnietis Benas Volkovas nesuka galvos, ką veiks pabaigęs mokyklą: moksleivis jau šiandien drauge su komanda kuria verslą – maisto užsisakymo platformą „Yuffi“. Savo ateitį su programavimu ir verslo kūrimu siejantis jaunuolis sako, kad mokslus ir verslą suderinti padeda laiko planavimas, bei tikina, kad geriausias laikas pradėti – šiandien.


B. Volkovas sako, kad idėja sukurti maisto užsakym platformą kilo dar prieš metus: „Atkreipėme dėmesį į problemą, kad restoranuose žmonės ilgai užtrunka užsisakinėdami maistą ir vėliau už jį atsiskaitydami, taigi pradėjome galvoti, kaip šį procesą padaryti patogesnį ir greitesnį“, – pasakoja jis. Taip gimė idėja sukurti platformą, kuomet į restoraną ar kavinę atėjęs lankytojas vos prisėdęs prie staliuko savo telefone galėtų rasti valgiaraštį ir užsisakyti maisto be padavėjų pagalbos.


Maisto užsakymui – keli mygtuko paspaudimai


Septyniolikmetis pasakoja, kad tokiai sistemai sukurti jie naudos NFC jutiklius – technologiją, kuri per nedidelį atstumą gali priimti arba perduoti informaciją. „Šio jutiklio pagalba telefonas prisijungia prie interneto svetainės, kurioje gali rasti restorano meniu. Svetainėje taip pat bus galima rasti patiekalų sudėtis ir alergenus, o dažniau užsisakinėjant – išsisaugoti mėgstamus patiekalus bei gauti personalizuotas rekomendacijas. Be to, per tą pačią svetainę bus galima ir atsiskaityti“, – apie tai, kaip veiks naujoji platforma, pasakoja moksleivis.

REKLAMA


B. Volkovas su komanda sako sąmoningai kūręs ne mobiliąją programėlę, o interneto svetainę. „Manome, jog prie svetainės jungsis daugiau vartotojų, nes programėlę reikia atsisiųsti į telefoną, o tai yra papildomas veiksmas, kuris vartotojui ne visad patogus“, – sprendimą aiškina pašnekovas.


Anot vaikino, platformos pavadinimas gimė negreitai, nes jaunieji verslininkai ieškojo kažko trumpo, aiškaus ir įsimintino. „Vienas komandos narys sugalvojo žodžių kombinaciją „labai gerai“ išversti į įvairias kalbas. Tokią reikšmę turi hebrajiškas žodis „yoffi“, o mes dėl gražesnio skambesio pakeitėme vieną raidę“, – pavadinimo atsiradimo istorija dalinasi jis.


Išgrynino verslo modelį


B. Volkovo ir jo komandos idėja laimėjo antrąją vietą pernai rudenį organizuotame projekto „Prisijungusi Lietuva“ hakatone „Startuoliai, keičiantys visuomenę“. Jame į komandas susibūrę visos Lietuvos moksleiviai plėtojo savo idėjas ir varžėsi dėl pagrindinio prizo – 500 eurų vertės stipendijos ir „Versli Lietuva“ startuolių ekosistemos plėtros padalinio „Startup Lithuania“ mentorystės sesijos tolimesniam idėjos ar produkto vystymui.

REKLAMA


Nors moksleivio komanda netapo nugalėtoja, tačiau jis labai vertina dalyvavimą hakatone ir jame įgytas žinias. „Į hakatoną ėjome jau sugalvoję idėją, buvome neseniai įkūrę jaunąją bendrovę, tačiau norėjosi dar didesnio idėjos išgryninimo. Pagalvojome, kad hakatone bus mentorių, kurie galės mums padėti“, – pasakoja B. Volkovas.


Taip ir įvyko – vaikino teigimu, naudingiausios buvo mentorių konsultacijos tose srityse, kuriose patiems trūksta žinių, pavyzdžiui, verslo modelio kūrimas. „Tai mums buvo nemažas klausimas – kaip padaryti, kad idėja uždirbtų pinigus. Galvojome įvairiausius variantus, tačiau tik pasikonsultavę su mentoriumi priėmėme sprendimą iš restoranų imti nustatytą mėnesinį mokestį už buvimą mūsų platformoje. Tokio verslo modelio atradimas mums buvo didžiausia hakatono nauda“, – sako jis.


Svarbu planuoti laiką ir darbui, ir poilsiui


Kūrėjas sako, kad jo komandos stiprybė – programavimo žinios. „Mūsų komandoje yra net keli programuotojai, taigi visą užsakymų sistemą kuriame patys“, – sako B. Volkovas, pats programuoti besimokantis jau ketvirtus metus.


Sužinoti daugiau apie programavimą bei kitas veiklas skaitmeninėje erdvėje galima ir projekto „Prisijungusi Lietuva“ organizuojamose veiklose jaunimui. Įvairių mokymų metu dėmesys skiriamas skaitmeninio raštingumo įgūdžių ugdymui ir gilinimui, saugaus elgesio internete taisyklėms bei tokioms temoms, kaip savo svetainės ar tinklaraščio kūrimas. „Tokios žinios moksleiviams aktualios ne tik būsimuose su technologijomis susijusiuose darbuose, bet ir kitose, pačiose įvairiausiose profesijose – šiais laikais technologijos prasiskverbusios į daugumą darbo vietų tad jų išmanymas duoda neabejotinos naudos“, – sako asociacijos „Langas į ateitį“ veiklų vadovė Jurgita Vasilavičiūtė-Garunkštienė.



Pasak B. Volkovo, „Yuffi“ užsakymų sistema turėtų startuoti vos pasibaigus karantinui. Pati sistema jau beveik sukurta, taip pat kalbamės su restoranai – tikimės, kad Vilniuje po karantino atsidarius restoranams žmonės jau galės užsisakyti per ją“, – planais dalijasi pašnekovas.


Tiek jis pats, tiek kiti komandos nariai – moksleiviai, turintys nemažą laiko dalį skirti pamokoms ir namų darbams, tačiau B. Volkovas sako, kad viską suderinti padeda kruopštus laiko planavimas. „Be abejo, būna dienų, kai mokslai užgriūva ir nelieka laiko kažką padaryti prie savo projekto, tačiau to išvengti padeda laiko planavimas. Be to, svarbu planuoti ne tik laiką, skirtą mokslui ar verslui, bet ir laiką poilsiui, nes daryti pertraukas ir ilsėtis – būtina“, – sako moksleivis.


Savo ateitį su programavimu ir verslo kūrimu siejantis B. Volkovas sako, kad jį labiausiai motyvuoja žinojimas, jog kuo anksčiau pradėsi, tuo greičiau susikursi norimą ateitį. „Manau, kad pradėti geriausia šiandien. Mane motyvuoja mintis, kad jei šiandien padarysiu tai, ko nedaro kiti, tai ateityje man bus tik geriau. Dėl šios priežasties norėčiau ir atlikti praktiką viename iš „fintech“ ar kitų startuolių, kur galėčiau įgyti daugiau žinių ir praktikos bei pamatyti, kaip veikia startuolio vidiniai procesai“, – teigia jis.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)