Nuosavo būsto įsigijimas: kur Lietuvoje prireiks daugiausiai, o kur – mažiausiai lėšų

Nuosavo būsto įsigijimas: kur Lietuvoje prireiks daugiausiai, o kur – mažiausiai lėšų


Norėdami įsigyti būstą Vilniaus miesto ir regiono gyventojai vidutiniškai skolinasi apie 122 tūkst. eurų, rodo „Swedbank“ 2022 m. 11 mėnesių duomenys. Tuo metu gyventojams, kurie skolinasi Panevėžio, Utenos ir Marijampolės regionuose esančiam būstui įsigyti, užtenka du kartus mažesnės paskolos nei vilniečiams.


„Vidutinė paskolos suma šalyje per nepilnus 2022 m. sudarė 96 tūkst. eurų, ir akivaizdu, kad ją į viršų gerokai kilstelėjo sostinėje suteiktų paskolų dydžiai ir jų bendras skaičius. Būstui Vilniuje įsigyti suteiktos paskolos sudarė kone pusę arba 47 proc. visų „Swedbank“ išduotų būsto paskolų“, – sako Pavel Ladziato, „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovas.


Pasak P. Ladziato, tokia paskolų dinamika atspindi bendrą kitų Europos šalių tendenciją, kur pagal vidutines nekilnojamojo turto kainas valstybės sostinė, kaip pagrindinis šalies ekonominis traukos centras ir verslo variklis, reikšmingai lenkia kitus miestus.


Sostinė mažesnius regionus lenkia apie 2 kartus


Vidutinės būsto paskolos dydis Vilniaus regione viršija paskolas Kauno ir Klaipėdos regionuose, atitinkamai, 43 proc. ir 56 proc., o skirtumas su būsto paskolomis, suteiktomis mažesniuose šalies regionuose, sudaro 2 kartus ir daugiau.

REKLAMA


„Kaune ir jo apskrityje vidutinės paskolos dydis siekia 85 tūkst., o uostamiesčio apskrityje – 78 tūkst. eurų. Tuo metu Alytaus ir Šiaulių apskrityse vidutinė paskolos suma sudaro 62 tūkst. eurų, Telšių ir Tauragės apskrityse ji siekia 56-57 tūkst. eurų“, − duomenis komentuoja P. Ladziato.


Mažiausiai lėšų įsigydami būstą skolinasi Panevėžio, Utenos ir Marijampolės apskričių gyventojai. Vidutinė būsto paskolos suma Panevėžio apskrityje siekia 55 tūkst. eurų, Utenos 52 tūkst., o Marijampolės – 51 tūkst. eurų.


Didžiausi pradiniai įnašai – ne Vilniuje


Kaip pastebi P. Ladziato, vidutinė finansuojama nekilnojamojo turto rinkos vertė atskleidžia, kad didžiausių būsto pradinio įnašo sumų taip pat prireikia didžiųjų šalies miestų gyventojams. Tačiau šioje srityje jau išsiskiria ne šalies sostinė.


„Daugiausia santaupų būstui įsigyti sukaupia Klaipėdos regiono gyventojai. Kaip rodo banko duomenys, įsigydami būstą su paskola jie vidutiniškai sumoka 27 tūkst. eurų įnašą. Vilniuje bei Kaune pradinio įnašo dydis sudaro, atitinkamai, 25 tūkst. ir 20 tūkst. eurų“, – sako specialistas.

REKLAMA


Tiek pat, kiek ir laikinosios sostinės gyventojai, lėšų būsto įsigijimui dažnai sukaupia ieškantys gyvenamo nekilnojamojo turto Šiaulių apskrityje. Tuo metu vidutinė pradinio įnašo vertė Panevėžio regione sudaro 18 tūkst. eurų, Telšių apskrityje – 13 tūkst. eurų.


Alytaus bei Utenos regionuose prireikia vidutiniškai 10 tūkst. eurų siekiančio pradinio įnašo. Marijampolės ir Tauragės apskrityse vidutinė pradinio įnašo vertė sudaro apie 5 tūkst. eurų. Tiesa, šie regionai išsiskiria lengvatinių paskolų suteikimu jaunoms šeimoms, kuomet yra kompensuojama dalis būsto pradinio įnašo.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)