Mokslininkai aptiko seniausią pasaulyje akmenį su runomis

Mokslininkai aptiko seniausią pasaulyje akmenį su runomis


Norvegijoje rastas seniausias pasaulyje žinomas akmuo su runomis, teigia mokslininkai.


Archeologai jį aptiko 2021 metų rudenį tyrinėdami kapavietę Hole prie Tyrifjordo šalia Oslo, antradienį paskelbė Oslo universiteto Kultūros istorijos muziejus.


Muziejininkų teigimu, užrašai yra iki 2 000 metų senumo ir galbūt siekia pačias ankstyviausias paslaptingos runų rašto istorijos dienas.


„Taigi šis runų akmuo yra vienas iš pačių ankstyviausių užrašytų žodžių pavyzdžių Skandinavijoje“, – sakoma muziejaus pranešime.



Kažkada prieš 1800–2000 metų kažkas stovėdamas netoli fiordo iškalė runas 31x32 cm dydžio smiltainio bloke. Muziejus šį radinį apibūdino kaip „visų runologų svajonę“.


Svingerudo akmuo, pavadintas vietovės, kurioje buvo rastas, vardu, nuo šeštadienio penkias savaites bus eksponuojamas muziejuje.


Muziejaus teigimu, iššifruoti ant akmens esančią žinutę – nelengva užduotis. Aštuonios runos, esančios akmens priekyje, išvertus į lotyniškas raides, reiškia „idiberug“. „Tekste galbūt kalbama apie moterį, vardu Idibera, o užrašas galėtų reikšti „Idiberai“, – sakė runologė Kristel Zilmer. Tačiau ji pridūrė, kad dar reikia atlikti daug tyrimų.


Runų raštą naudojo germanų gentys ir tai yra seniausia žinoma rašto forma Skandinavijoje. Jie buvo plačiai naudojami nuo eros pradžios per vikingų epochą iki vėlyvųjų viduramžių.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)