Kraujavimas iš nosies vargina dėl sauso oro, vaistų ir įvairių ligų

Kraujavimas iš nosies vargina dėl sauso oro, vaistų ir įvairių ligų


Šaltuoju metų laiku padaugėja besiskundžiančių kraujavimu iš nosies. Pasak Trakų „MediCA klinika“ šeimos gydytojo Andriaus Mikelionio, taip yra dėl to, kad šildymo sezonu nosies gleivinė labiau išsausėja. Tačiau iš nosies bėgantis kraujas gali įspėti ir apie rimtas ligas arba žalingus vaistų vartojimo įpročius.


Skaičiuojama, kad su kraujavimu iš nosies yra susidūręs mažiausiai kas antras žmogus. Dažniausios priežastys yra susijusios su vietiniais nosies gleivinės pažeidimais. Juos sukelia žiemiškas šaltas ir sausas oras lauke bei namų orą sausinantis šildymas. Veikiama tokio oro nosies gleivinė išsausėja, pažeidžiamos kraujagyslės.


Taip pat kraujavimą iš nosies skatina peršalimo, infekcinės viršutinių takų kvėpavimo ligos, alerginis rinitas, nosyje atsidūrę svetimkūniai, traumos, hormoniniai vaistai ar ilgiau vartojami lašinami ar purškiami vaistai nuo slogos. Pastarieji, pasak A. Mikelionio, vartojami ilgiau ne tik sutraukia nosies kraujagysles, bet ir verčia atrofuotis nosies gleivinę – ši išplonėja ir atsiranda didesnė pažeidimų bei kraujavimo tikimybė.

REKLAMA


„Būtent dėl to itin svarbu vaistus vartoti taip, kaip nurodyta gydytojo arba vaistų informaciniame lapelyje. Negalima ilgiau nei nurodytą laiką vartoti vaistų nuo vietinės slogos, nes prie jų priprantama ir tampa neįmanoma neapsunkintai kvėpuoti“, – pabrėžia gydytojas.


Mediko teigimu, taip pat svarbu atkreipti dėmesį, jei kraujas iš nosies pradėjo bėgti mažam vaikui: „Tėvams tai turėtų būti signalas, kad vaiko nosyje galėjo atsidurti koks nors svetimkūnis – jei vaikas nekalba ir negali pasakyti, kas nutiko, derėtų apsilankyti pas gydytoją, kad šis apžiūrėtų ir nustatytų, kas sukėlė kraujavimą.“


Gali perspėti apie pavojingas ligas


Kita nosies kraujavimo priežasčių grupė yra susijusi su lėtinėmis ar sisteminėmis ligomis, pavyzdžiui, hipertenzija, kraujo krešėjimo, kepenų, inkstų ligomis ar onkologiniais susirgimais. Kraujavimą iš nosies gali sukelti ir kraujo krešėjimą mažinantys vaistai ar vaistai nuo skausmo.

REKLAMA


Anot šeimos gydytojo, į specialistą būtina kreiptis tada, kai kraujavimas iš nosies gausus ir patiems jo sustabdyti nepavyksta arba kai periodiškai kartojasi kas porą mėnesių. „Kraujavimas iš nosies gali būti viena iš gretutinių ligų pasekmių, o kitų simptomų pacientas gali ir nepastebėti“, – priduria A. Mikelionis.


Norėdami įsitikinti, ar kraujavimas iš nosies susijęs su išvardytais susirgimais, medikai pirmiausia įvertina paciento gretutines ligas, vartojamus vaistus, atlieka bendrą kraujo tyrimą ir kraujo krešumo tyrimą. Taip pat atliekama nosies apžiūra – otorinolaringologas gali paskirti endoskopinį tyrimą ir su nedidele kamera apžiūrėti nosies vidų.


Svarbu atsakingas elgesys


Pasirodžius kraujui iš nosies, rekomenduojama užspausti nosies sparnelius, palenkti galvą žemyn ir taip pabūti apie 10–15 min. – dažniausiai kraujavimas liaujasi. Jeigu kraujuojama stipriai ir ilgai, nosies šnervę (ar šnerves) patariama užkišti marlės tamponu ir kreiptis į gydytoją.


Kad kraujavimas iš nosies nesikartotų, šaltuoju metų laiku naudinga drėkinti gyvenamąsias patalpas. Gydytojas A. Mikelionis taip pat pataria nepiktnaudžiauti vaistais nuo slogos ir atsakingai vartoti kitus gydytojo paskirtus vaistus bei stebėti kraujo krešumo rodiklius, jei nuolat vartojami kraujo krešėjimą mažinantys vaistai.


„Itin svarbu profilaktiškai lankytis pas šeimos gydytoją, tikrintis sveikatą, sekti savo kraujo spaudimą – taip užbėgsime už akių ne tik kraujavimui iš nosies, bet ir rimtoms ligoms“, – pastebi gydytojas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)