Pulsoksimetras: namuose jis toks pat būtinas kaip ir termometras

Pulsoksimetras: namuose jis toks pat būtinas kaip ir termometras


Iki pandemijos pulsoksimetras dažniau buvo naudojamas ligoninėse, rečiau – namuose, sergant kai kuriomis ligomis. Pulsoksimetrą paprasta naudoti, o jis netgi gali padėti išgelbėti gyvybę, todėl šalies gyventojai šį prietaisą vis dažniau įsigyja naudojimui namuose.


Pulsoksimetras – pulso matuoklis ant piršto. Nešiojamas pulsoksimetras skirtas matuoti kraujyje esantį deguonies kiekį ir pulso dažnį. Pulsoksimetras gali būti naudojamas tiek namuose, tiek gydymo įstaigoje.


Šis prietaisas gali būti naudingas ypač šiuo metu, kai Lietuvoje – vis dar didelis sergamumas COVID-19. Vis dažniau šalies gyventojai į asmeninę vaistinėlę įsideda pulsoksimetrą. Vieni apie šį prietaisą sužino iš gydytojų ir pagal rekomendacijas įsigyja, kitiems apie tai papasakoja vaistininkai ir pataria turėti bet kada prireikus.


„Šiuo metu šis prietaisas yra ypač svarbus. Jį reikia turėti, jei pasireikštų COVID-19 simptomai, – sako „Camelia“ vaistininkė Vida Banionienė.


– Būna, jog sirguliuodamas žmogus lyg ir gerai jaučiasi, nejaučia, kad būklė blogėja, bet pamatavus deguonies kiekį pulsoksimetru, paaiškėja, kad jis kur kas mažesnis, nei yra normalus lygis. Tokiu atveju nedelsiant reikėtų vykti į ligoninę.

REKLAMA


Kai žmogus pats ima justi, kad sveikata blogėja dėl mažėjančio deguonies kiekio kraujyje, kai kuriais atvejais kreiptis į medikus jau gali būti ir per vėlu.“


Vaistininkė sako, kad deguonies kiekis kraujyje – labai svarbus parametras. „Jį svarbu stebėti ne vien tik sergant peršalimo ligomis, bet ir sergant širdies, plaučių ligomis. Namuose jis toks pat būtinas kaip termometras“, – pabrėžia V. Banionienė.


Vaistininkei pritaria „MediCA klinika“ šeimos gydytoja Dovilė Nakvosienė. „Jei tik yra galimybių, rekomenduoju pacientams namuose turėti šį prietaisą. Kai kuriems, ypač vyresniems pacientams, gali būti sudėtinga patiems skaičiuoti kvėpavimo dažnį. Turint pulsoksimetrą matuoti deguonies kiekį kraujyje yra daug paprasčiau – per kelias sekundes žmogus pamato rezultatą, bet kada gali pasimatuoti ar pakartoti matavimą“, – pasakoja gydytoja D. Nakvosienė.


Gydytoja sako, kad šis prietaisas ypač reikalingas vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis, sergantiems COVID-19, viršutinių kvėpavimo takų ligomis.

REKLAMA


„Pulsoksimetras padeda paciento būklę stebėti nuotoliniu būdu, tai efektyvesnė sergančiojo priežiūra. Naudojant šį prietaisą ne tik ramiau pacientui, bet ir lengviau jį prižiūrinčiam gydytojui“, – sako gydytoja D. Nakvosienė.


Kraujo prisotinimo deguonimi rodikliai priklauso nuo asmens sveikatos būklės, kvėpavimo dažnio, deguonies kiekio ore, užsiimama veikla ar kitų veiksnių.


Sveikam žmogui normalus arterinio kraujo įsotinimo deguonimi (SpO2) lygis turėtų būti nuo 94 proc. iki 99 proc. Asmenims, sergantiems nesunkiomis kvėpavimo takų ligomis, SpO2 gali būti 90 proc. ir daugiau.


Jei arterinio kraujo įsotinimo deguonimi lygis nukrenta žemiau 90 proc., asmeniui turėtų būti tiekimas papildomas deguonis, tad „Camelia“ vaistininkė V. Banionienė rekomenduoja pulsoksimetrą turėti namuose.


„Peršalus, karščiuojant, atsiradus intensyviems ir stipriems kosulio simptomams, būtina nuosekliai patiems matuotis deguonies kiekį kraujyje. Sumažėjęs deguonies kiekis kraujyje jau gali būti rimtu signalu dėl prasidedančio virusinio susirgimo plaučiuose. Pastebėjus deguonies lygio sumažėjimą nedelsiant kreipkitės į medikus“, – pataria vaistininkė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)