Akių sveikata – kas kenkia, o kas sveika?

Akių sveikata – kas kenkia, o kas sveika?


Ar žinojote, kad jūsų įpročiai ir maistas stipriai įtakoja akių sveikatą? Įrodyta, jog tai, ką kasdien valgome ir tai, kaip kasdien elgiamės yra susiję su regėjimu, tad vieni gali pasigirti itin gera rega, o kitų akys silpsta ir pasaulį mato vis blankiau. Ko turėtumėte atsisakyti, kad apsaugotumėte savo regėjimą? Kas akių sveikatai yra naudinga, o kas – kenksminga? Atsakymai į šiuos klausimus gali gerokai pakoreguoti kasdienius įpročius bei valgiaraščius ir padėti pasirūpinti tuo, kas yra svarbiausia – gera akių sveikata.


Partnerių turinys


Blogi įpročiai, kenkiantys regėjimui

Nuolatinė akių patikra, kokybiškas poilsis, vitaminai ir tinkami akiniai nuo saulės, apsaugai nuo uv spindulių, tai tik kelios priemonės užtikrinti jūsų akių sveikatą. Apie tai, kaip svarbu rūpintis akių sveikata yra kalbama daug ir dažnai. Ir tai visai nestebina, nes akys – vienas svarbiausių žmogaus organų, kurio dėka galime matyti pasaulį ir gyventi pilnavertišką gyvenimą su visomis jo spalvomis. Tačiau, ar tikrai skiriame pakankamai dėmesio gerai akių sveikatai? Galbūt nustebsite sužinoję, jog tai, ką darome kiekvieną dieną, iš tikrųjų gali pakenkti regėjimui ir privesti tiek prie suprastėjusios regos, tiek prie pavojingų akių ligų. Norint to išvengti, sužinokite, kokie blogi įpročiai labiausiai kenkia akims.

REKLAMA


• Netinkama apsauga nuo saulės. Kalbant apie akių sveikatą, kokybiški akiniai nuo saulės atlieka itin svarbų vaidmenį, o jų nenešiojimas yra vienas blogiausių įpročių. Reikia suprasti, kad UV spinduliai kenkia ne tik odai, bet ir akims. Tad jei esate tas žmogus, kuris manote, jog akiniai nuo saulės jums nėra reikalingi, klystate. Akinius nuo saulės svarbu dėvėti kiekvieną saulėtą dieną, nepaisant metų laiko. Kai pamirštate užsidėti saulės akinius rizikuojate, jog akys taps sausos, sudirgusios bei skaudžios, o ilgalaikis žalingų UV spindulių poveikis akims siejamas su ankstyvu kataraktos išsivystymu. Taip pat svarbu žinoti, kad akiniai nuo saulės turi būti kokybiški ir blokuoti apie 75–90% matomos saulės šviesos, nes tik tuomet jūsų akys bus tinkamai apsaugotos.


• Akių trynimas. Akys, kaip ir visas mūsų kūnas, pavargsta, o tuomet atsiranda sausumo, niežėjimo pojūčiai, tad imame trinti akis. Akių trynimas kartais tampa toks nevalingas, jog per dieną šį veiksmą atliekame ne kartą ir ne du. Kuo pavojingas dažnas akių trynimas? Visų pirma, neplautos rankos yra bakterijų židinys, tad tokiomis rankomis trinant akis rizikuojame iššaukti akių infekciją ar miežio atsiradimą. Taip pat nuolatinis, intensyvus akių trynimas gali sukelti ir rimtesnes problemas. Viena iš jų – ragenos pažeidimas ir neatitaisoma žala regėjimui. Todėl nuolat jaučiant akių sausumą ar niežėjimą, labai svarbu kreiptis į akių gydytoją, kuris išsiaiškins to priežastis ir paskirs šiuos nemalonius pojūčius malšinančius vaistus.

REKLAMA


• Nepakankamas miegas. Miego trūkumas yra glaudžiai susijęs su akių sveikata. Nepakankamai pailsėjus, akys gali parausti, išsausėti, matymas gali tapti neryškus. Ilgą laiką neskiriant pakankamai dėmesio kokybiškam miegui, akys vis labiau silps, dėl ko ateityje gali kilti rimtų regėjimo problemų.


• Nesveika mityba. Tam, kad akys kuo ilgiau išliktų sveikos, joms reikalingi vitaminai. Tačiau jei į savo kasdienę mitybą neįtraukiate pakankamai vaisių ir daržovių, geram regėjimui svarbių vitaminų bei maistinių medžiagų tiesiog negaunate. Įrodyta, jog nesveika bei nepilnavertė mityba yra stipriai susijusi su įvairių akių ligų išsivystymu. Taip pat akcentuojama, jog pakoregavus valgiaraštį galima išvengti daugelio su amžiumi susijusių akių ligų arba jas sėkmingai valdyti.


• Piktnaudžiavimas išmaniaisiais ekranais. Išmanieji ekranai – neatskiriama daugelio kasdienybės dalis. Tačiau svarbu suprasti, kad per daug laiko praleidžiant prie kompiuterių, išmaniųjų telefonų ar televizorių rizikuojama stipriai pakenkti akims, o vienas dažniausių pavojų yra akių įtampa, kuri pasireiškia akių išsausėjimu, neryškiu regėjimu, dvejinimusi akyse, galvos skausmais. Todėl nuosekliai daromos pertraukos dirbant kompiuteriu ar naudojantis kitais išmaniaisiais įrenginiais yra būtinos. Šiais laikais akių apsaugai gaminami ne tik akiniai nuo saulės, bet ir akiniai apsaugai nuo kompiuterių ekranų daromos žalos.



• Rūkymas. Rūkant nuodijamas absoliučiai visas organizmas, įskaitant ir akis. Daugelis atliktų mokslinių tyrimų įrodė, jog rūkymas įtakoja tokios pavojingos akių ligos kaip katarakta išsivystymą, o laiku nepastebėta ir negydoma katarakta gali iššaukti blogiausią – aklumą.


Kaip kuo ilgiau išlaikyti akis sveikas?

Kaip jau supratote, akys yra itin jautrus organas, tad gerą regėjimą lemia daugelis veiksnių, susijusių tiek su aplinka, tiek su kasdieniais įpročiais, tiek su mityba. Tad štai ką galime padaryti tam, kad kuo ilgesnį laiką džiaugtumėmės geru regėjimu ir ryškiomis gyvenimo spalvomis:


• Daugiau žalumos lėkštėje. Valgiaraštis, kuriame būtų gausu vaisių ir daržovių, yra būtina norint išsaugoti gerą regėjimą. Akių sveikatai palaikyti reikalingi tokie vitaminai kaip: A, E, C, taip pat omega-3 riebalų rūgštys bei cinkas. Maistas, kuriame rasite savo akims naudingus vitaminus yra labai įvairus, tai ir: morkos, žalios lapinės daržovės, citrusiniai vaisiai, uogos, saldžios bulvės, žuvis, kiaušiniai bei daugelis kitų sveikų maisto produktų.


• Prioritetas – grynas oras ir judėjimas. Dėl akių sveikatos verta pasyvų gyvenimo būdą keisti į aktyvų. Įrodyta, jog grynas oras ir fizinis aktyvumas yra itin sveika akims. Tad skirkite daugiau laiko ilgiems pasivaikščiojimams, mėgstamai sportinei veiklai ir tiesiog dažniau praverkite langus tam, kad į namus įleistumėte gaivaus oro, kuris yra taip naudingas akims.


• Reguliari akių patikra. Vienas efektyviausių būdų užsitikrinti gerą regėjimą yra reguliari akių patikra. Tik atsakingai tikrinantis akis galima laiku pastebėti pavojingas ligas, kurios pradžioje gali neturėti jokių simptomų. Kaip dažnai reikėtų tikrintis akis? Specialistai asmenims nuo 18 metų atlikti regos patikrinimą rekomenduoja bent kartą per 1–2 metus, o sulaukus 40 metų regą būtina tikrintis kasmet.


Pradėti rūpintis akimis svarbu nuo šiandien

Jei svarstote keisti tam tikrus savo įpročius dėl geresnės akių sveikatos, pradėkite tai daryti nuo šiandien. Neverta laukti rytojaus ar tos dienos, kuomet teks nerimauti dėl rimtos akių ligos. Atminkite, jog norint išlaikyti gerą regėjimą reikia įdėti savo indėlį, skiriant pakankamai dėmesio kasdieniams įpročiams, gyvenimo būdui ir net maistui lėkštėje. Parodykite daugiau meilės sau! Jei traukia tie stilingi akiniai nuo saulės – pirmyn! Jeigu jaučiate, kad pavargote ir reikia pailsėti – nedvejokite!







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)