Atostogos – ne priežastis pamiršti skiepus

Atostogos – ne priežastis pamiršti skiepus


Vasara, atostogos ir žemi užsikrėtimų nuo COVID-19 rodikliai atsiuntė laisvės gūsį. Rodos, gyvenimas grįžo į savo vėžes. Deja, tai – apgaulinga ramybė, nes virusas ir toliau yra tarp mūsų. Kartu tai yra ir laikas, kurį turėtume išnaudoti prasmingai – pasiskiepyti.


„Skiepai tikrai yra ta priemonė, kuri apsaugo nuo COVID-19, – neabejoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Visuomenės informavimo specialistė Justina Petravičienė. – Tai labai aiškiai jaučiame ir matome gydymo įstaigose, stebime žemyn lūžtančiose atvejų ir COVID-19 ligos protrūkių kreivėse. Tai, kad per mėnesį aktyvių protrūkių sumažėjo 18 kartų, neabejotinai yra vakcinacijos rezultatas. Tad kviečiame pasinaudoti šiuo mokslo laimėjimu.“


Pandemija dar nesibaigė


Pasaulio sveikatos organizacijos specialusis pasiuntinys Vytenis Povilas Andriukaitis sako, kad nukritę užsikrėtimų skaičiai, šilta vasara ir atostogos nereiškia pandemijos pabaigos. Labai rizikinga manyti, kad pagaliau esame laisvi nuo COVID-19 gniaužtų, ir tie, kas dar nepasiskiepijo arba pasiskiepijo viena vakcinos doze, apie vakcinaciją gali nebegalvoti. Kaip sako V. P. Andriukaitis, svarbu suprasti, kad naujos viruso atmainos tampa vis agresyvesnės ir gali sukelti naują susirgimų bangą. Tuomet vėl turėsime perkrautas ligonines ir varginančius ribojimus. Situaciją itin sunkina tai, kad Lietuvoje vis dar nėra tiek nuo viruso pasiskiepijusių gyventojų, kad nebeliktų terpės virusui plisti. Visuotinis imunitetas dar nepasiektas, o jis yra nepaprastai svarbus pandemijai suvaldyti.

REKLAMA


Saugo ir nuo simptomų, ir nuo sunkios ligos formos


NVSC specialistė J. Petravičienė skatina išlikti dėmesingiems savo ir artimųjų sveikatai. „Virusas atsitraukė, tačiau niekur nedingo. Dėl to turime stebėti savo sveikatos būklę, jei pajuntame kokius nors simptomus, turėtume likti namie. Tikrai neturėtų būti taip, kad žinome, jog turime temperatūros, bet, pavyzdžiui, vis tiek važiuojame į seniai nematytų giminių susitikimą. Taip galime sukelti išties didžiulę žalą, jei paaiškėtų, kad esame užsikrėtę. Na, o pats svarbiausias dalykas, žinoma, – pasiskiepyti. Moksliniai duomenys rodo, kad vakcinos veikia ir prieš Delta atmainą, kuri šiuo metu kelia daugiausia susirūpinimo. Pasiskiepijus dviem vakcinos dozėmis nuo simptomų esame apsaugoti apie 80 proc., o nuo sunkios ligos formos – apie 92–96 proc.“ – apie puikius rezultatus kalba J. Petravičienė.


Apsaugos priemonės nepraranda prasmės


NVSC specialistė ragina žmones nepamiršti pamokų, kurias jau išmokome. „Kai kurios priemonės, nustojus galioti karantino režimui, tapo ne privalomomis, o tik rekomenduojamomis. Vis dėlto negalime pamiršti saugotis. Vasara, geras oras ir noras išsklaidyti COVID-19 debesis skatina atsipalaiduoti. To išties reikia, bet negalima pamesti galvos – prevencija turėtų likti greta“, – tvirtina pašnekovė.

REKLAMA


Viena svarbiausių taisyklių – ir toliau užtikrinti rankų higieną, t. y. plauti, dezinfekuoti rankas po to, kai išeiname iš parduotuvės, išlipame iš viešojo transporto, nešvariomis rankomis neliesti veido. „Taip pat aktuali išlieka rekomendacija dengti nosį ir burną, net jei to nereikalaujama, bet, pavyzdžiui, susitinkame su žmonėmis, su kuriais įprastai nebendraujame, nežinome, ar jie yra pasiskiepiję nuo COVID-19. Kosėjimo, čiaudėjimo etiketas taip pat neturėtų būti užmirštas“, – teigia J. Petravičienė.


Prieš atostogas svetur – namų darbai


Nors geras oras vilioja smagiai paatostogauti, visuomenės sveikatos specialistai ir gydytojai rekomenduoja nekeliauti, jei tai nėra būtina. „Apsisprendusiesiems keliauti itin svarbu įvertinti visas galimas rizikas, pasidomėti epidemiologine situacija šalyje, į kurią ketinama vykti, ten taikomais apribojimais.


Renkantis viešbutį, rekomenduotume atkreipti dėmesį į jame taikomas COVID-19 prevencijos priemones. Ten, kur dėmesys prevencijai yra svarus, ir rizika galimai bus mažesnė. Tad prevencijos priemonės turėtų būti kiekvieno keliautojo prioritetų sąrašo viršuje“, – įsitikinusi pašnekovė.


Pasak specialistės, kad ir kur keliautume, patys esame atsakingi už savo sveikatą. Tad, nors ir atostogų metas, būtina naudoti visas įmanomas apsaugos priemones, nors, pavyzdžiui, viešbučio teritorijoje to ir nereikalaujama. Šiuo atveju tai darome dėl savęs. O jeigu suplanuota kelionė – dar tik po mėnesio, lieka ramaus laiko pasiskiepyti ir būti iš dalies arba ir visiškai saugiems.



Daug galimybių pasiskiepyti


Įsibėgėjus atostogų sezonui, žmonėms rūpi sužinoti, ar pasiskiepyti nuo COVID-19 galima kitoje vietovėje, nei registruota gyvenamoji vieta. Taip pat ką daryti tuomet, kai antroji skiepų dozė sutampa su atostogomis.


Visų pirma, svarbu žinoti, kad registruotis skiepui galima bet kurioje vakcinacijos vietoje ir bet kurioje savivaldybėje, nepriklausomai nuo to, kur yra registruota gyvenamoji vieta ir kur realiai žmogus gyvena. Jei pirmą skiepą gavome, sakykime, Šiauliuose, bet antro skiepo diena sutampa su atostogų diena, kurias leisime Palangoje ar kaime, pasikeisti vakcinacijos vietą galima skambinant 1808 arba internetu koronastop.lt.


O jeigu antro skiepo diena sutampa su atostogomis, kurias visgi planuojame leisti užsienyje? Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad yra galimybė perkelti savo vakcinos dieną. Tai padaryti taip pat galima skambinant 1808 arba internetu koronastop.lt.


Skiepai atkeliauja arčiau žmonių


Registracija vakcinacijai vyksta internetu www.koronastop.lt arba paskambinus 1808. Informacija apie vakcinacijos procesą konkrečioje savivaldybėje skelbiama savivaldybių interneto svetainėse. Tie, kas dėl ligos, neįgalumo ar kitų rimtų priežasčių negali atvykti į skiepijimo centrą, neturėtų nerimauti. Tokiu atveju, priklausomai nuo savivaldybės, gyventojai skiepijami namuose arba pasirūpinama jų atvežimu iki vakcinavimo centro. Tereikia paskambinus apie tai informuoti.
Kiekvieną ketvirtadienį visuose vakcinacijos centruose Lietuvoje gyventojai kviečiami skiepytis be išankstinės registracijos. Vykstant skiepytis reikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

REKLAMA


Vakcinaciją mobiliuose punktuose jau kuris laikas sėkmingai vykdo Nacionalinis kraujo centras, savivaldybės taip pat kviečia gyventojus vakcinuotis ir be registracijos, t. y. gyva eile. Dar viena galimybė pasiskiepyti nuo COVID-19 atsirado Vilniuje, Lukiškių aikštėje. Žmonės čia gali pasiskiepyti ir iš anksto užsiregistravę, ir be išankstinės registracijos 7 dienas per savaitę nuo 10 iki 20 val. (sekmadieniais – nuo 10 iki 15 val.). Palangoje esančiame Jūratės ir Kastyčio skvere, tilto prieigose, Nacionalinio kraujo centro mobilus vakcinavimo punktas veiks visą vasarą, kiekvieną dieną nuo 11 iki 16 val.


Projektas iš dalies finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo.


Atostogos – ne priežastis pamiršti skiepus








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)