Padėkime sau be vaistų: populiariausios terapijos

Padėkime sau be vaistų: populiariausios terapijos

Kvėpavimo terapija padeda ne tik atsipalaiduoti, bet ir atsikratyti įvairių baimių, įveikti nemigą.


Nėra žmogaus, kuris per savo gyvenimą, nebūtų pasijutęs blogai ar nesirgęs. Tačiau ar daugelis iš mūsų bandėme išsiversti be vaistų, suvokti savo kūną ir dvasinį pasaulį kaip visumą ir padėti ne vaistais, o ieškant kūno ir dvasios harmonijos?


Dalia Valentienė


Veikiami aplinkos


Holistinės terapijos specialistai sako, kad žmogų gyvenime veikia dvi jėgos: išorinė – tai kitų žmonių elgesys, nutinkantys įvykiai, aplinka, ir vidinė – mūsų reakcija į visus anksčiau išvardytus išorines dirgiklius – mūsų mintys, emocijos, jausmai, nuotaikos. Kai kurios iš jų sukelia kančią. Pasak natūralaus gydymosi šalininkų, tam tikri vaistai gali nuslopinti vienoje ar kitoje kūno dalyje laikinai kylantį skausmą, bet, jei neišsiaškinsime tikrosios priežasties ir nepašalinsime jos, skausmas neišvengiamai sugrįš.


Holistikos terapeutai teigia, kad atsiradus skausmui, kenčiant dėl lėtinių ligų, būtina suderinti visą žmogaus organizmo sistemą, atkurti fizinę ir dvasinę jo pusiausvyrą ir parengti kūną natūraliai išgyti. Pagrindinis holistinės terapijos tikslas – organizmo sveikatos palaikymas, o ne, kaip dažniausiai daroma, simptomų gydymas. „Holistika yra metodas, kuris skatina į viską žiūrėti kompleksiškai, suvokti save ir aplinką kaip nedalomą visumą. Žmogaus fizinės ir dvasinės savybės taip pat yra visuma. Pavyzdžiui, žmogui skauda sąnarius, tai šia terapija gydome ne sąnarius, o skatiname viso kūno atsigavimą. Žmonės turėtų suprasti, kad tai padarius neliks ir to lokalaus skausmo“, – sako VšĮ Žmogaus studija holistikos specialistė Rita Virinaitė.

REKLAMA


Yra įvairių gydomųjų terapijų be vaistų. Prie gydymo be vaistų, suderinant mūsų kūną ir vidinį pasaulį, priskiriama ir plačiai paplitusi joga, meditacija, kineziterapija, įvairūs masažai. Alternatyviojo gydymo specialistai taiko kvėpavimo, šokio, ugnies, vandens, dėlių, medaus ir druskos terapiją. Kiekvienam žmogui terapija parenkama individualiai, atsižvelgiant į jo emocinę, dvasinę ir fizinę būseną.


Padėkime sau be vaistų: populiariausios terapijos

Kvapų terapija veikia visą žmogaus organizmą, o ne pavienį simptomą ar ligą.


Kvėpavimo terapija


Terapijos specialistų teigimu, kvėpuodami ne tik aprūpiname organizmą deguonimi, bet ir sudarome galimybę jam valytis. Kvėpuodami iš organizmo galime pašalinti net apie 70 proc. jame vykstančių medžiagų apykaitos procesų ir dėl cheminių reakcijų išsiskiriančių nereikalingų produktų (likusieji 30 proc. pašalinami prakaituojant ir kitais būdais).


Kiekviena fiziologinė ar emocinė būsena priverčia žmogų kvėpuoti skirtingai. Kai esame ramūs – mūsų kvėpavimas ritmiškas ir lygus, kai susijaudiname – kvėpavimas padažnėja ir pagilėja, dar kitaip kvėpuojame pykdami, o išgąsdinti kvėpavimą dažniausiai sulaikome. Mokslininkai padarė išvadą, kad galimas ir atvirkštinis procesas. Anot jų, keisdami kvėpavimą, galime keisti ir savo būseną. Holistikos specialistai sako, kad kvėpavimui suteikdami 3 pagrindinius dalykus: sąmoningumą, kai visas dėmesys nukreipiamas į kvėpavimą, visišką atsipalaidavimą ir sujungtą, vientisą kvėpavimą, išmokstame ir priprantame kvėpuoti energija taip pat, kaip oru. Bandžiusieji taip kvėpuoti sako patyrę jausmą, tarsi būtų atgimę iš naujo ir įgiję papildomos energijos.


Kvėpavimo terapija žmonėms padeda ne tik atsipalaiduoti, bet ir geriau save realizuoti, atsikratyti įvairių baimių ir nerimo, įveikti nemigą. Taip pat nustatyta, kad taikant tradicinę kinų ir japonų kvėpavimo terapiją palengvinama alergijos, bronchinės astmos, padidėjusio ar sumažėjusio kraujo spaudimo, širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, diabeto, odos, virškinimo, nervų sistemos ligų eiga.

REKLAMA


Padėkime sau be vaistų: populiariausios terapijos

Daugiausia džiaugsmo, energijos, pakylėjimo suteikia klasikinė muzika.


Kvapų terapija


Šiuo būdu fiziniai ir dvasiniai negalavimai įvairiose pasaulio šalyse gydomi nuo senų laikų. Sujungus liaudies medicinos tradicijas ir naujausius biochemikų laimėjimus, sukurta kvapų terapijos sistema, ji veikia visą žmogų, o ne pavienį simptomą ar ligą. Organizmo pusiausvyra atkuriama naudojant eterinius bei augalinius aliejus.


Eteriniais aliejais galima kvėpuoti arba galima juos įtrinti į odą. Vienas aromaterapijos būdų yra eterinių aliejų įtrynimas į kūną masažuojant. Taigi, veikliosios kvapiųjų aliejų medžiagos patenka į žmogaus organizmą per odą.


Prie kvapų terapijos priskiriama Bacho žiedų terapija. Anglų gydytojas Edwardas Bachas atkreipė dėmesį, kad žmogaus emocinė būklė keičiasi, kai jis atsiduria prie vienokių ar kitokių augalų. Gydytojas sukūrė ir pateikė visuomenei gydymo sistemą, paremtą iš 38 augalų žiedų pagamintais ekstraktais. Iki šių dienų Bacho atrasta žiedų terapija taikoma kaip homeopatinė priemonė žmogaus emocinei būsenai gerinti. „Puikūno (Mimulus) žiedelis reiškią drąsą, o dirvuolės (Agrimonia) – sąžiningumą.


Ekstraktų komponentai parenkami atsižvelgiant į kiekvieno žmogaus būseną, temperamentą, ligos ar negalavimo pobūdį, poreikius. Ši terapija apsaugo nuo disbalansinių emocijų – nekantrumo, smulkmeniškumo, nepasitikėjimo, pavydo, baimės, įvairiausių kompleksų. Taip pat gali suteikti trūkstamų emocijų spektrą. Savaime tai natūralus ir saugus profilaktikos metodas, padedantis apėmus stresui, dvasinei ir emocinei pusiausvyrai atgauti, pažinti save ir atnaujinti pagrindiniam gyvybinių jėgų šaltiniui“, – aiškina R. Virinaitė.


Švelnioji bioenergetika

Kai kuriems žmonėms, turintiems rimtų psichologinių problemų, pasak holistinės terapijos specialistų, labai padeda „drugelių prisilietimų“ terapija. Tai plastiškų, labai lengvų prisilietimų masažas, atliekamas beveik nesiliečiant prie kūno, jo paviršiuje. Anot alternatyviosios medicinos atstovų, šis masažas panaikina visus emocinius šarvus, įsitempimą. Toks būdas dar vadinamas švelniąja bioenergetika.



Sakoma, kad būtent tokį, nuo kūdikystės mus lydintį fizinio artumo poreikį ir padeda kompensuoti „Drugelio prisilietimo“ masažas. Šiai terapijai apibūdinti žodis „masažas“, terapeutų teigimu, net atrodo per sunkus ir per šiurkštus, nes tradicinių masažo judesių neatliekama, pirštai palengva bėga kūnu, vos juntamai liesdami jį per drabužius, kartais šiek tiek kutendami, bet dažniausiai švelniai glostydami. Patyrusieji sako, kad šios terapijos pavadinimas labai taiklus – jausmas tikrai labai panašu į drugelio prisilietimą. Lytėjimas suteikia ramybę, švelnių ir subtilių emocijų. Specialistai sako, kad po tokio masažo kūnas išsilaisvina nuo patirto skausmo, stresų, rimsta mintys, pasiekiama emocinė pusiausvyra.


„Kartais prieš imantis kurios nors kitos terapijos taikoma terapija atpalaiduoti fiziškai įsitempusius kūno raumenis. Tam puikiai tinka holistinis pulsacinis giliai atpalaiduojantis masažas, panašus į sūpavimą. Minkštas supimas ir vibracijos bangos pereina per visą organizmą ir aktyvina įvairių sistemų darbą: kraujo apytakos, limfinės ir hormoninės, šalina įtampos blokus iš įvairių kūno vietų panašiai kaip vandens srovė nuplauna pasitaikančias kliūtis savo kelyje, o palieka ramybės ir vidinio susijungimo būseną“, – pasakoja R. Virinaitė.


Toks gilios relaksacijos masažas palengvina energinių ir emocinių blokų „ištirpimą“, raumenų spazmų atpalaidavimą, gerina galvos smegenų darbą, atnaujina sąnarių paslankumą, šalina fizinius ir psichosomatinius negalavimus.


Garsų terapija


Garsai ir balsai, kaip rodo atlikti tyrimai, irgi gali gydyti. Mūsų kūne neigiamos mintys ir emocijos sukaupia daug negatyvių dalykų, neigiamą biologinį lauką. Todėl kai kurie garsai, melodijos tarsi supurto mumyse tas neigiamybes ir padeda jų atsikratyti. Maldos, mantros, Tibeto būgnų dūžiai, rytietiškų indų skambesys arba tiesiog dainavimas balsu gali būti puiki gydymo terapija.

REKLAMA


Specialistai pataria klausytis tos muzikos, kuri suteikia džiaugsmo, energijos, pakylėjimo, priverčia nurimti ir susikaupti. Kiekvienas turime savo muzikinį skonį, tačiau verta prisiminti klasikinius, daugelį žavinčius muzikos kūrinius, kurių teigiamas terapinis poveikis įrodytas moksliškai. Tai L. van Bethoveno Devintoji simfonija, F. Šuberto „Ave Marija“, F. Mendelsono „Vasaros nakties sapnas“, V. A. Mocarto „Stebuklingoji fleita“, P. Čaikovskio „Gulbių ežeras“ ir daugelis kitų kūrinių. Dvasinės muzikos ritmas atpalaiduoja, nors pats žmogus to gali ir nejausti.


Specialiais dubenimis išgaunamu vibracijos garsu, terapeutų teigimu, pasiekiamas harmonijos ir pilnatvės jausmas. Šis terapijos būdas padeda numalšinti paprastą galvos skausmą ir migreną, raumenų ir sąnarių skausmą, atpalaiduoti stuburą, gydyti virškinimo sistemos ligas, mažinti padidėjusį kraujospūdį.


Padėkime sau be vaistų: populiariausios terapijos

Įtampą malšina šokio terapija.


Šokio terapija


Šokama šiandien ne tik norint maloniai praleisti laisvalaikį. Šokis reikalingas ir gydymo tikslais, kaip terapija atitrūkti nuo darbų, beprotiškos skubos ir įtampos, nusimesti vidinius šarvus, kuriuos vieni atsineša dar iš vaikystės, kiti juos įgyja susidūrę su nepalankiomis gyvenimo aplinkybėmis.


Dėl tų šarvų, psichologų teigimu, atsiranda susikaustymas, judesių kampuotumas, užspaudimas, pasireiškiantys ne tik per judesius, bet ir emocijas, jausmų raišką, per tai, kaip priimame mus supantį pasaulį. Vienas iš šios terapijos tikslų – padėti žmogui susigrąžinti ryšį su savo kūnu, atkurti sielos ir kūno vientisumą.


Šokio terapija gali būti įvairi. Ja galima mėgautis vienam, pasineriant į muzikos ir judesio sūkurį. Užsimirštant ir ištrinant iš galvos dienos rūpesčius ir problemas. Galima šokti dviese, susikaupus atidžiai dėliojant žingsnius ir atsiduodant maloniam partnerio vedžiojimui ir dėmesiui.
Kai kurie holistinės medicinos šalininkai terapijai pasirenka sakralinius šokius. Juose išryškėja svarbiausi žmogiškosios prigimties elementai: poreikis plastiškai ir harmoningai judėti, pajusti tai, kad jis turi kūną, o judėti jo kūną verčia protas ir jausmai. Galiausiai žmogus suvokia, kad tai ir sudaro jo visumą. Sakraliniai šokiai terapijos tikslais yra šokami tyloje.


Padėkime sau be vaistų: populiariausios terapijos

Šaukštelis medaus kiekvieną rytą padės sustiprinti imunitetą, sureguliuoti žarnyno darbą.


Medaus ir bičių terapijos galia


Medaus cheminė sudėtis yra unikali. Mokslininkai išanalizavo ne tik šio produkto gydomąsias savybes, bet ir neginčijamą energinį poveikį. Dar senovės Tibete medus būdavo naudojamas gydomojo masažo procedūroms. Medaus masažas – tai vienas iš refleksoterapijos gydymo metodų, sako natūraliosios terapijos atstovai. Pasak jų, ši terapija – tai medaus su visomis teigiamomis jo savybėmis ir masažo judesių derinys, naudingas ne vien odai, bet ir visam organizmui.


Ši terapija taikoma tuomet, kai reikia pagerinti žmogaus savijautą, neutralizuoti kasdienės įtampos ar streso padarinius, pašalinti nuovargį, grąžinti žmogaus kūnui lengvumą. Procedūros esmė – išvalyti energijos kanalus, padėti esant stuburo skausmams ar sutrikus sąnarių judrumui, taip pat – sukurti teigiamą energinį lauką.


Medaus terapiją galime taikyti sau ir patys, be specialisto pagalbos. Šaukštelis medaus kiekvieną rytą padės ne tik sustiprinti imunitetą, bet ir sureguliuoti žarnyno darbą. O stiklinė vandens ar pieno su medumi vakare padės maloniai atsipalaiduoti ir greičiau užmigti. Kaip terapijos priemonė gali būti naudojamas ne tik medus, bet ir bičių pienelis, žiedadulkės. Šios priemonės puikiai padeda sergant kvėpavimo takų ligomis.

REKLAMA


Gydyti gali ir bitės. Vienas bitininkas šiaurės Lietuvoje įkūrė net bičių terapijos centrą. Pasak bitininko, gulint specialioje lovoje, po kuria iš lauko įskrenda ir dėžėse dūzgia tūkstančiai bičių, sureguliuojami pažeisti biolaukai, sustiprinamas imunitetas, stiprinama nervų sistema, sumažinami kvėpavimo sutrikimai. Mokslininkai nustatė kad šimtai tūkstančių bičių skleidžia vibraciją vienu metu, žmogus jaučia šiuos virpesius ir tam tikrą šilumą iš avilių ir tai organizmui daro teigiamą poveikį.


Druskų terapija


Gydymo be vaistų specialistai seniai taiko ir druskų terapiją, ji vadinama haloterapija. Šiai terapijai taikyti sukuriamas dirbtinis mikroklimatas, arba druskų kambarys, dar vadinamas halokamera. Joje aplinka panaši į druskų kasyklose esantį mikroklimatą. Druskos garai saugo nuo uždegimo. Taikant druskų terapiją gydomos bronchų ligos, sinusitai, faringitai. Mokslininkai nustatė ir teigiamą druskų poveikį odai. Tad ši terapija dažnai taikoma gydyti žvynelinei, atopiniam dermatitui, riebiajai seborėjai.


Druskų terapiją medikai pataria profilaktiškai taikyti kelis kartus per metus. Pasak gydytojų, druskoje yra daugybė organizmui naudingų ir gyvybiškai reikalingų medžiagų, pavyzdžiui, kalcio, kuris svarbus ne tik kaulams ir dantims, bet ir alerginėms ligoms gydyti, kalio, būtino medžiagų apykaitai ir ląstelių energijai, bromo, kuris skatina nervų sistemos atsipalaidavimą, jodo, spartinančio odos gijimą ir įgalinantį tinkamai veikti skydliaukę, geležies, reikalingo raumenų veiklai, magnio, kuris palaiko normalų širdies ritmą ir reguliuoja kraujo spaudimą.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)