Vonios kambario įrengimo klaidos išdavikės: ką verta apgalvoti iš anksto ir jų išvengti?

Vonios kambario įrengimo klaidos išdavikės: ką verta apgalvoti iš anksto ir jų išvengti?


Skaičiuojama, kad vonios kambaryje žmogus statistiškai praleidžia apie 20 minučių per dieną, tačiau galima daryti prielaidą, kad pastarieji karantininiai metai šį laiką neabejotinai dar labiau prailgino. Štai kodėl vonios kambariams – jų įrengimui ar atnaujinimui – skiriama vis daugiau dėmesio. Šįkart ekspertai pasakoja, kaip išvengti pagrindinių įrengimo klaidų ir susikurti tokį vonios kambarį, kuriame tobulai derėtų ir komfortą kurtų ne tik matomos, bet net ir nepastebimos detalės.


Pirmiau poreikiai, po to planavimas


Pasak „JP interjero namai“ interjero dizainerės, architektės Jurgitos Paškevičiūtės, ne veltui vonios kambarys turi kambario statusą, tad, įsirenginėjant derėtų rimtai pažiūrėti į šią namų zoną ir skirti jai ne mažiau dėmesio, nei kitoms gyvenamosioms erdvėms.


„Vonia kaip ir virtuvė – norint džiaugtis ilgaamžiu rezultatu, reikia kruopščiai viską apgalvoti. Aš visuomet patariu patikėti šį darbą srities profesionalams arba bent jau atsakingai su jais konsultuotis. Pasitelkus ekspertų pagalbą, jų rekomendacijas, ateityje tikrai išvengsite finansinių išlaidų atnaujinant ar koreguojant vonios kambarį, be to, apsaugosite save nuo nereikalingo galvos skausmo žiūrint į vieną ar kitą savarankiškai priimtą sprendimą, kaskart kliūvantį už akių. Ekspertai tinkamai suplanuos, suprojektuos ir paruoš jūsų erdvę ateičiai“, – pirmąjį patarimą duoda J. Paškevičiūtė.

REKLAMA


Tinkamas zonų suplanavimas, pasak jos, yra viena pagrindinių patogaus ir praktiško vonios kambario įrengimo taisyklių. Šioje vietoje ji pataria apgalvoti, ar naujakuriams reikalingas bendras su tualetu kambarys, ar atskiras, tai pat, kiek sanitarinių mazgų iš tiesų reikia – juk didesnei šeimai vienos maudymosi zonos ar vieno tualeto taško gali ir nepakakti.


„Turėti kelis sanitarinius mazgus gali skambėti prabangiai, tačiau tai garantuoja didesnį komfortą. Be to, keliose vietose įrengti mazgai dažniausiai liudija apie tai, jog patalpos nebus apkrautos, o turėti erdvės vonios kambaryje – didžiulis laimėjimas ir patogumas“, – įsitikinusi architektė.


Tarp klaidų – ir erdvę mažinanti skalbyklė, ir netinkamas apšvietimas


Kita vertus, taupant vietą ir siekiant išlaikyti kiek įmanoma daugiau tuščios erdvės, pasak J. Paškevičiūtės, dabar taip pat galima pasirinkti šiuolaikiškų sprendimų. Pavyzdžiui, atsisakyti pakabinamų ar pastatomų spintelių, vietoj jų renkantis išgriaunamas nišas sienoje su lentynomis viduje: nuo mažiausių, skirtų šampūnams bei įvairiai kosmetikai, iki didesnių, kur kabinami rankšluosčiai ar dedami kiti higienos daiktai.

REKLAMA


Architektė taip pat sako, jog ydinga iškarto nuspręsti ir skalbimo mašinos likimą. Siekiant išsaugoti kuo daugiau vietos ir estetikos, šį buitinį prietaisą galima statyti nebūtinai vonioje, o perkelti į kitas erdves, pavyzdžiui, drabužinę, spintą ar net įmontuoti į virtuvės spinteles.


Ji taip pat pataria rinktis ne mažas, o plačiaformates plyteles, kurios padeda išvengti perteklinių siūlių ir vandens joms poveikio – pastarasis su laiku kenkia estetiniam sienų ar grindų vaizdui. Pasak J. Paškevičiūtės, ne ką mažesnį vonios jaukumo ir komforto pojūtį kuria šviesa bei tinkamai parinkti veidrodžiai.


„Kuo daugiau natūralios šviesos vonios kambaryje, tuo jis bus jaukesnis. Vis tik, jei natūralaus šaltinio nėra, reikia gerai apsvarstyti ir nepagailėti investicijų į gerą dirbtinį apšvietimą. Jei vonioje nebus per mažai šviesos, gerokai suprastės matomumas žvelgiant į veidrodį, galimai pradės kristi šešėlis, skatins įtempti regėjimą. Reikia atminti, jog apšvietimas, tiesiogiai atsispindintis nuo veidrodžio, taip pat nėra teisinga. Kad vaizdas neakintų ir neišsikreiptų, rekomenduojama rinktis kuo didesnius veidrodžius, o apšvietimą įrengti jų šonuose“, – sako architektė.

Prabangus dušo kabinos dizainas – dar ne viskas


Tuo tarpu sanitarinių sistemų gamintojos „Geberit“ atstovas Tadas Ivanauskas naujakuriams visuomet pataria įsivertinti, kiek laiko planuojama praleisti naujame būste be didesnių remontų. Esant bent dešimtmečio užmačiui, specialistas visuomet pataria rinktis kokybiškas, patvarias, laiko patikrintų gamintojų medžiagas bei gaminius. Anot jo, svarbūs tampa ne tik vizualiai matomi vonios akcentai ar interjero detalės, bet ir dažnai nepastebimi, sienose įmontuoti komponentai.



„Dabar vyraujanti tendencija įrengti dušą viename lygyje su grindimis iš tiesų paįvairina bendrą vonios kambario dizainą. Tokio sprendimo pageidauja dauguma naujakurių, tačiau retas kuris susimąsto apie praktinę pusę. Pavyzdžiui, dušo nuotekų sistema turi pasižymėti ne tik vartotojui patraukliu dizainu, kuris dažnu atveju įvertinamas pirmiausia, bet ir technologiniu pažangumu, kuris labiausiai pasiteisina per praktines situacijas kasdienybėje“, – pabrėžia pašnekovas.


Pavyzdžiui, įprastus dušo latakus, jo teigimu, gali būti sunku valyti, o nevalomi jie ne tik kaupia nešvarumus, bet ir skleidžia blogą kvapą, ilgainiui užsikiša ir praustis tenka kone baloje. Be to, prasta įranga geli kelti didelį triukšmą tekant vandeniui. Naujakuriams ar atnaujinantiems būstą T. Ivanauskas visuomet siūlo laisvo montavimo ir lengvai valomus dušo latakus. Anot jo, nešvarumų gaudyklė turi būti lengvai išimama ir paprastai išplaunama, o pats procesas neturi atimti daug laiko.


Svarbu ir tai, kas atsiduria už sienos


Toliau, T. Ivanausko teigimu, naujakuriai dažnai nesusimąsto apie potinkinės sistemos svarbą. Jo manymu, apsispręsti dėl sistemos reikėtų vos pradėjus planuoti ar renovuoti vonios kambarį, kadangi vėliau potinkinių sistemų įrengti nebepavyks. Rekomenduojama rinktis išmaniąsias potinkines sistemas, kurios bus pritaikytos higienos ir patogumo WC kambaryje ikonoms – pakabinamam puodui, pisuarui ar bidė.


„Daug kas mąsto, jog svarbiausiai skirti dėmesio unitazo ar kitų prietaisų nuleidimo mygtuko dizainui, nes kitos dalys, tokios kaip rėmas ar vandens bakelis, neatrodo labai svarbios – juk jų vis tiek nesimato už sienos. Tai klaidinga nuomonė. Geriausia rinktis vientisą to paties gamintojo sistemą, kas reiškia, kad vienas gamintojas atsako už kokybę, sertifikavimo patikimumą, suteikia ilgalaikes garantijas, o visi komponentai vieningai funkcionuoja ir tarnauja“, – pataria T. Ivanauskas.

REKLAMA


Ypatingas dėmesys – keramikos pasirinkimui


Kalbėdamas apie matomus, pagrindinius vonios kambario akcentus – baldus – T. Ivanauskas išduoda auksinę taisyklę: visuomet įvertinti pasirenkamą baldų medžiagiškumą. Jei baldo gamyboje naudojamos drėgnoms patalpoms skirtos aukštos kokybės medžiagos, drėgmei atsparios ir mažai priežiūros reikalaujančios dangos, patikimi tvirtinimo elementai bei vyriai, specialisto teigimu, baldai savo funkcinę bei estetinę paskirtį atliks ilgą laiką. Tokie baldai nereikalaus specialios priežiūros. Papildomai, renkantis baldus būtina atkreipti dėmesį į daiktų laikymo erdvių išdėstymą, spintelių stalčių erdvės suskirstymo galimybes.


„Švara vonioje yra viena pagrindinių taisyklių, tad keramikos pasirinkimas šioje vietoje yra ypatingai svarbus. Jei joje optimizuotas glazūros poringumas, ant keramikos gaminių sunkiau „kibs“ kalkės, nešvarumai, o ir valyti bei rūpintis švara bus kur kas paprasčiau. Tokie keramikos produktai, WC puodai ar praustuvai, nereikalaus specialių cheminių valymo priemonių. Vis tik, būtina atkreipti dėmesį ir į jos suderinimą su technologinėmis naujovėmis. Pavyzdžiui, įsivaizduokime šiuolaikišką berėmį geros keramikos WC puodą, tačiau pasižymintį prastai apskaičiuotu vandens nuleidimo srautu, kuris, nuspaudus mygtuką, išsitaško per kraštus. O kur dar jo sukeliamas triukšmas, naktį galintis pažadinti įmigusius namiškius. Taigi, čia jau reiktų atsižvelgti į detales, pasikonsultuoti su specialistais, kuris variantas yra ne tik vizualiai patrauklus, bet ir patikimas kokybine prasme“, – atkreipia dėmesį „Geberit“ atstovas.


Jo įsitikinimu, šiuolaikiškam ir patogiam vonios kambariui įrengti būtinas geras išankstinis pasiruošimas ir kruopštus sanitarinių sistemų pasirinkimas, galintis sukurti ilgaamžį komfortą ir leidžiantis gerokai optimizuoti priežiūros procesus ateityje.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)