Ekspertai pataria: ką svarbu žinoti ketinantiems įsigyti būstą?

Ekspertai pataria: ką svarbu žinoti ketinantiems įsigyti būstą?


Dažnam būstas tampa didžiausiu gyvenimo pirkiniu. Pastaruoju metu, fiksuojant rekordinius būsto pardavimų sandorių atvejus, didžiulė paklausa spaudžia sprendimą priimti greitai ir galbūt ne visada apgalvotai. Ekspertai įvardijo naudingiausius patarimus, kad nusipirkus nekilnojamąjį turtą netektų gailėtis.


Atlikite namų darbus


Pasak Šiaulių banko finansavimo paslaugų vystymo departamento projektų vadovės Dovilės Kalvaitienės, būsto pirkimas – individualus procesas, todėl jokiu būdu nereikia kliautis stereotipais ar tendencijomis. Žmonės turėtų atsižvelgti į savo poreikius, įvertinti gyvenimo būdą ir iškelti svarbiausius aspektus, kuriuos turi turėti ateities namai.


Jeigu pirkėjas myli gamtą ir laiko tai labai svarbiu kriterijumi – butas miesto centro šurmulyje nebus tinkamiausias variantas, o renkantis būsimus namus, svarbu aiškiai nustatyti kokius kriterijus jie turi atitikti. Pavyzdžiui, pandemijos metu vis daugiau darbuotojų keliasi iš biuro į namus - tokiu atveju reikėtų rinktis būstą, kuriame įmanoma sukurti atskirą darbo erdvę.

REKLAMA


Dar geriau pasiruošti būsto paieškoms padės būsto skelbimų peržiūra. Peržvelkite skelbimus, apsvarstykite kas jums patinka, o kas ne. Išsirinkus patinkantį būstą, specialistė pataria jį palyginti su dar keliais parduodamais panašaus tipo butais ar namais.


Palyginkite kvadrato kainą, skirtingų mikrorajonų namus – tai padės suprasti ar norimas būstas atitinka kainos ir kokybės santykį. Gyvai apžiūrėkite bent kelis butus – ne visada nuotraukos atspindi realią situaciją.


Keliais žingsniais priekyje


Išsirinkus patinkantį būstą – nepamirškite svarbių klausimų. Šiaulių banko specialistė sako, kad pirkėjai dažniausiai pamiršta pasidomėti Registrų centro informacija, todėl perkant be brokerio pagalbos, reikėtų patikrinti kas yra NT savininkas ir ar būstas neturi apribojimų.


Būsto pirkimas truks kur kas ilgiau, jeigu paaiškės, kad nesutvarkyti turtiniai reikalai po skyrybų, paveldėjimo ir pan. Gali tekti pakovoti ir dėl teisės į rūsį ar sandėliuką. Dažnai įsigyjant senesnės statybos turtą su sandėliuku paaiškėja, kad senieji savininkai, pagal žodinius susitarimus, yra perleidę sandėliuką kitam asmeniui, juos sujungę su kaimynų patalpomis.

REKLAMA


Be to, privalu pasiteirauti apie planuojamas namo bendrijos renovacijas, nes tam gali reikėti nemažai papildomų lėšų, o jei namas renovuotas – pasidomėti ar išmokėta renovacijos paskola, ar pardavėjas planuoja ją išmokėti iki turto pardavimo ir jei ne – kokios renovacijos kredito mėnesinės įmokos, kad galima būtų įvertinti savo finansines galimybes jas mokėti.


Taip pat prieš įsigyjant būstą verta pasidomėti kiek kiekvieną mėnesį kainuos komunaliniai mokesčiai. Reikėtų paprašyti pardavėjo parodyti šildymo sąskaitas žiemos sezonu, išsiaiškinti kokia šildymo kaina šalčiausiu žiemos mėnesiu.


Labai svarbu nepamiršti dažnos ir opios problemos, ypač kalbant apie butus daugiabučiuose pastatuose – vietos automobiliui (-iams) statyti. Reikėtų išsiaiškinti ar būstas parduodamas su vieta automobiliui, kuri įregistruota Nekilnojamojo turto registre, kaip atskiras objektas – tada galite būti ramesni; ar visgi automobiliai statomi pvz., pagal susitarimus su kaimynais (kurie bet kada gali pasikeisti), o gal vietos automobiliui nėra ir būsite privesti kas vakarą dėl jos kovoti ar mokėti už parkavimą kažkur kitur.


Jei prie daugiabučio namo yra aikštelė – pasitikslinkite ar ji priklauso gyvenamajam namui, nes kartais įsigijus butą su erdve šalia namo, kur visi stato automobilius, paaiškėja, kad ji priklauso kitam savininkui ir toje vietoje vėliau iškyla dar vienas pastatas.



Nuodugni informacijos patikra


Patogi ir išvystyta infrastruktūra taip pat didina būsto vertę. Privalu atsižvelgti į savo poreikius – vieniems privalumas būtų, jog miesto centras už kelių minučių kelio, kitiems tai gali būti trūkumas. Specialistės teigimu, svarbiausi yra du kriterijai – socialinė infrastruktūra ir susisiekimas (viešasis transportas).


D. Kalvaitienė ragina aklai nesikliauti vien pardavėjo pateikiama informacija, ypač perkant būstą statomame pastate. Verta pasidomėti ankstesniais plėtotojų projektais. Pasak specialistės, kartais pasitaiko, kad patirties neturintys plėtotojai padaro plika akimi nepastebimų klaidų ir neapgalvotų sprendimų.


Informaciją apie plėtotojus galima rasti viešojoje erdvėje – socialiniuose tinkluose, žiniasklaidoje. Perkant jau pastatytą būstą, apžiūros metu būtina įvertinti jo būklę – patikrinti garso izoliaciją apžiūrėti ar bute nesiveisia pelėsis, atkreipti dėmesį į kurią pusę yra langai. Derėtų pasiteirauti apie būsimus kaimynus, o esant galimybei – pakalbėti su jais.


Jei ketinate pirkti būstą be pilnos apdailos, svarbu įvertinti kiek kainuos būsto įrengimas. Pasak specialistės, reikėtų atsižvelgti ir į tai, kad atliekant būsto apdailą savarankiškai, procesas truks kur kas ilgiau, tad įsivertinkite, kad remonto metu turėsite gyventi kažkur kitur. Taip pat ruošiantis remontui pasidomėkite rinkos situacija – pastaruoju metu nelengva rezervuoti meistrus, o ir statybinių medžiagų kainos rodo augimo ženklus.


Pamačius patinkantį būstą, svarbu nepulti jo pirkti tą pačią akimirką. Patartina apžiūrėti kitus potencialius variantus ir lyginti jų privalumas bei trūkumus. Įsigiję būstą spontaniškai, žmonės kartais po kurio laiko ima gailėtis, nes apakinti emocijų nepastebėjo tam tikrų būsto trūkumų. Svarbu atminti, kad būstą turės įvertinti turto vertintojas, tad reikia pagalvoti ar būsto kaina atitinka aplink esančių būstų kainas.

REKLAMA


Kada kreiptis į banką?


Į banką rekomenduojama kreiptis kai nuspręsite, kad ieškote būsto įsigijimui. Bankas galės įvertinti, kokią maždaug paskolos sumą jums galėtų suteikti, o jūs žinosite kokiuose kainų rėmuose ieškoti potencialių būstų.


Išsirinkus svajonių būstą, dažniausiai tarp pirkėjo ir pardavėjo pasirašoma preliminari pirkimo-pardavimo sutartis, kuri nurodo per tam tikrą laiką pirkėjui sumokėti rezervacijos mokestį. Dar kartą į banką rekomenduojama kreiptis dar prieš rezervuojant būstą – turint konkretų būsto pasiūlymą, banko specialistai galės kur kas tiksliau įvertinti paskolos galimybes.


Būsto pirkimo procesas gali pasirodyti sudėtingas, tačiau nepamirškite, kad visuomet galite konsultuotis su banko specialistu, kuris paaiškins kokių dokumentų reikia ir kur kreiptis, pasidalins būsto pirkimo proceso atmintine, kuri padės suvokti visus proceso žingsnius.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)