Kodėl kefyro kokteilius verta rinktis vietoje įprastų? (+ receptai)

Kodėl kefyro kokteilius verta rinktis vietoje įprastų? (+ receptai)


Įvairūs maisto tinklaraštininkai, sporto treneriai, mitybos specialistai ar kiti sveiką gyvenimo būdą propaguojantys žmonės dažnai į kasdienę mitybą siūlo įtraukti įvairius kokteilius. Vos kelios akimirkos darbo plaktuvu įprastus ingredientus paverčia išskirtinės spalvos ir maistingumo deriniu. Biomedicinos mokslų daktaras, sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta sako, kad norint, jog tokie kokteiliai taptų dar maistingesni ir puikiu probiotikų šaltiniu, reikėtų į sudedamųjų dalių sąrašą įtraukti kefyrą.


Laimi prieš sultis išskirtinėmis savybėmis


Kefyras yra unikalus, fermentuotas pieno gėrimas, kuris pasižymi daugybe naudingų savybių. Jis yra kalcio, baltymų ir B grupės vitaminų šaltinis. Visos šios medžiagos yra labai svarbios sportuojančiam, aktyviam, norinčiam sveikai gyventi žmogui.


Sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas dr. A. Sujeta sako matantis kelis kefyro kokteilių pranašumus prieš panašius populiarius nefermentuotus gėrimus. „Kefyre yra daugiau kaip 60 skirtingų mikroorganizmų, todėl tai daug geresnis probiotikų šaltinis. Be to kefyre yra gausu kalcio, o riebiame kefyre taip pat yra vitamino K2. Šios maistinės medžiagos turi didelę naudą mūsų kaulams. Remiantis kai kuriomis mokslinėmis studijomis, kefyro vartojimas siejamas su mažesne tam tikrų onkologinių ligų rizika. Todėl kokteiliai ir gėrimai, praturtinti kefyru, turi nemenkų pranašumų prieš, pavyzdžiui, sulčių gėrimus, vadinamuosius smūčius, kuriuose paprastai yra gausu pridėtinio cukraus“, – sako dr. A. Sujeta.

REKLAMA


Pasak specialisto, probiotikai yra itin svarbūs tinkamai organizmo veiklai: žarnyno mikroflorai, imunitetui. Be to probiotikas Lactobacillus ir tam tikros bioaktyvios medžiagos veikia kaip natūralus antibiotikas, apsaugantis organizmą nuo jam kenksmingų bakterijų. Dr. Sujeta sako, kad norint gauti kuo daugiau gerųjų bakterijų, kokteiliams verta rinktis tą kefyrą, kuris gaminamas su natūraliu kefyro grybu.


Kefyro kokteiliai – kasdienės mitybos dalis


Dr. A. Sujetos teigimu, kefyro kokteiliai tinka tiek vaikams, tiek suaugusiesiems ir gali būti ruošiami įvairiu dienos metu: „Tinkamai paskirsčius dienos suvartojamas kalorijas, kefyras gali būti puikiu užkandžiu arba mažo kaloringumo patiekalu. Sportuojantiems asmenims tai gali būti ir puikus pasirinkimas po treniruotės, mat kefyre esantys baltymai ir angliavandeniai padeda atsistatyti kūno raumenims“.


Į šeimos mitybos racioną kefyro kokteilius yra įtraukusi žinoma mama, diplomuota dietistė, receptų knygos „Sveika ir gardu“ autorė Indrė Trusovė. „Kefyro kokteiliai mano mityboje užima labai svarbią vietą. Priežastis, kodėl juos mėgsta šeima, paprasta – išradingai paruošti kefyro kokteiliai yra skanūs. Man, kaip specialistei, dar ypač svarbu, kad tai puikus baltymų šaltinius, o kaip mama vertinu, kad juos paprasta paruošti“, - sako I. Trusovė. Moteris kefyro kokteilius gamina mažiausiai keturis kartus per savaitę, todėl sako atradusi įvairių receptų. Keliais jų dalijasi ir su skaitytojais.

REKLAMA


Kokteilis ,,Rožinė svaja”


Reikės:


* 250 ml DVARO kefyro
* 50 ml apelsino sulčių
* 1/2 banano
* Saujelė šaldytų aviečių
* 1 a.š. maltų linų sėmenų


Gaminimo eiga: visus ingredientus sudėti į kokteilinę ir suplakti kokteilį.


Kokteilis ,,Žaliukas”


Reikės:


* 250 ml DVARO kefyro
* Didelės saujos špinatų
* Riekelės ananaso
* 1/2 banano
* 1 a.š. sezamo sėklų


Gaminimo eiga: visus ingredientus sudėti į kokteilinę ir suplakti kokteilį. Skanaus!







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)