Kaip įvesti tvarką savo telefone? 5 naudingi patarimai

Kaip įvesti tvarką savo telefone? 5 naudingi patarimai


Lėtai veikiantis telefonas, užpildytas nuotraukų albumas ir pasikartojantys telefonų numeriai – tai tik keli ženklai, kad jau atėjo metas išsikuopti savo išmanųjį. Technologijų ekspertai dalinasi patarimais, kaip pasirūpinti kasdiene telefono higiena ir išvalyti įrenginio atmintyje susikaupusias šiukšles.


Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, pristato penkis sprendimus, kurie padės palaikyti tvarką savo telefone.


1. Išvalykite elektronines šiukšles


Naudojantis įvairiomis programėlėmis, naršant internete, siunčiantis failus ir atliekant kitus įprastus veiksmus, telefone nuolat kaupiasi smulkios elektroninės šiukšlės, kurios apkrauna operatyvinę įrenginio atmintį ir „valgo“ telefono bateriją. Norėdami lengvai jomis atsikratyti, savo telefono atminties priežiūrą galite patikėti specialioms išmaniosioms programėlėms.


„Android“ vartotojams rekomenduojame išbandyti populiarią ir gerai vertinamą „CC Cleaner“ aplikaciją. Šis pavadinimas gali būti girdėtas – jau seniai egzistuoja asmeniniams kompiuteriams skirta programos versija. Mobilioji programėlė veikia labai panašiai. Ji leidžia greitai ir efektyviai išvalyti telefone susikaupusias šiukšles, atlaisvina įrenginio RAM atmintį bei gali padėti vienu ypu ištrinti net kelias jums nebereikalingas aplikacijas. Čia ne tik galėsite akimirksniu išvalyti perteklinius duomenis ir išjungti fone veikiančias programėles, bet ir gausite naudingų vietos taupymo ir optimizacijos patarimų.

REKLAMA


Turintiems „iPhone“ išmaniuosius, verta išbandyti intuityvų „Smart Cleaner“ įrankį. Čia nereikalingas šiukšles galėsite išvalyti vieno mygtuko paspaudimu. Programėlė pati suranda pasikartojančias ar ekrano nuotraukas ir jas pašalina. Taip pat aplikacija padės išvalyti telefonų kontaktų dublikatus ir patogiai sugrupuoti savo failus. Panašiu principu veikia ir kitas tokio tipo įrankis „Phone Cleaner“. Jis padės sunaikinti nereikalingus failus jūsų telefone ir išvalyti naršyklę nuo susikaupusių internetinių šiukšlių.


2. Peržiūrėkite savo aplikacijas


Ar kada skaičiavote kiek programėlių turite savo telefone ir kiek iš tiesų jų naudojate? Stebuklingo įrankio programėlių peržiūrai ir rūšiavimui dar nėra, todėl geriausia reguliariai jas peržiūrėti ir rankiniu būdu ištrinti nenaudojamas aplikacijas iš savo įrenginio.


Kiekviena programėlė užima tam tikrą dalį atminties savo veikimui būtinais failais. Tai vadinama laikinąja programėlės atmintimi (angl. Cache memory). Programėlių kūrėjai stengiasi, kad užvėrus jų programėles, jos išvalytų savo laikinąją atmintį. Tačiau taip būna ne visada. Todėl svarbu bent kartą per dieną užverti visas atidarytas programėles.

REKLAMA


Kuo sudėtingesnį darbą atlieka programėlė, tuo labiau ji apkrauna telefono atmintį. Ypač aktyviai ją naudoja fotografavimo bei filmavimo programos. Taip pat galite papildomai išvalyti telefono naršyklės istoriją ir kitus sukauptus duomenis.


3. Surūšiuokite savo failus


Daugiausia telefono atminties užima trys dalykai – nuotraukos, vaizdo failai ir muzika. Tačiau kiekvienas, turintis „Google“ paskyrą, gali nemokamai naudotis „Google Drive“ debesimi. Nuotraukų programėlėje nustačius, kad jūsų darytos nuotraukos ir vaizdo įrašai sinchronizuotųsi su „Google Drive“, galėsite ten perkelti savo užfiksuotus vaizdus ir juos matyti visuose savo įrenginiuose. Šioje talpykloje nemokamai galima laikyti iki 15 GB duomenų bei neribotą nuotraukų ir vaizdo įrašų kiekį.


Po tokio sinchronizavimo, galite drąsiai trinti nuotraukas iš telefono atminties – turėsite jų atsargines kopijas. Daugelis „Android“ telefonų palaiko „micro SD“ atminties kortelę, tad didesnius failus galite perkelti ir ten. O turintiems „iPhone“ išmaniuosius, geriausia naudotis patikima „iCloud“ duomenų saugykla, kurioje nemokamai galima talpinti iki 5 GB duomenų.


Ieškantiems alternatyvų, jų taip pat apstu: nemokamas saugyklas siūlo „Dropbox“, „Amazon Drive“, „box.com“, „Microsoft One Drive“, „MediaFire“, o „Samsung Galaxy“ vartotojai gali rinktis tiks jiems sukurtą talpyklą „Samsung Cloud“.



4. Sutvarkykite kontaktų sąrašą


Kiekvienas savo telefone turime ilgą kontaktų sąrašą, kuriame galime rasti daug pasikartojančių, nenaudojamų ar net pamirštų telefono numerių. Palaikyti tvarką savo telefono adresų knygutėje padės būtent tam skirtos programėlės. „Android“ telefonų savininkai gali išbandyti „Cleaner – Merge Duplicate Contacts“ aplikaciją, o „iPhone“ vartotojai – „Cleanup Duplicate Contacts“.


Abi programėlės suskaičiuos jūsų kontaktus, pažymės neteisingai įvestus kontaktus ir nustatys numerius, kurie kontaktų sąraše įrašyti po kelis kartus. Pasikartojančius kontaktus galėsite sujungti, o nereikalingus numerius pašalinti.


Tam, kad jūsų kontaktai visada išliktų saugūs, patikrinkite ar jie yra reguliariai atnaujinami debesyje, t.y. ar nustatymų skiltyje įjungtos „Back Up“ (liet. Atsarginės kopijos) ir „Sync Contacts“ (liet. Sinchronizuoti kontaktus) funkcijos.

5. Atkurkite gamyklinius parametrus


Pats efektyviausias būdas švariai išvalyti savo telefoną ir išgydyti jį nuo įvairių problemų – telefono gamyklinių duomenų atkūrimas. Nors daugelis šią funkciją naudoja tik prieš atiduodami ar parduodami savo telefoną, ji puikiai tinka ir profilaktiniam telefono valymui.


Šis metodas išvalo visus telefone esančius duomenis – kartu ir jame susikaupusias šiukšles. Iš naujo įjungus telefoną, jis bus lyg naujas, todėl įrenginys veiks greičiau ir sklandžiau nei prieš jo išvalymą. Prieš atliekant šį žingsnį būtina susikurti atsarginę duomenų kopiją. Taip būsite tikri, kad jūsų asmeninė informacija liks saugi ir galėsite ją iš karto atkurti.


Net išvalius ir atnaujinus savo telefoną, rekomenduojama bent kartą per savaitę jį išjungti ir įjungti iš naujo. Šis veiksmas užtruks tik porą minučių, tačiau bus labai naudingas jūsų įrenginiui. Išjungus telefoną bus uždarytos visos veikiančios programos, įrenginys rečiau strigs, o baterija ilgiau tarnaus.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)