Didėja vaiko pinigai: 3 patarimai, kaip juos panaudoti efektyviai

Didėja vaiko pinigai: 3 patarimai, kaip juos panaudoti efektyviai


Šių metų vasario mėnesį tėvai gaus pirmąją padidintą universalią išmoką vaikui, vadinamuosius vaiko pinigus, kurie didėja nuo 60,06 iki 70 eurų. Atžalas auginantys gyventojai pripažįsta, kad mėnesiui tokios sumos vaikui išlaikyti tikrai nepakanka, tad tenka rinktis, kaip šią papildomą paramą panaudoti efektyviausiai.


Visų pirma, reiktų atsispirti nuo bendrų šeimos pajamų. Jei lėšų vaiko išlaikymui kas mėnesį stinga, tuomet išmoka yra puiki parama įsigyti to, ko gali prireikti vaikams. Tačiau jei vaiko poreikius patenkinti pavyksta iš gaunamų šeimos pajamų, prasminga pagalvoti apie kitokius išmokos panaudojimo būdus, pavyzdžiui, kaupimą ar investavimą į vaiko ateitį. Svarbiausia, kad lėšos vienaip ar kitaip būtų skirtos vaiko, o ne tėvų poreikiams.


Įdarbinkite pinigus


Jei šiandien visi vaiko poreikiai patenkinami iš tėvų uždirbamų pinigų, gaunamus pinigus ir jų panaudojimą siūlome atidėti ateičiai, pavyzdžiui, iki kol vaikui sueis 18 metų. O jei iki šios sukakties dar liko daugiau nei keleri metai, gaunamus pinigus prasminga investuoti, kad dėl infliacijos šie neprarastų savo vertės.

REKLAMA


Dešimtmetį ar ilgiau tiesiog kaupiami pinigai gali nuvertėti iki 30–40 procentų, tad vaiko pinigus investavus pavyktų net padidinti jų vertę. Nežinantiems, nuo ko pradėti, bene paprasčiausia pinigus skirti investiciniam vaiko draudimui. Tokiu būdu lėšos būtų investuojamos tinkamiausiu įmanomu būdu, atžalos ir tėvai – apdrausti, o pinigai nustatytu laiku pasiektų vaikų kišenes.


Vaiko pinigus galima investuoti ir į kitas investicines priemones, pavyzdžiui, į akcijas ar vertybinius popierius, o vėliau atitinkamą pinigų sumą perleisti vaikams.


Tokiu atveju svarbiausia įsivertinti egzistuojančią riziką – galimus investicijų vertės svyravimus. Tai reiškia, kad pasirinkus rizikingas investicijas vaiko pinigai nebūtinai sugrįš atgal į piniginę. Vis tik atsakingai investuojant per ilgesnį laiką galima tikėtis didesnės ar mažesnės grąžos.


Beje, pinigų įdarbinimas gali pasitarnauti ir kaip vaikų supažindinimo su investicijomis priemonė. Kartu su atžalomis galima nuspręsti, kur ir kaip pinigai bus investuojami, įvertinti rizikas, skaičiuoti galimą grąžą ir taip jau ankstyvame amžiuje padėti vaikams susipažinti su investavimo sritimi.

REKLAMA


Kaupkite vaikų ateičiai


Jei manote, jog investicijos – pernelyg rizikinga, lėšas vaikų ateičiai galite banko sąskaitoje kaupti ir patys. 70 eurų daugeliui šalies šeimų neatrodo didelė ir itin reikšminga suma, tačiau sąžiningai kaupiama, ji per 18 metų gali tapti rimtu indėliu į vaiko ateitį, pavyzdžiui, išsilavinimą.


Nevertinant galimų išmokos pokyčių ateityje, kas mėnesį kaupiama 70 eurų vaiko išmoka per 18 metų sudarytų net 15 tūkst. eurų. Tai reikšminga suma, kurią tikrai būtų galima panaudoti vaikų mokslams, pirmojo būsto pradiniam įnašui, savarankiško gyvenimo ar net verslo startui.


Šis vaiko pinigų panaudojimo būdas ir pačius tėvus gali paskatinti taupyti. Išmokos sumą vertinant kaip neplanuotas pajamas, kurias iš karto atidedame į šoną, atsiranda dar viena paskata optimizuoti išlaidas, o pragyvenimui naudoti uždirbtus pinigus.


Visgi svarbu atminti, kad ilgai kaupiami ir neįdarbinami pinigai dėl infliacijos nuvertėja, tad rinktis šį pinigų panaudojimo būdą prasmingiausia tuomet, kai iki vaiko pilnametystės lieka keleri metai. Priešingu atveju reiktų rinktis kitus būdus, kaip kaupiamus pinigus apsaugoti nuo nuvertėjimo.


Pasirūpinkite vaikų švietimu


Jei bet koks ilgametis investicinis tikslas jums atrodo per tolimas, o mokslams ar savarankiško gyvenimo pradžiai sukaupti planuojate kitokiais būdais, pinigus investuokite į vaikus jau šiandien.



Tai gali būti bet kokios formos investavimas į vaiko ateitį: papildomas būrelis, korepetitoriaus paslaugos, stovykla, kelionė į spektaklį ar koncertą, muzikos instrumentas. Investicija galime vadinti ir tai, kas padės vaikams plėsti savo akiratį jau šiandien.


Vaiko pinigai skiriami ir mokami kiekvienam vaikui nuo jo gimimo dienos iki jam sueina 18 metų, todėl tėvai gali apsvarstyti galimybę vyresniems jaunuoliams šiuos pinigus atiduoti ir taip padėti mokytis asmeninių finansų valdymo.


Tokiu būdu kas mėnesį tiesiogiai į vaiko sąskaitą atkeliaujanti išmoka gali tapti puikia investicija į vaiko finansinį raštingumą. Paskatinkite atžalas mokytis suvaldyti gaunamus pinigus – dalį sumos patarkite atsidėti taupymui, o kitą dalį panaudoti būtiniesiems poreikiams tenkinti ar pramogoms.


Svarbiausia su atžalomis susitarti, kad pinigai kas mėnesį turėtų būti sąmoningai paskirstyti ir atitinkamai panaudoti, o ne tiesiog padėti į šoną taupymui ir vėliau neproduktyviai išleisti. Be tokio susitarimo lėšų peradresavimas tiesiai vaikams nebūtinai turės naudos.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)