Geriausi 2023 metų filmai: 5 rekomendacijos įdomiam savaitgaliui namuose

Geriausi 2023 metų filmai: 5 rekomendacijos įdomiam savaitgaliui namuose


Vasario mėnuo – puikus metas jaukiai filmų peržiūrai namuose, kai už lango nenuspėjami orai, o pavasario atgaivos dar reikia kiek palaukti. Nors praėjusiais metais kino industrijos veiklą trikdė scenaristų ir aktorių streikai, dienos šviesą išvydo ne vienas visuomenės pagyrų ir tarptautinių apdovanojimų sulaukęs filmas. Štai penki dėmesio verti filmai, šiuo metu prieinami internetinėse platformose bei keli patarimai, padėsiantys namuose pasijusti lyg kino salėje.


Atsineškite spragėsių ir įsipatoginkite – štai penki geriausi 2023 metų filmai, kurie šiuo metu prieinami internetinėse srautinio transliavimo platformose.



„Maestro“ (angl. „Maestro“), režisierius Bradley Cooperis

Šis filmas nepasiekė didžiųjų Lietuvos kino teatrų ekranų, bet neabejotinai buvo laukiamiausia platformos „Netflix“ premjera 2023-iais metais. Praėjus penkeriems metams po filmo „Gimė žvaigždė“ premjeros, Bradley Cooperis grįžo ir kaip režisierius, ir kaip vienas pagrindinių aktorių biografiniame filme apie kompozitorių Leonardą Bernsteiną – „Maestro“.


Biografinis romantinis filmas apie amerikiečių kompozitoriaus Leonardo Bernsteino ir jo žmonos Felicijos Montealegre santykius sulaukė teigiamų kritikų atsiliepimų, o Amerikos kino institutas jį pripažino vienu iš 10 geriausių 2023 m. filmų. Šis filmas ypatingas tuo, jog jo veiksmas vyksta penktojo dešimtmečio Amerikoje, o filmuojama – nespalvotai, ir kadro kraštinių santykis yra artimas klasikiniam standartui, įtvirtintam JAV kino akademijos 1932-aisiais.



„Barbė“ (angl. „Barbie“), režisierė Greta Gerwig

Tikriausiai retas, kuris negirdėjo apie kino teatrus sudrebinusį Gretos Gerwig filmą „Barbė“, kuris per du mėnesius po premjeros tapo pelningiausiu metų filmu. Žmonės ne tik skubėjo išvysti vieną laukiamiausių metų filmų, bet į kino teatrus vyko pasipuošę rožiniais rūbais ir aksesuarais.


Filme Barbė susiduria su egzistencine krize po to, kai žengia į „tikrąjį pasaulį“. Pagrindinė herojė suabejoja, kas ji yra iš tiesų, o filme ryškios perfekcionizmo, lyčių lygybės ir lyčių lūkesčių temos.



„Openheimeris“ (angl. „Oppenheimer“), režisierius Christopheris Nolanas

„Kartais norėdamas išsaugoti pasaulį turi rizikuoti jį sunaikinti“, – teigiama režisieriaus Christopherio Nolano epinio trilerio „Openheimeris“ aprašyme. Filmas pasakoja apie amerikiečių fiziką J. Robertą Oppenheimerį, vadovavusį atominės bombos kūrimo programai „Manheteno projektas“.


Filme pagrindinius J. Roberto Openheimerio ir jo žmonos, biologės ir botanikės Katerinos, vaidmenis atlieka aktoriai Cillian Murphy ir Emily Blunt. Filmas sukurtas pagal Pulicerio premiją laimėjusią Kai Bird ir velionio Martin J. Sherwin knygą „Amerikos Prometėjas: J. R. Openheimerio triumfas ir tragedija“.



„Napoleonas“ (angl. „Napoleon“), režisierius Ridley Scottas

Nuo legendinio Prancūzijos imperatoriaus mirties praėjus 200 metų, jis vis dar laikomas vienu geriausių ir sėkmingiausių karo vadų pasaulio istorijoje. Jo mūšių schemos iki pat mūsų dienų analizuojamos karo mokyklose, o svaiginantis skrydis į politikos ir galios viršūnę bei nuopuolis iš jos iki šiol gniaužia kvapą ir kaitina vaizduotę.


Naujoji legendinio režisieriaus Ridley Scotto juosta pasakoja apie intrigų, žiaurumo, drąsos ir įžūlumo kupiną Napoleono (akt. Oskaro laureatas Joaquinas Phoenixas) kelią į šlovės viršūnę jo mylimos žmonos, imperatorės Džozefinos (akt. Vanessa Kirby) akimis.



„Galaktikos sergėtojai. III dalis“ (angl. „Guardians of the Galaxy Vol. 3”), režisierius James Gunnas

Po įvykių filme „Keršytojai. Pabaiga“ bei „Toras. Meilė ir griaustinis“, visų mylimi ir žavingieji Galaktikos Sergėtojai grįžta tęsti pradėtus darbus. Trisdešimt antrasis kino studijos „Marvel“ ir trečiasis 5-ojo „Marvel“ kino visatos etapo filmas užbaigs nuostabią, emocingą ir juokingą Galaktikos sergėtojų istoriją ir nulems senų bei naujų veikėjų tolimesnę ateitį.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 20 (2024)

    Savaitė - Nr.: 20 (2024)